HomeTweede klasseUVSVELO laat UVS kansloos

VELO laat UVS kansloos

-

Donkere wolken pakken zich samen boven De Kikkerpolder na de kansloze 1-4 nederlaag van UVS tegen VELO. Net als vorige week tegen Pancratius, waarin een aantal spelers volgens de technisch coördinator in de tweede helft door de ondergrens zakte, was ook de wedstrijd tegen VELO er een met twee gezichten.

,,Dit gebeurt veel te vaak”, keek de geplaagde trainer Nico van der Salm terug. ,,Dit moet veranderen.” Aanvoerder Joeri Onderwater was het met de conclusie van zijn coach roerend eens: ,,We moeten de opdrachten die we meekrijgen uitvoeren.”

Misschien was de actie van de UVS-pupil van de week (hij schoot meters naast) al een teken aan de wand. Na wat aftasten van beide ploegen in de beginfase, was het VELO dat in de tiende minuut op voorsprong kwam. De rechterspits ontving de bal, kapte de toestormende vleugelverdediger Mark Hermenet simpel uit en mikte de bal vervolgens naar de verste paal, waar een vrijstaande Westland de bal pardoes binnenschoot. ,,Dit is nou wat ik bedoel. We geven achterin te veel en te gemakkelijk kansen weg”, verzuchtte Van der Salm.

Vanaf dat moment was VELO de betere en vooral fysiek sterkere ploeg. UVS werd achterin onder druk gehouden, waardoor de Leidenaren genoodzaakt waren om de lange bal te hanteren. Die kwam vrijwel altijd bij de tegenstander terecht. Toch liet UVS zien dat het in spelers als Jochy Sebrechts, Tommy Bekooij en Joeri Onderwater spelers in de gelederen heeft die zich konden meten met de tegenstander. Het kwaliteitsverschil tussen de beide elftallen was echter te groot, waardoor zij hun individuele kwaliteiten onvoldoende konden etaleren. De 0-2, na een lange pass op de centrumspits en een ongelukkig moment van goalie Danny de Groot (hij was iets later bij de bal dan de spits) betekende in de 25ste minuut de genadeklap. Zeker nadat een minuut later UVS’er Said Marfouk, na vermeend natrappen, met rood werd weggestuurd. En dat was net in een fase waarin UVS meer grip op de wedstrijd kreeg: Sebrechts schoot een harde pegel net over de lat en Bekooij leverde na een van zijn snelle rushes een prima voorzet af, welke na het terugleggen jammerlijk werd gemist.

In de 38ste minuut sloeg VELO genadeloos toe uit een snelle counter: 0-3. Daarna was het oppassen voor een grotere achterstand. Na de thee, waarin Yazici Gökhan Bart van der Weijden had vervangen, liet UVS zijn betere gezicht zien: het speelde ondanks tien man veel feller dan in de eerste rondgang en was gelijkwaardig aan de tegenstander. Het was invaller Gokhan die na goed doorzetten een strafschop forceerde, die door Onderwater feilloos werd benut: 1-3. Door het inbrengen van deze spits kon Sebrechts meer op zijn geliefde positie spelen en strooide vanuit die positie met prachtige passes. Onderwater over zijn maatje: ,,Hij is momenteel buitencategorie en kan op bijna elke positie goed uit de voeten.”

Het had zelfs nog een wedstrijd kunnen worden als de scheidsrechter de bal in de 65ste minuut op de stip had gelegd na een overtreding op Onderwater. VELO maakte in de 87ste minuut echter aan alle illusies een einde door na een goed uitgespeelde counter de 1-4 aan te tekenen.

Na zes speeldagen weet UVS enkel Papendrecht nog onder zich. Volgende week staat er een nieuwe thuiswedstrijd op het programma. Excelsior’20, dat voor het eerst won, is dan de bezoekende ploeg.