dinsdag, april 16, 2024
HomeTweede klasseRCLRCL nadert eerste klasse

RCL nadert eerste klasse

-

Leiderdorp- In de finale van de nacompetitie heeft RCL de eerste tweestrijd tegen Gouda met 1-0 gewonnen. Garanties tot aan de deur vooralsnog, maar RCL toonde in elk geval wel aan dat er vertrouwen mag zijn naar de allesbeslissende return.

Thom Wijnalda bracht de enige treffer van de middag op zijn naam en op basis van zijn tomeloze inzet viel die eer hem wel toe. Wat dat betreft trotseerden ook zijn teamgenoten de warmte en streden zij van de eerste tot de laatste tel.

 

Met name in de eerste helft had RCL, zonder de niet geheel fitte Nick Permanand, grotendeels de controle. Vooral defensief zat het andermaal stevig in elkaar. Backs Jelmer Vijlbrief en Rudy Kluts lieten zich niet foppen, terwijl in de as Remon Prins en Tim van Luxemburg geconcentreerd te werk gingen. Doelman Matthijs de Vreede werd slechts tweemaal serieus in verlegenheid gebracht. Even zo vaak kreeg hij steun van Vijlbrief, hij stond een keer goed opgesteld op de doellijn, en Kluts, die net op tijd zijn sliding inzette.

 

Voor het overige was RCL meer in balbezit en kon de ploeg dat bezit ook langer vasthouden. Wijnalda kreeg in de zesde minuut al een gelegenheid, maar hij zocht het doel te hoog. Tien minuten later flitste Nick van der Reijden door naar de achterlijn en zijn teruggetrokken voorzet werd door Wijnalda koelbloedig in de touwen gewerkt. Tot nu toe scoorde de aanvalsleider in alle duels in de nastoot.

 

William van Vliet, die zich een ware aanvoerder toonde, deelde in de beginfase ook een speldenprik uit en bracht vijf minuten voor rust via een knappe actie Joeri van der Voort in stelling. Zijn geplaatste kopbal miste evenwel kracht. Al met al had RCL de zaken alleszins op orde, maar gaf de 1-0 geen reden om te gaan lanterfanten.

 

Dat bleek ook in de tweede helft, want Gouda kwam brutaler voor de dag. De nummer vijf uit klasse 2D en winnaar van de derde periode kreeg een kwartier na de tweede onderbreking- er was in beide helften een extra drinkpauze ingelast- de grootste kans. Erwin van de Wal kwam oog in oog met De Vreede, waarbij de doelman als winnaar uit de bus kwam.

 

Het duel kwam meer en meer in balans, waarbij RCL toch weer de betere mogelijkheden kreeg. Wijnalda kapte en draaide dat het een lust was, maar zijn finale inzet strandde op sluitpost Jeffrey Vonk. Niet ver voor tijd had de sterk spelende Van Vliet de 2-0 op zijn voet na een prima actie binnendoor. Zijn inzet met links werd door Vonk nipt tot hoekschop verwerkt.

 

Frank Bloemheuvel kon wel tevreden zijn met de eerste uitslag ,,De doelstelling was een resultaat met perspectief en daarbij was het houden van de nul een must.

Dat betekende gedoseerd aanvalsspel, waarbij we kaarten en blessures wilde vermijden. Als je dat dan optelt, hebben we het goed gedaan.”

 

Zijn collega Cor den Daas, in Gouda neergedaald na enkele jaren SJZ, zag ondanks de nederlaag ook voldoende aanknopingspunten. ,,Deze ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Het zal volgende week worden beslist op details.”

 

Bij William van Vliet heerste vooral het idee dat er meer kansen benut hadden moeten worden. Zijn vertrouwen op een fijne afloop voor de Leiderdorpers blijft onveranderd groot. ,,We zijn een team en moeilijk te kloppen. Het feit dat we achterin niet veel in gevaar komen, begint voorin. Gouda had moeite met de druk die we veelal konden zetten over het gehele veld. We zijn er nog niet, maar als we dit nog een keer kunnen opbrengen zie ik het wel zitten.”

 

RCL- Gouda 1-0 (1-0). 14. Wijnalda 1-0. Scheidsrechter: Karremans. Toeschouwers: 400.

RCL: De Vreede, Kluts, Van Luxemburg, Prins, Vijlbrief, Jonker, Van Vliet, Bloemheuvel (46. Van der Klooster), Van der Voort (82. Permanand), Wijnalda, Van der Reijden.

 

Bron: Leidsch Dagblad

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read