Column: Voorbereiding seizoen 2012/2013

Columnist Hein van Heek
Rumling bouw artikel
Brasserie Park

Het komt misschien (te) professioneel over bij het amateurvoetbal, maar de voorbereidingen voor het komende seizoen (2012-2013) zijn bij Voorschoten’97 alweer begonnen.
Deze voorbereiding begint bij ‘opa’ Cor. Nu kan ik begrijpen dat de wenkbrauwen enigszins gaan fronsen.

Het lijkt respectloos, maar hij is daar zelf mee begonnen. ‘Opa Cor’ is bij ons de wedstrijdsecretaris die alle oefenwedstrijden en bekerwedstrijden van de elftallen binnen de club regelt. In het dagelijks leven heet hij Cor van Ipenburg, maar hij noemt zichzelf
‘opa Cor’. Cor heeft van de gemeente Voorschoten de vrijwilligersonderscheiding 2010 ontvangen.

Op de eerste trainingsdagen van de voorbereiding komt hij al snel met de vraag op welke data de selectie elftallen zaterdag willen oefenen.
Zodra we bij ‘opa Cor’ onze wensen hebben aangegeven is de voorbereiding van
het komende seizoen ( 2012-2013) begonnen, terwijl het huidige seizoen (2011-2012) nog moet beginnen. Snapt U hem?

Knijnenburg artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Geco artikelbanner
Sport2000 artikelbanner

Vanaf de voorbereiding tot en met december worden alle spelers van de huidige selectie geëvalueerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van uitgebreide spelersbeoordelingslijsten. Deze beoordeling wordt in een individueel gesprek toegelicht. Samen met de speler worden naar aanleiding van het gesprek doelen gesteld.

In december starten de gesprekken tussen de technische staf en de technische commissie. In dit overleg wordt een intentie uitgesproken om het contract van de trainers te verlengen of juist niet.
Op het moment dat de kogel door de kerk is en de technische-, medische staf-en begeleidingsstaf rond is met de club voor het volgende seizoen, beginnen de gesprekken met de spelers uit de huidige selectie. Iedere speler moet eind januari aangeven of hij wil blijven of niet. Indien de speler twijfelt, kan hij dat ook aangeven. Begin februari beginnen de individuele gesprekken met de spelers van de huidige selectie over het seizoen 2012/2013.

Vanaf januari is er ook wekelijks overleg over de doorstroming van de eigen jeugd en wordt er bepaald of talenten 1x in de week mee mogen trainen. Wij beginnen bewust met 1x in de week, omdat deze jeugdspeler in een (veel) hoger tempo en (veel) kleinere ruimtes terecht komt met zwaardere fysieke duels.
In deze periode wordt ook een voorlopige selectielijst gemaakt op positie. Voorschoten’97 speelt 1-4-3-3. Op deze lijst worden allereerst de namen gezet van de spelers die hebben aangegeven te blijven. Alle posities willen wij dubbel bezet hebben met uitzondering van de positie van de keeper. De reservekeepers rouleren per 2 wedstrijden (uit en thuis), spelen in het tweede en twee wedstrijden zitten ze op de bank bij het eerste.

Na een simpele optelsom bestaat de a-selectie uit 20 veldspelers en 3 keepers. Nadat een voorlopige lijst van de huidige spelers is gemaakt, zijn er een aantal posities open gebleven. Voor deze posities gaan wij scouten in de jeugd en buiten de club. Daar maken we gebruik van scoutingsrapporten die door de technische commissie is ontwikkeld. Een speler wordt minimaal 2 à 3 keer bekeken. Nadat in een overleg is besloten de speler te benaderen, wordt hij gebeld door de voorzitter van de technische commissie. Die maakt, indien de speler interesse heeft, een afspraak voor een eerste gesprek. In het eerste gesprek zijn de hoofdtrainer, de voorzitter van de technische commissie en de scout aanwezig. In dit gesprek gaat het ons er om de speler te leren kennen en een uitgebreide uitleg te geven over de clubcultuur, de werkwijze en speelwijze van de a-selectie. Verder krijgt de speler zelf de kans om allerlei vragen te stellen.

In een tweede gesprek, waarbij de hoofdtrainer niet aanwezig is, wordt een beslissing genomen over de speler. Het kan zijn dat een speler kiest voor Voorschoten ’97, een speler niet kiest voor Voorschoten ’97 of de club Voorschoten niet kiest voor de speler. In het laatste geval komt dat meestal doordat wij denken dat de persoonlijkheid van de speler niet bij de club of spelersgroep past.
Na de overschrijvingsdatum, die tegenwoordig op 15 juni ligt, plannen we een datum om met de A-selectie bij elkaar te komen. Hierin wordt een presentatie gehouden door de voorzitter van de technische commissie en de hoofdtrainer.
Rond 1 augustus begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hein van Heek

Seven gifts artikel
Slingerland artikelbanner