donderdag, april 18, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenRCL wenst lijfsbehoud, FC Rijnvogels hunkert naar de hoofdklasse

RCL wenst lijfsbehoud, FC Rijnvogels hunkert naar de hoofdklasse

-

voorbeschouwing167x60Het is komkommertijd in de eerste klasse B. De competitie lijkt gespeeld en er is niemand die nog rekent op spektakel in de laatste serie wedstrijden als het gaat om de kampioen en de vrijwel zekere degradanten. Je zou bijna vergeten dat komend weekend de streekderby tussen FC Rijnvogels en RCL op het programma staat. Op het eerste oog lijkt er voor beide teams niets meer op het spel te staan. ,,Welnee, we willen dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen. Daarom willen we zaterdag gewoon winnen“, aldus FC Rijnvogels speler Yuri van Es.

Iedereen die FC Rijnvogels een warm hart toedraagt kijkt reikhalzend uit naar paaszaterdag. Dit moet dé dag worden waarop FC Rijnvogels beslag gaat leggen op de tweede periodetitel. ,,Natuurlijk willen we die partij tegen BVCB winnen. Een cruciale wedstrijd. Maar door zo hoog mogelijk te eindigen kunnen we een eventuele uitglijder opvangen”, kijkt van Es alvast vooruit. Ook hij beseft dat de wereld er sinds het gedwongen vertrek van trainer Frenk van der Kley heel anders uit ziet. Na een dramatische seizoensstart, welke uiteindelijk leidde tot het vertrek van trainer Van der Kley, staat het elftal op een keurige vierde plaats. Van Es wil liever niet teveel terugkijken op de eerdere confrontatie op de Bloemerd. ,,Dat was heel slecht. Een dieptepunt. Het betekende voor mij de eerste wedstrijd op de reservebank. RCL vocht in die wedstrijd voor elke bal, er stond een echt team. Wij liepen constant achter de feiten aan, er was gebrek aan beleving”, constateert Van Es.

Dankzij de promotie van RCL en GHC herbergt de eerste klasse B eindelijk weer eens enkele streekderby’s.  Leuk voor het publiek en aantrekkelijk voor een speler. Van Es heeft hier z’n eigen gedachten bij. ,,Leuk zo’n streekderby, maar mij persoonlijk doet het niet zoveel. Ik voel geen extra druk. Het enige dat telt is deze partij winnend afsluiten. Als je vervolgens volgende week ook concurrent Deltasport verslaat, is de tweede plaats binnen handbereik. Komend weekend zijn we echter behoorlijk gehandicapt zonder Orlando Ouwehand en Eef Schoneveld (beiden geschorst) en Dirk Varkevisser (blessure). Positief is wel de terugkeer van Rob van der Gugten”, geeft Van Es toe.

Hoewel de ranglijst anders doet vermoeden, staat er komend weekend dus wel degelijk het nodige op het spel. ,,We hebben al twee duels niet meer gewonnen. Dat had deels te maken met pech (Smitshoek) en met het feit dat we al snel met tien man verder moesten (Nootdorp). Ik schat ons hoger in dan RCL. Mijns inziens beschikken we over meer individuele kwaliteiten. Reken maar op een 3-0 zege”, aldus een zelfverzekerde Van Es.

Op sportpark de Bloemerd geniet RCL nog bijna dagelijks van haar verblijf in de eerste klasse. De Leiderdorpers doen weer mee op de landelijke voetbalkaart. Bovendien draait de formatie van Frank Bloemheuvel ogenschijnlijk zorgeloos mee en bezet het thans de zesde plaats. ,,Nou….de afstand tot en met de p/d plekken is niet zo groot. We zullen de komende weken echt nog de nodige punten moeten halen. Of het nu thuis of uit is, met elk punt zijn we blij. Dat is het grote verschil met FC Rijnvogels dat zich de komende weken juist gaat richten op promotie naar de hoofdklasse. Vergeet ook niet waar we als vereniging vandaan zijn gekomen. Primaire doelstelling voor komend seizoen blijft handhaving. Alles meer is mooi meegenomen. We staan er nu weliswaar goed voor in de strijd om de derde periodetitel, maar die weg is echter nog lang”, concludeert RCL middenvelder William van Vliet.

Realiteitszin. Niet altijd gemakkelijk voor een voetballer. Van Vliet geniet van het succes maar waakt voor een teveel polonaise. ,,Kijk eens naar ons doelsaldo. We scoren negatief. Dat zegt wel iets. Zaterdag spelen we tegen een potentiële hoofdklasser die, naar mijn mening, over meer individuele kwaliteiten beschikt. Eerlijk gezegd was ik erg geschrokken van wat ze destijds lieten zien in de heenwedstrijd. Nu hebben we ze een keurige reeks neergezet. We zullen onze huid duur verkopen. Maar we gaan ons niet aanpassen, we gaan altijd van onze eigen kracht uit”, besluit Van Vliet.

Het duel tussen FC Rijnvogels en RCL begint om 14:30 uur. Via FM 106.8 (ether), 88.1 (kabel) of de link https://sport.rtvkatwijk.nl (klik links onderaan op Live Radio) kunt u een radioverslag horen van deze wedstrijd. Komende maandag wordt de wedstrijd uitgebreid belicht via leidenamateurvoetbal.nl

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read