HomeTweede klasseRCLRCL speelt gelijk tegen oude bekende

RCL speelt gelijk tegen oude bekende

-

Leiderdorp- RCL leek de eerste seizoenszege op te halen, maar in blessuretijd kwam Spijkenisse alsnog op gelijke hoogte (1-1). Rudy Kluts voorkwam een paar tellen later zelfs een nederlaag.

Vijfentwintig jaar terug was Spijkenisse voor het laatst op bezoek geweest bij de roodwitten. RCL heeft decennia lang uitgezien naar tegenstanders als Spijkenisse, een club met aanzien in het zaterdagvoetbal. Weliswaar is de ploeg van Adrie Poldervaart de grip kwijt met de echte top in het zaterdagamateurvoetbal, maar het affiche in de eerste klasse mocht er zijn.

Het duel leverde geen winnaar op en de score was feitelijk bezien ook een juiste afspiegeling. Spijkenisse combineerde beter en was op basis van de tweede helft ook verdiend langszij gekomen, hoewel de gelijkmakende treffer in de extra tijd viel.

Bij RCL was Nick Permanand weer terug van een blessure. De rappe buitenspeler is een absolute meerwaarde voor zijn ploeg en raasde er na drie minuten al vandoor, op een dieptepass van aanvoerder William van Vliet. De inzet ging maar net voorlangs en dus was een droomstart RCL niet gegund. De Leiderdorpers traden nog wel aan zonder Tim van Luxemburg, een meer dan vaste waardevolle pion in de defensie. In het hart van de  defensie moesten Michel Bloemheuvel en Frank van der Marel het gevaar van met name Onno Doeland beteugelen. De vrijwel jaarlijks van club veranderende aanvaller ( de spits speelde eerder bij DOTO, Achilles Veen, ASWH, Hoek, Kloetinge, Capelle en TOGR) was duidelijk het speerpunt bij de bezoekers, met steun van Joey Jongman en Marco van Zomeren.

Doeland zorgde na twintig minuten ook voor het eerste gevaar. Zijn inzet werd met de borst gekeerd door goalie Mathijs de Vreede. Voor RCL was de meer dan ijverige Thom Wijnalda dichtbij een doelpunt. Nicky Wijsman profiteerde van een foutje van Jonathan Molina, maar Wijnalda kon net niet op tijd zijn voet achter de bal krijgen. Al met al verliep de eerste helft weinig verheffend, waarbij de opbouw van RCL allesbehalve verzorgd oogde.

Even na rust moest Jelmer Vijlbrief zich preventief laten vervangen door Frank Boom. Het bleek de opmaat naar een lastige tweede helft voor RCL, waarin de blessures zich opstapelden. Toch kreeg RCL waar het op hoopte, een minuut of elf na de doelwisseling. Wijnalda speelde zich handig vrij, behield het overzicht en liet Permanand gedecideerd uithalen van even buiten het strafschopgebied.

De 1-0 was een opsteker voor de Leiderdorpers, want gaandeweg werd duidelijk dat de kansen schaars zouden blijven. RCL moest steeds verder achteruit, zonder dat Spijkenisse vernuftig te werk ging op de speelhelft van de ploeg van Frank Bloemheuvel.

Renaldo Nagtegeller was de volgende die het veld moest ruim halverwege de tweede helft. In zijn plaats kwam Leroy van Westrienen. Twee minuten later moest Boom alweer uitvallen met volgens trainer Frank Bloemheuvel een verrekking aan de binnenkant van de knie. Nick van der Reijden moest daardoor de linkerflank bewaken. De van origine aanvallend ingestelde speler was daarmee de derde linksback van de middag.

Spijkenisse rook bloed en voerde de druk op. Bij RCL kreeg Wijsman krampverschijnselen en ook Van der Marel raakte geblesseerd. Voorin moest Permamand door, maar bij hem was het beste er ook af bij zijn eerste volle wedstrijd. Het was dus een kwestie van overleven en RCL leek dat ook te doen. Vijf minuten voor tijd redde Kluts op de doellijn na eindelijk serieus gevaar van de bezoekers.

Terwijl de blessuretijd al twee minuten liep, kreeg Spijkenisse een vrije trap vanaf de rechterkant. In de lucht toonde De Vreede zich een keer niet oppermachtig en prompt was de gelijkmaker een feit via invaller Julien Gret. Na deze tegenvaller ging Spijkenisse zelfs op jacht naar de volle buit en het scheelde maar weinig of RCL zou met lege handen achtergelaten zijn. Kluts redde andermaal op de doellijn en dus kwam RCL met de schrik vrij.

Bloemheuvel was reëel in zijn bevinding: ,,Een terechte uitslag. Natuurlijk ben je als trainer niet blij dat er nog een tegengoal valt op het moment dat de klok op 45 staat, maar eerlijk gezegd konden wij enkel maar tegenhouden en overleven na de 1-0 van Nick. We wilden in de tweede helft gaan stormen, maar de een na de ander raakte geblesseerd of kreeg moeite om de wedstrijd vol te maken. Op het eind telde ik bij ons nog negen en een halve persoon, dus dan moet je maar tevreden zijn met een gelijkspel. We besloten ook om geen energie meer te steken in de opbouw, want dat verliep in deze wedstrijd niet goed. Met de lange bal probeerden we nog wat, maar dit was voor vandaag het maximaal haalbare.”

RCL- Spijkenisse 1-1 (0-0). 56. Permanand 1-0, 90.+2 Gret 1-1. Scheidsrechter: Van de Perk (Leiden). Toeschouwers: 160.

RCL: De Vreede, Kluts, Van der Marel, Bloemheuvel, Vijlbrief (47. F.Boom, 66. Van der Reijden), Nagtegeller (64. Van Westrienen) , Permanand, Oude Velthuis, Wijnalda, Van Vliet, Wijsman.