donderdag, maart 28, 2024
HomeRCLInterviews RCLBewust verliezen? Niks daarvan...

Bewust verliezen? Niks daarvan…

-

Interview RCLTim van Luxemburg en RCL hebben de nacompetitie voor het grijpen, maar eigenlijk dient RCL dan te verliezen in het slotduel met GHC. De verdediger wil echter winnen. Wat nu?

Hij maakte het zelf nog nooit mee en het is ook een absurde situatie. GHC staat op het punt kampioen te worden. Een gelijkspel volstaat en bij winst is het uiteraard over en uit voor de concurrentie. In dat geval verliest RCL, maar heeft de ploeg uit Leiderdorp wel een prijs in handen. De derde periodetitel gaat dan immers niet naar GHC dat al een prijs heeft met de titel, maar naar de ploeg die het hoogst weet te eindigen op de ranglijst. Na LYRA, dat ook al een periodetitel op zak heeft, is dat RCL. Een ongekende, merkwaardige stand van zaken.

Tim van Luxemburg, verdediger van RCL
Tim van Luxemburg, verdediger van RCL
Van Luxemburg: ,,Ronduit absurd inderdaad. Voor mij maakt het allemaal niet uit. Ik wil winnen met RCL. Dat wilde ik altijd al, maar zeker ook zaterdag aanstaande. Sowieso heb ik er moeite mee als een ploeg waar je tegen speelt, kampioen zal worden tegen jouw ploeg. Dat wil ik gewoon niet. Anderzijds, natuurlijk heb ik het besef dat we bij een nederlaag verder kunnen na deze competitie.”

Afgelopen zaterdag had RCL ook al een missie. Bij voorkeur winnen van Forum Sport, maar zeker niet verliezen. RCL kreeg de kansen om te winnen, maar speelde met 1-1 gelijk.

,,We waren gebrand om te winnen en we waren eigenlijk ook continue bovenliggend. Voor de 0-1 kregen wij al de betere kansen, maar ook daarna was het RCL dat de klok sloeg. Toen we in de tweede helft op gelijke voet kwamen, zat er ook nog steeds meer in, maar de 2-1 bleef helaas uit. Onze jacht op de volle winst werd niet beloond. We hebben nu wel de derde plaats in handen gehouden en daar ging het om.”

RCL was lange tijd koploper, maar het kampioenschap werd weken terug al verspeeld. Van Luxemburg weet wel waarom. ,,We scoorden makkelijk voor de winterstop en het zat ook vaak mee. Na de lange onderbreking waren we dikwijls ook beter dan de tegenstander, maar het scoren ging ons moeilijker af. Zelfs de pingels waren niet aan ons besteed. Op een zeker moment merkte je ook bij de spelers de angst. Het zal toch niet weer fout gaan? Helaas is dat diverse keren het geval geweest en daarmee verdween de titel uit zicht.”

Het bestuur van RCL verlangde een positie in de top vijf, maar die doelstelling werd in de winterstop bijgesteld volgens de ex-UVS’er.

,,Als je tijdens de winterstop eerste staat dan ga je voor meer. Ik weet niet of het eerlijk is als ik stel dat blessures en schorsingen ons parten hebben gespeeld. In elk geval hebben we daardoor veel verliespunten moeten incasseren. Voorts is het realistisch om te stellen dat we een jonge ploeg hebben. Vallen en opstaan is daar inherent aan. Als het er daadwerkelijk om gaat, sneuvelt de jeugd nog wel eens.”

Of GHC de terechte aanstaande kampioen is, weet de linksback niet. ,,Tegen ons vond ik hen niet imponerend, maar dat zegt niet zo heel veel. Zevenhoven vond ik persoonlijk de best voetballende ploeg, maar de best voetballende ploeg hoeft zeker niet altijd kampioen te worden. Sterker nog, zij zijn nooit in de buurt geweest van de champagne.”

In de ogen van de student Econometrie (derdejaars) wordt het een geweldige slotmiddag op de Vliet. ,,Wiskundig gezien moeten we eigenlijk verliezen, maar als sportman wil je winnen. Met opzet verliezen gaat er bij mij niet in. En ook niet bij mijn ploeggenoten. Het wordt een leuke pot. Geloof me.”

De in Leiderdorp woonachtige Van Luxemburg heeft het uitstekend naar zijn zin bij RCL, maar wil zeker nog stappen voorwaarts maken. ,,Ik ben bij RCL begonnen in de f’jes. Vanaf het tweede jaar in de c-jeugd kwam ik uit voor UVS. Daar heb ik zeker veel geleerd, vooral in de tweede divisie landelijk. Wel moet ik zeggen dat ik het bij RCL meer naar mijn zin heb gehad. Als tweedejaars A-speler kwam ik in het eerste en daar voelde ik mij toch een buitenbeentje. Eenmaal terug bij RCL voelde ik mij al snel weer als een vis in het water. Ik streef er naar om met RCL naar de eerste klasse te gaan. Daar hoort deze club zeker thuis.”

Nadat hij het gymnasium afrondde koof van Luxemburg voor een studie bij het VU in Amsterdam. Welke kant het op zal gaan is nog ongewis. ,,Leren heb ik altijd al belangrijk gevonden. Om die reden heb ik eerder aanbiedingen van Den Haag, Excelsior en Sparta afgeslagen. Ik ben nu pas twintig dus wellicht dat er nog een kans komt. Voorlopig wil ik eerst met RCL doorgroeien naar de eerste klasse. Voetbal is voor mij een noodzaak. Vooralsnog is het prima te combineren met de studie. Ik ben nu een vaste waarde bij RCL en naar mijn idee word ik nog steeds beter. Mijn plafond? Geen idee. Nu eerst maar de ogen richten op GHC. Ik verheug me enorm op dat duel."

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read