zaterdag, april 20, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenDe laatste der Mohikanen in de finalewedstrijden

De laatste der Mohikanen in de finalewedstrijden

-

voorbeschouwing167x60De reguliere competitie lijkt al weer enige tijd achter ons te liggen. Sterker nog; er wordt al weer gerept over de nieuwe indeling voor het seizoen 2012/2013. De voorbije weken streden diverse clubs nog in de nacompetitie, maar daarvan zijn er niet veel meer over. Slechts Ter Leede, Valken’68, Lugdunum , Kagia, Meerburg en Altior komen nog eenmaal in de wei.

ts-valken68In dit summiere overzichtje ligt de focus bij het middelste kwartet. Valken’68 ligt op achterstand in de tweeluik met FC Breukelen. De huidige eersteklasser was afgelopen zaterdag met 3-1 te sterk. De wedstrijd kende een aantal cruciale momenten. Zo kwam de ploeg van Willem Leushuis al na drie minuten aan de leiding, leek Valken na een tweede tegentreffer al in de touwen terecht te komen, maar vochten de Valkenburgers zich dapper terug. Bastiaan de Mooij, ook al trefzeker in de bede duels met Zuidland, bracht de spanning terug. Na de pauze ging de bal op de stip, omdat Roel Heemskerk hands gemaakt zou hebben. De beslissing leek aanvechtbaar en misschien ook cruciaal voor de terugwedstrijd.

Niet ver voor tijd werd de marge bijna verkleind, maar opnieuw zat het de formatie van Andries Wendt niet mee. Komende zaterdag dient Valken’68 dus met twee goals verschil te winnen om de achterstand weg te poetsen. Een verschil van drie zou betekenen dat Breukelen degradeert en dat Valken terugkomt naar de eerste klasse, waarin het eerder een seizoen vertoefde. Robin Noort is terug van een schorsing, terwijl Ronald Kuijt dit keer misschien van meet af aan kan starten om zodoende sturing te geven aan zijn manschappen. Uit betrouwbare bron werd reeds vernomen dat ’t Duyfrak omgetoverd zal worden tot een feestpaleis. De wonderen zijn de wereld niet uit, maar of het tot een feest komt blijft de vraag tot 16.15 zaerdagmiddag (of later).

ts-lugdunumOok Lugdunum werd in het eerste treffen op achterstand gezet. De ploeg van Hennie de Klerk was zeker niet minder dan opponent SEV, maar toch gingen de Leidschendammers de sleutelstad uit met een 1-2 zege. De laatste treffer viel in de absolute slotfase. In competitieverband kwamen de finalisten elkaar ook al tegen, waarbij Lugdunum tweemaal in het stof beet (1-4 en 1-3). Op papier lijkt het dus een hell of a job te worden voor de groenwitten, maar de overtuiging heerst dat de schade nog kan worden gerepareerd. Het SEV-kamp beweerde dat het loon betaald was na hard werken. Wellicht dat het kwartje zaterdag de andere kant oprolt en dat Lugdunum de stad Leiden weer een tweedeklasser kan schenken, zeker nu Roodenburg juist afdaalde naar de derde klasse. Het is in elk geval zaak om Jan Henk Willemse, het speerpunt op de Kastelenring in Leidschendam, te elimineren. De aanvaller scoorde tweemaal in de kikkerpolder.

ts-kagia2Voor Kagia hangt de vlag iets anders bij dan die van Valken en Lugdunum. De ploeg van Ramon Hageraats gaat een 1-0 voorsprong verdedigen bij Haarlem/ Kennemerland. De Lisserbroekers moesten wachten tot de laatste tellen om de bekende tegenstander uit dezelfde klasse (West I, 3B) op de knieën te dwingen. Als het mee zit zou er geschiedenis geschreven kunnen worden. Kagia, de laatste jaren regelmatig geroemd vanwege het ‘opgeknapte’ voetbal, speelde nog niet eerder in de tweede klasse. Vorig seizoen kreeg Kagia ook de kans om een stap voorwaarts te maken, maar in de nacompetitie ging het fout tegen CION. Na de 0-4 thuisnederlaag was het feitelijk al gedaan.

Ook in de twee seizoenen daarvoor bereikte de oranjebrigade de nacompetitie. Het lukte Jimmy Simons toen niet om de finish te halen met een prijs. Ook onder Martin Planken slaagde de missie al een keer niet, maar er liggen dus nu kansen om de derde klasse vaarwel te zeggen. Hageraats gaf onze redactie eerder al aan ‘teleurgesteld te zijn wanneer het niet zou lukken.’  Logisch ook, want een vertrekkende trainer met een prijs is als een angel in bed.

ts-meerburgEen dag later is het de beurt aan Meerburg. De Rijndijkers beleefden een superstart bij SVV met een 0-2 voorsprong, maar de weelde kon niet worden gedragen. De Schiedammers kwamen terug en schoven zelfs voorbij aan de ploeg van Ben Kottenhagen, maar Jelle Korbee zorgde met een treffer alsnog voor een alleszins redelijke uitgangspositie. Beide ploegen eindigden als vierde in respectievelijk de derde klasse A en B. SVV speelde nog niet heel lang geleden in de hoofdklasse, maar daarna trad er een verval in. Meerburg kwam via de nacompetitie de derde klasse in en speelde een onbevangen en keurig seizoen. Het zou dus kunnen zijn dat daar een tweede promotie op volgt. Daarmee zou de club met een fraai, nieuw complex afstand nemen van een aantal jaren in de vierde klasse waarin het telkens niet lukte (2e, 3e, 4e en 5e). Mocht SVV niet worden geklopt dan zal het seizoen voor de witzwarten toch al als geslaagd mogen worden gezien. Maar in Zoeterwoude heeft men wel zin een feestje.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read