donderdag, april 25, 2024

Vragen aan Kees Verver

-

interview167x60Met het oog op het naderende feest bij Roodenburg, zie eerdere verslaggeving, plaatst de redactie van leidenamateurvoetbal.nl hierbij een interview die de club hield met Kees Verver. Meer dan de moeite waard van het lezen, gezien de werkzaamheden die Verver verricht en zijn aanhoudende liefde voor ‘zijn’ Roodenburg.

Vragen aan Kees Verver:

Leeftijd

51 jaar

Burgerlijke staat

Ongehuwd samenwonend met Marja en dochter Lola van 14 jaar

Maatschappelijke carrière

20 jaar NUON, 5 jaar als zelfstandige, 6 jaar bij AZ en tussendoor van alles en nog wat gedaan!

Lid vanaf

Tja, dat zal zo vanaf mijn 7e zijn, in ieder geval de eerste leeftijdsgroep die toen mocht voetballen. Nu dus ongeveer 44 jaar.

In welke teams en met wie heb je gespeeld?

Ik heb in alle hoofdteams gespeeld, vanaf de pupillen tot aan de senioren.
In zoveel jaren voetbal is dat natuurlijk een verscheidenheid aan spelers. Ik heb een hele leuke tijd gehad in de jeugd. Het waren allemaal vrienden uit mijn buurt en school. Het mooiste vond ik de tijd in de senioren met Aad de Groot, Maarten van Kooperen en Peter Ciere. Daar keek ik als jeugdspeler altijd al naar en uiteindelijk speelde ik samen met hen.

Wie waren je leiders en trainers?

Reinier Verkuylen, Jan van Wezel, Nico Vogelenzang, Arnold Barends en in mijn vroege jeugdjaren was mijn vader begeleider.
Als trainer natuurlijk Jan Lovink, Cees Zoetemelk, van Sas en in de senioren Laurens Mouter, Harry Talsma en Wim Rijsbergen. Ook nog een jaartje Huegenin, maar dat was niet onze beste periode in het voetbal.

Welke gebeurtenis bij Roodenburg staat er op je netvlies geschreven? ( beenbreuk of wat anders)

Inderdaad mijn beenbreuk, maar dat is uiteindelijk lastig maar verder ook niks. Veel indruk in mijn actieve voetbalperiode was het overlijden van Lenno van Galen, onze fysiotherapeut. Een sportieve, aardige jongen die tijdens een wandeltocht in de bergen onverwachts aan een hartstilstand overleed. Dat vond en vind ik nog steeds onbegrijpelijk. Later natuurlijk ook hetzelfde met Peter Ciere. Op sportief gebied het kampioenschap waarvan ik de kampioenswedstrijd vanaf de kant door een blessure moest missen. Was toch even wat anders aan de kant dan in het veld!

Kees, toen jij in de jeugd speelde,zat jouw vader ( Henk) in het jeugdbestuur. Hoe was het om een voetbalvader te hebben, die ook bestuurde?

Als jeugdspeler is dat niet altijd leuk. Ik weet nog wel dat als er iets werd georganiseerd ik altijd als laatste ergens aan mocht deelnemen om vooral maar niet de indruk te wekken “dat het zoontje van” werd voorgetrokken. Uiteindelijk is hij er zelf ook mee gestopt omdat hij dat zelf ook inzag.

Je hebt in het 1e elftal van de zondag gespeeld. Roodenburg trainde 3 x per week en op zaterdagmorgen was de afsluitende training? Wat was er bijzonder aan deze training?

Bijzonder vond ik de entourage op zaterdagochtend. Alle velden waren bezet met jeugdspelers en dus ook een drukte van belang. De training op zich was meer voor de eenheid van het team, een beetje afronden en een kort partijspel. Bijkomstigheid was natuurlijk dat de vrijdagavond de avond was dat we uitgingen. Het kwam dus wel eens voor dat ik de zaterdagochtend brak op de training aankwam, maar na een ontnuchterende training en een douche was ik wel weer fit. Natuurlijk na afloop koffie met gebak in de kleedkamer geregeld door Jan van Wezel.

Na je actieve voetbalcarrière ben je het trainersvak ingegaan. Welke teams, verenigingen heb je getraind?

Eigenlijk heb ik niet zoveel gedaan met mijn trainersdiploma Trainer-Coach II. De cursus op zich vond ik wel leuk, samen met Peter Slingerland hebben we een leuke tijd gehad. Met Peter ben ik als hulp begonnen bij de C-jeugd. Daarna samen de A-jeugd van Roodenburg en wedstrijden van een onderlinge competitie uit de regio van spelers tot en met 21 jaar. Dat was een goede lichting met veel talenten en schoffies zoals de jongens uit Noord natuurlijk waren. Tijdens de wedstrijd vol gaan, maar na afloop ook gezellig! Ook heb ik nog een jaartje de A-jeugd van vv Leiden getraind en de senioren van MVKV.

