HomeVierde klasseFC OegstgeestDefensief Oegstgeest te sterk voor Roodenburg

Defensief Oegstgeest te sterk voor Roodenburg

-

De 5-1 zege op Roodenburg moet voor Oegstgeest-trainer Arie van Duijn hebben aangevoeld als een heerlijke warme douche. Met de overwinning werden de twee zware nederlagen tegen RCL en Forum Sport en het gelijkspel tegen GHC met het douchewater weggespoeld.

De openingswedstrijd van het seizoen tegen Haaglandia, die met 2-1 werd gewonnen, wierp een vertekend beeld van de mogelijkheden van Oegstgeest op. Daar kwam Van Duijn spoedig achter toen hij in Leiderdorp op visite ging en daarna bezoek kreeg uit Voorburg. Op de Bloemerd kreeg hij de eerste grote nederlaag (4-0) te slikken  gevolgd door het pak voor de broek op eigen veld door Forum Sport (3-6). ‘Ik heb er wakker van gelegen,’ erkende ‘winnaar’ Van Duijn. De kritische opmerkingen in de media en uit zijn omgeving gingen hem ook niet in de koude kleren zitten. Kritisch was zijn eigen gevolgde tactiek. ‘We hebben in die twee wedstrijden gewoon open huis gehouden en daarop ben ik gaan anticiperen.’

Van Duijn sprak met enkele spelers in de groep over een andere aanpak.  Dat kostte linkerspits Roy Dijkstra zijn plaats. Derek Haugmang werd in het centrum neergezet als controlerende man. ‘Van vijf verdedigers en vijf aanvallers ben ik teruggegaan naar zes verdedigers en vier aanvallers. Met een nog tweemansblok op het middenveld zijn we nog scherper gaan verdedigen. Van die achterste zes moet er steeds een bijsluiten. Maar dan moet je organisatie achterin wel goed staan. Daar zijn we de afgelopen twee weken mee bezig geweest. Dat heeft natuurlijk consequenties voor je speelstijl. En ik moet zeggen dat de groep snel leert. Het is een jonge onervaren ploeg, waarin maar vier oudere spelers lopen: Arjan Ciere, Remco Visser, Thomas  van der Steen en Frank Janszen. Ik heb ze daarvoor gecomplimenteerd.’

Tegen GHC werd de nieuwe speelstijl voor het eerst voorzichtig uitgeprobeerd. Dat beviel de groep uitstekend, ondervond de Katwijker. ‘Het gaf mij de overtuiging dat dit de manier is zoals wij moesten voetballen.’ De ruime zege op Roodenburg bevestigde de overtuiging van Van Duijn dat een minder aanvallende speelwijze beter bij dit Oegstgeest past. Al is het wel tegen zijn natuur in. ‘Ik ben wel een trainer die van aanvallend voetbal houdt, spelen op de helft van de tegenstander. Oegstgeest moet echter meer compact spelen en vanuit verdedigende stellingen opereren.’ Ook de randverschijnselen werden door Van Duijn kritisch bekeken. ‘De derde helft (in de kantine rp) is in Oegstgeest heel belangrijk, die moeten worden verdiend op basis van de eerste en de tweede helft. Als je daarin goed presteert dan wordt die derde helft nog veel gezelliger.’

Roodenburg kreeg tegen het vernieuwde Oegstgeest in feite geen poot aan de grond, ook al moest de thuisclub eerst nog zoeken naar de manier om de Leidenaars aan te pakken. Van Duijn vond de oplossing door René Kruis naar de as van het middenveld te halen en hem op de aanvallende middenvelder (Marvin Bok) van Roodenburg te zetten. ‘Toen stonden we beter en heb ik vanaf de 10de tot en met de 75ste minuut het betere spel van Oegstgeest gezien,’ constateerde de trainer tevreden. Zelfs een gemiste strafschop van Remco Visser haalde de Voscuylbewoners niet uit het evenwicht. ‘ Wij waren Roodenburg op alle fronten de baas.’

Janszen opende de score gevolgd door een treffer van Lars Van Bommel. Na rust scoorde Visser wel waarna Roodenburg niet de kracht had om zich er bovenuit te vechten. Na de 4-0 van Danny Nonhebel liet Oegstgeest de teugelst iets vieren. Prompt scoorde Peter van der Tuin voor de Leidenaars, al bleek het slechts een stuiptrekking.  De afsluitende treffer kwam op naam van (weer) Janszen. ‘Dat,’stelde de monter onder de douche vandaan stappende Van Duijn, ‘was de kroon op ons werk.’