vrijdag, april 26, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenLeiden – LSVV: ‘een uitgedokterd gelijkspel zou mooi zijn’

Leiden – LSVV: ‘een uitgedokterd gelijkspel zou mooi zijn’

-

voorbeschouwing167x60Nu beide ploegen vrijwel zeker de nacompetitie in gaan, staat er zaterdag bij de stadsderby vv Leiden – LSVV ’70  – op de onderlinge prestige na – niet veel meer op het spel. Het gat naar zowel boven als beneden bedraagt voor beide Leidse clubs vier punten. ,,Ik denk dat we allebei nog een puntje nodig hebben om directe degradatie te ontlopen”, zegt LSVV-aanvaller Freek Jansen. ,,Een uitgedokterd gelijkspel, een leuke 4-4 bijvoorbeeld, zou mooi zijn.”

Meer nog de uitkomst van het onderlinge duel zal een wedstrijd op de Kikkerpolder duidelijkheid verschaffen: die tussen Lugdunum en Loosduinen, de clubs die boven en onder Leiden en LSVV staan. Bij winst van Lugdunum speelt die club zich vrijwel zeker veilig, ook omdat de laatste speeldag nog de ontmoeting met het onthutsend zwakke VCS op het programma staat.

Winst van Lugdunum betekent ook dat Loosduinen, dat op een directe degradatieplaats staat, op vier punten blijft. Kortom, het moet raar lopen, willen Leiden en LSVV niet in de nacompetitie belanden. ,,Wij hebben zaterdag onze laatste kans verspeeld”, zegt Jansen, die zijn ploeg mede door een ‘aantal rare beslissingen van de scheidsrechter’ met 0-4 zag verliezen van Westlandia. ,,Maar we moeten ook reëel zijn. De nacompetitie is de plek waar we thuishoren. We hebben het hele seizoen nog geen drie wedstrijden op rij gewonnen.”

Dat ook Leiden het zover heeft laten komen, mag de ploeg van Fred Filippo zichzelf aanrekenen. De laatste zes wedstrijden gingen allemaal verloren. De eerste drie in die reeks – tegen hoogvliegers KMD, Naaldwijk en SEV –  had Leiden geen enkel recht van spreken. De laatste drie nederlagen waren echter onnodig, vindt Bas Middelkoop (20), eerstejaars senior. ,,Tegen Die Haghe verloren we onterecht vlak voor tijd, tegen Lugdunum had de wereld er anders uitgezien als wij bij 0-0 die penalty gemaakt hadden, en zaterdag speelden we redelijk tegen Polanen, maar verlies je toch met 3-0. Het probleem is dat we niet scoren. De kansen zijn er, maar de bal wil er gewoon niet in.”

LSVV sep 2011 6 kopieVolgens LSVV’er Jansen (op de foto laat hij zich feliciteren na ee doelpunt) moet bij een mogelijke degradatie niet al ‘te dramatisch’ gedaan worden. ,,Ik denk dat als je die gasten van Leiden naar het leukste seizoen van de afgelopen jaren vraagt, ze net als ons het kampioensjaar van 2007 noemen. Dat seizoen werden wij eerste en zij tweede. In het amateurvoetbal draait het vooral om plezier en dat heb je toch meer als je bovenin meedraait. In de vierde klasse winnen we misschien 22 van de 26 wedstrijden, nu hebben we pas zeven keer gewonnen. We gaan er alles aan doen om erin te blijven, maar lukt het niet, dan is dat geen ramp.”

In ieder geval hoopt LSVV volgend seizoen verlost te zijn van de huidige poule 3B, waarin veel Haagse ploegen spelen. ,,Als we ons handhaven, gaan we direct een brief naar de KNVB sturen met het verzoek ons over te plaatsen naar 3A, waarin veel dorpsclubs uit de omgeving van Leiden spelen. Als je bij ons vraagt: deze Haagse poule of de vierde klasse, kiest bijna iedereen voor het laatste. De cultuur bij die Haagse clubs strookt niet met onze gedachtegang. Zaterdag spelen we een leuke pot tegen leuke gasten. Daar hebben we er dit seizoen te weinig van gehad.”

Bij Leiden-speler Middelkoop leven geen speciale gevoelens rond de derby tegen LSVV. ,,Dat komt omdat ik in de jeugd nooit tegen ze gespeeld heb. Misschien dat het bij de oudere spelers wat meer leeft.” Het jeugdproduct van de vv kan nu al terugkijken op een geslaagd debuutseizoen bij de senioren. Middelkoop debuteerde in januari tegen sv Houtwijk en kwam al veelvuldig in actie. ,,Absoluut boven verwachting”, stelt de jongeling. ,,Ik had me ingesteld op een leerjaar in het tweede. Maar door de vele blessures kreeg ik een kans en die heb ik met beide handen aangegrepen.”

Zaterdag moet hij als een van de twee geschorsten vanaf de zijlijn toekijken. Middelkoop: ,,Toch blijft er genoeg kwaliteit over om het duel te winnen. Deze wedstrijd is belangrijk, vooral voor het gevoel. Ik ben ervan overtuigd dat we erin blijven, daar is deze selectie goed genoeg voor.”

Jansen kijkt nog om een bijzondere reden uit naar het duel. ,,De voorzitter van Leiden Ed Immink is een beetje de Richard Roelofsen (trainer van De Graafschap, red) van de derde klasse. Als iedereen het erover eens is dat Leiden verdiend verloren heeft, is hij een heel andere mening toegedaan. De man is nooit kritisch. Het is iets om op te verheugen: kijken hoe de voorzitter zich laat gaan als wij winnen.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read