Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Extra column van de week: De voorbereiding op de wedstrijd

Vergulde vos artikelbanner
Catsanddogs artikel

column167x60Een trainer (en zijn technische staf) bezit allerlei middelen om een wedstrijd tot een goed einde te brengen (lees: winnen). De voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag begint voor ons al op zondag.

Zondagmorgen analyseer ik de gefilmde beelden van Alfred, onze cameraman. Tijdens deze analyse kijk en registreer ik wat er goed ging en natuurlijk ook wat er minder goed ging.
Deze beelden worden op donderdag na de laatste training getoond en besproken. Niet te lang, een paar dolletjes erbij met als doel er wat van te leren maar zeker ook het teambuildingsgevoel te stimuleren.

De maandagtraining staat in het teken van het herstel. Een extensieve duurtraining die vooral gericht is op het herstel van de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Pass- en trap vormen, afwerkvormen, grote positiespelen en partijvormen waarbij de spelers niet te veel explosieve arbeid hoeven te verrichten. Af en toe wordt met een speler individueel de wedstrijd kort nabesproken.

Brasserie buitenhuis
Rabobank artikelbanner
Geco artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel

De laatste keer was met Pieter van der Bruggen. Een rustige speler met voetbalhumor die vorig seizoen nog in de 3e klasse speelde en dit seizoen een basisplaats heeft veroverd.  Het viel ons op dat Pieter de laatste paar wedstrijden een mindere 1e helft meestal liet volgen door een goede 2e helft. Na het korte gesprek zijn we samen tot de conclusie gekomen dat hij een langere warming-up moest maken of voor de wedstrijd eerst nog een helftje in het 2e moest spelen…..

De dinsdagtraining is bij ons, ik denk bij de meeste trainers, een voetbalconditionele training. Hierbij maak ik gebruik van de trainingsmethode die ontwikkeld is door Raymond Verheijen. Voor de leken onder ons: Raymond Verheijen is een inspanningsfysioloog die werkzaam was voor de KNVB, het Koreaanse- en  Russische nationale team van Guus Hiddink. Volgens deze visie moet de conditie van de selectie geleidelijk beter worden gemaakt met vooral voetbalvormen. Hij spreekt dan ook van voetbalconditie. Je gaat er niet beter door voetballen maar de voetbalacties worden explosiever en je houdt deze acties tijdens de wedstrijd ook langer vol.

Op de dinsdagtraining wordt de selectie verdeeld over 2, 3 of 4 teams. Dit is afhankelijk van de conditionele prikkel die voor die week staat. Indien we groot moeten trainen (extensieve duurtraining) maken we 2 teams van 8 spelers en 1 keeper. De training begint met sprintvormen die wij koppelen aan afwerkvormen waarbij de teams punten kunnen verdienen. Indien 1 team de afwerkvorm heeft gewonnen begint dat team met een voorsprong aan de partijspelen. Bij de partijspelen worden natuurlijk ook punten verdiend. Wij spelen altijd afzonderlijke partijtjes. Aan ieder partijtje valt punten te verdienen. Aan het einde van de training heeft 1 team het meeste aantal punten en die is dan winnaar van de avond geworden.

Van dit team wordt een foto gemaakt. Iedere week zorgen wij ervoor dat de samenstelling van de teams veranderen. De foto wordt opgehangen in de verzorgingsruimte en er wordt door ons bijgehouden wie het meest op alle foto’s staat. Aan het einde van het jaar hebben we dan een winnaar: de speler van het jaar. Je begrijpt wel dat de partijen en afwerkvormen ergens om gaan en dat dit een externe prikkel is om hard te trainen. Momenteel staan Jordy Groot en Remy Constancia aan kop. Zij staan op 11 van de 22 genomen foto’s.
Op de donderdagtraining hangt voor de training de wedstrijdanalyse van de tegenstander in de kleedkamer. Niet te uitgebreid (meestal 2 vellen A3 formaat). De speelwijze, per speler een aantal individuele kwaliteiten en een aantal dode momenten die door de analist zijn opgevallen. Er wordt naar gekeken, over gesproken maar we verdiepen ons niet te veel in de tegenstander. Wij gaan zoveel mogelijk uit van de kwaliteiten van ons eigen team.

De training bestaat meestal uit een groot positiespel gevolgd door een partijspel waarbij wij rekening houden, bij de indeling van de teams, met de wedstrijd van zaterdag. De spelers weten bij ons dus donderdag of ze in de basis starten, op de bank zitten of in het 2e elftal spelen. Indien de keuze van het basis elftal een verrassende wending neemt wordt dat met de speler in een individueel gesprek uitgelegd.

Op zaterdag verzamelen we niet al te vroeg. De dag begint met koffie of thee in de businessclub. Daar wordt ook de wedstrijd bespreking gehouden. Mijn ervaring leert dat deze niet te lang moet duren. De spelers hebben zich de gehele week al voorbereid op de wedstrijd.
Tijdens de wedstrijd wordt er af en toe gecoacht langs de lijn maar niet de gehele wedstrijd achter elkaar door. Wij zijn van mening dat de spelers het in het veld moeten doen en gaan er vanuit dat ze voetbalproblemen die zich tijdens de wedstrijd voordoen, ZELF oplossen. We hebben ze er zo goed mogelijk op voorbereid. Indien we toch iets willen veranderen en dat willen bespreken met de spelers dan wordt een belangrijke speler naar de kant gehaald. Dit gebeurt natuurlijk tijdens een blessure behandeling die ‘toevallig’ precies op het goede moment zich aandiende…

Indien de wedstrijd gewonnen wordt is het bij Voorschoten’97 de gewoonte om met het gehele team en de begeleiding het clublied te zingen. Goed voor het team gevoel en heel frustrerend voor het verliezende team wat naast ons zit.
Je kunt je voorstellen dat ik mij na een gewonnen wedstrijd verheug op de zondagmorgen!

Hein van Heek

OWN artikelbanner
Van Marwijk artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten