Beker: Valken’68 door na pingels

-

artikel image_valke_2In het bekerduel bij collega-tweedeklasser Spirit waren de bezoekers grotendeels sterker dan de thuisclub. Toch waren het na 90 minuten strafschoppen die de beslissing brachten. Valken’68 benutte de 5 extra mogelijkheden foutloos en Erwin van der Nagel stopte de eerste inzet van de ploeg uit Ouderkerk aan den IJssel, zodat kwalificatie voor de volgende bekerronde toch toeviel aan de club die er het meeste recht op had.

Valken’68 maakte het zich moeilijk door twee keer tegen een achterstand op te lopen. Het leek er verdacht veel op, dat het elftal van Andries Wendt – met Binnendijk en Driebergen dit keer in de basis – wakker schrok na de eerste treffer van de gastheren. De ongedekte Maarten Tissink kopte op aangeven van Ligthart de 1-0 over Van der Nagel in het net. Vanaf dat moment opereerde een wakker Valken’68 wel met haar op de tanden. Het resulteerde al na een minuut in de gelukkige gelijkmaker. Bij een scrimmage voor het Ouderkerkse doel zette Herman Binnendijk als laatste zijn schoen tegen de bal: 1-1.

Was voor beide goals Spirit nog het gevaarlijkst geweest, met de beste mogelijkheid voor aanvaller Van Vliet, vanaf minuut 18 waren de bezoekers heer en meester. Ze verzuimden alleen het overwicht om te zetten in een voorsprong. Twee goede inzetten van William van Voorbergen werden door keeper Bas Haasnoot knap gepareerd, Herman Varkevisser en Artan Recica – de laatste met een mindere wedstrijd deze keer – wisten de kansen ook niet te verzilveren.

Ook na rust bleef Valken’68 de bovenliggende partij, maar de geel-witte thuisclub beperkte zich inmiddels liever tot counters, die overigens niet altijd van gevaar waren ontbloot. De bezoekers wisten het overwicht niet meer in echte kansen om te zetten, hoewel Joeri Driebergen – vooral voor rust overtuigend – meer had moeten doen met de vrije positie die hij kreeg na een vrije trap van invaller Bas Conradi.

Eén van de counters voerde tot een nieuwe voorsprong voor Spirit. Invaller Mark van Dam benutte de geboden ruimte op rechts en kreeg de bal met een gelukje bij Ruben de Vries, die Van der Nagel van dichtbij wist te passeren. Opnieuw moest Valken’68 inde achtervolging.

De zoveelste vrije trap leidde tot de verdiende gelijkmaker. De trap van Conradi werd ter hoogte van de strafschopstip met een fraaie omhaal door Leon Kuijt verlengd tot in het doel van Haasnoot. Omdat in het resterende kwartier geen goals meer vielen, commandeerde de prima leidende scheidsrechter Van der Bend de ploegen na 90 minuten naar de middencirkel voor de beslissende strafschoppenserie.

Met rake schoten van Lesley de Vries, Robin Noort, Leon Kuijt, Jeroen Haasnoot en Artan Recica en een prima stop van Erwin van der Nagel op de eerste van Spirit (Tissink) werd het pleit alsnog beslecht in Valkenburgs voordeel.

Wendt: ,,Ik denk dat wij tachtig procent balbezit hebben gehad. Spirit is drie keer over de middenlijn gekomen en scoorde twee keer. Dat deden ze dus goed, maar verder was het Valken dat dicteerde. Persoonlijk hoop ik nu op een topklasser. En dan graag op ’t Duyfrak.”

Voor de loting hoopt Valken’68 als altijd op een aantrekkelijke regionale hoofd- of topklasser, maar zal het zich eerst met opnieuw een degelijke teamprestatie volgende week moeten wijden aan het Haagse DUNO, dat naar eigen inzien te laag (9) op de ranglijst staat.

Spirit – Valken’68 2-2. 18. Maarten Tissink 1-0; 19. Herman Binnendijk 1-1; 67. Ruben de Vries 2-1; 75. Leon Kuijt 2-2. Valken’68 wint na strafschoppen.
Opstelling: Erwin van der Nagel, Erwin de Ridder, Leon Kuijt, Roel Heemskerk (Robin Noort/57), Jeroen Haasnoot, Ronald Kuijt (Bas Conradi/46), Herman Varkevisser, Joeri Driebergen, Herman Binnendijk (Lesley de Vries/65), Artan Recica, William van Voorbergen.

Bron: Valken’68/ Ton de Vries