Bij MVKV heb je als trainer ervaring opgedaan, hoe lager spelende senioren prestatievoetbal beleven.  Welke bijzondere waarden heb je daar leren waarderen?

Als trainer uit Leiden bij mijn eerste “grote” club was toch wel even wennen. Maar de jongens uit Katwijk waren stuk voor stuk goede gasten. Omdat de club vrij klein was moesten wij alles zelf regelen. Een bestuurskamer was er niet, houten gebouwtje als kleedkamer en een trainingsveld met een zendmast erop die met 4 staalkabels werd recht gehouden en natuurlijk die staalkabels ook op het trainingsveld. Veel improviseren dus. Kan mij herinneren dat ik in het begin veel trainingen volgens de trainingsmethodieken gaf, de jongens vonden dat echter niet zo leuk, toen maar veel loopwerk en krachtoefeningen gedaan, vonden ze prachtig. Kwamen ze kapot van de training en dat vonden ze dus lekker. Verder niks aan veranderd en de nacompetitie gehaald. Een hele leuke tijd gehad!

Je hebt van je hobby een beroep gemaakt en je trainersdiploma is daarbij je goed van pas gekomen. Al een aantal jaren ben je videoanalist bij AZ. Wat houdt je werk in?

Nou ja van hobby beroep! Was wel al altijd bezig met bepaalde manieren van dataverwerking/analyses van wedstrijden. Via Louis van Gaal ben ik, met mijn analyses onder de arm, bij AZ gekomen. Daar heb ik iets totaal anders gedaan, maar uiteindelijk ben ik nu weer bezig met verzamelen en verwerken van data van wedstrijden hetgeen volgens mij wel een nieuwe toekomst binnen het voetbal heeft. Een voorbeeld in de honkbal is het boek en de film moneyball.
Mijn werk op dit moment is het in beeld brengen van de sterke en zwakke punten van de tegenstanders. Dus ik maak een filmpje van ongeveer 12 minuten van de tegenstander met daarin de hoofdmomenten balbezit en omschakeling van de beide partijen. Aanvullend altijd de spelhervattingen, corners, vrije trappen en eventueel andere bijzonderheden. Voor de keeper maak ik altijd een apart filmpje met meerdere momenten (bijv ook penalties) zodat ook hij zich optimaal kan voorbereiden op de tegenstander.
Tijdens de wedstrijd nemen wij onze eigen beelden op en ben ik bezig met coderen van de wedstrijd. Met coderen bedoel ik dat alle momenten van de wedstrijden vastgelegd worden per categorie. Ik zie dus eigenlijk weinig van de wedstrijd, ben alleen bezig om de momenten in de juiste categorie te plaatsen. Per wedstrijd leg ik ongeveer 1500 momenten vast. Na de wedstrijd kan ik dus direct alle momenten terughalen die gewenst zijn.

Als je hiervan wat meer wilt zien klik dan op de volgende link:
https://www.az.nl/index.php?id=86&;videoid=261493

Van wie krijg je de opdrachten voor het maken van de analyse?

Ik krijg geen opdrachten, ik doe zo mijn werk bij alle wedstrijden. GertJan Verbeek heeft wel specifieke vragen na afloop van de wedstrijd en wil soms bepaalde momenten benadrukken en nabespreken. Doordat ik al veel gecodeerd heb kan ik dat dus alles snel terughalen en daarvan een samenvatting maken.

Wordt daarbij gezegd waar je speciaal op moet letten?

Nee, ik maak over het algemeen zelf een samenvatting van de wedstrijd. Na mijn jarenlange ervaring weet ik nu ongeveer wel wat een trainer wil terugzien. Ook weet ik vanuit de besprekingen wat de afspraken zijn dus daar richt ik mij dan ook meer op. Kijken of de afspraken worden nagekomen.

Wordt de analyse altijd van de eerstvolgende tegenstander gemaakt?

Altijd wordt een analyse van de tegenstander gemaakt. Zowel competitie als beker en natuurlijk Europa League. Van de buitenlandse wedstrijden is het soms moeilijk beelden te krijgen. Wedstrijden tegen bijvoorbeeld Kharkiv of Sheriff zijn niet zo maar ergens te krijgen. Gelukkig heb ik veel contacten en kan vanuit diverse landen navraag doen naar beelden. Ik ontvang bijvoorbeeld veel beelden uit Rusland. Van de eigen competitie neem ik veel wedstrijden zelf op en ook alle samenvattingen. Samen met de assistent trainers worden er altijd 2 wedstrijden live bekeken waarna ik de analyse via de beelden maak. We doen dus altijd veel huiswerk voordat de wedstrijd gespeeld wordt. Met doordeweekse wedstrijden is dat natuurlijk erg druk. Na- en voorbespreken van wedstrijden volgen elkaar dan snel op.
Beperkt het zich tot tegenstanders van het 1e team of ook van bijvoorbeeld het beloftenteam of andere (jeugd) teams.
Tegenstanders van de beloften worden niet uitgebreid geanalyseerd. De wedstrijden worden echter wel opgenomen en nabesproken. Bij de jeugd worden de wedstrijden ook opgenomen en besproken met de spelers.

Worden er ook analyses gemaakt van de trainingen van de eigen teams?

Soms worden de trainingen opgenomen en geanalyseerd. Met name wanneer we na de wedstrijdbespreking een partijvorm doen van 11:11. Omdat we nu veel doordeweekse wedstrijden hebben is daar minder tijd voor en willen we de spelers niet teveel belasten met beelden. In het jaar dat we kampioen werden en geen interland verplichtingen hadden speelden we veel 11:11 en nam ik dat geregeld op.

Videoanalyse zal in de toekomst ook op lager niveau worden gebruikt. Er wordt al gesproken van videoanalyse “light”. Wat zou jij analyseren als je voor een amateurclub moet werken?

 Het maken van een goede analyse vergt best veel tijd. Ik zou gewoon beginnen met een overzicht van de hoofdmomenten. Dus opbouw en omschakeling van het eigen team en die van de tegenstander. Daar moet je dan een aantal momenten uithalen, momenten die goed gaan en momenten die minder goed gaan. Ook gemaakte afspraken controleren. Daar kun je dus al een heel eind mee komen. Naarmate je er meer mee werkt zal vanzelf de volgende vraag komen en gaan spelers ook meer meedenken. Belangrijk is dat je als trainer een bepaald idee van voetballen hebt. Het moet dus niet de bedoeling zijn om alleen maar fouten aan te geven. Dan gaat de animo snel weg, maar een beetje kritisch moet wel kunnen.

Je bent aan het werk geweest voor niet de minste trainers. Louis van Gaal, Ronald Koeman en GertJan Verbeek. Als je een vergelijking mag maken, wat zijn dan de verschillen in werkwijze?

Je vergeet daarbij ook nog Dick Advocaat, Shota Arveladze en Tonny Bruins Slot, ook niet de minste namen. Uiteindelijk is voor mijn werk de uitvoer hetzelfde, met de nadruk misschien op details afwijkend. Verschillen zijn er natuurlijk altijd. Allen hebben een andere aanpak. De een wat meer gericht op de tegenstander, de ander wat meer uitgaand van het eigen team. Vaak blijft het appels met peren vergelijken. Elke aanpak kan succesvol zijn. Ook is het afhankelijk van de spelersgroep. Met Louis van Gaal werden we ooit 2e, daarna 12e en het jaar daarop een kampioenschap. Wel vind ik het mooi alles van dichtbij mee te kunnen maken. Dus ook een lage klassering alsmede het kampioenschap en de Champions League. De kunst is daarbij altijd hetzelfde werk te leveren en je niet mee laten slepen door de waan van de dag. Het kan dus zo allemaal omslaan.

Trap je zelf nog wel eens tegen een bal en hoe sta jij tegenover het idee van Xander Harteveld om op donderdagavond het “krasse knarrenvoetbal” te introduceren?

Voor mij hoeft dat niet. Ik kan mij voorstellen dat de leeftijdsgroep van Xander dat nog zou willen. Ik heb vroeger ook eens getracht zoiets op te zetten. Ik ben nu 6 dagen per week bezig met voetbal, dus af en toe thuis en geen voetbal kan voor mij ook geen kwaad. Ten tweede denk ik dat ik zo een blessure oploop, dus wat mij betreft niet.

Heb je nog wat te zeggen wat niet is gevraagd?

Ik wil alleen kwijt dat ik bij Roodenburg een fantastische tijd heb gehad en er eigenlijk nooit over heb nagedacht om van club te veranderen. Dat zegt dus al genoeg. Het was mijn 2e thuis en dus zeker belangrijk voor mij.

Wie wil je zeker ontmoeten op de reünie?

Iedereen die het leuk vind en Roodenburg een goed hart toe draagt.

Met dank aan Jan Lovink, Roodenburg.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read