vrijdag, maart 29, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenSchaafsma: ,,Bij winst gaan we meedoen tot het einde”

Schaafsma: ,,Bij winst gaan we meedoen tot het einde”

-

voorbeschouwing167x60Tegen Spijkenisse pakte Stefan Schaafsma zijn vierde gele kaart, waardoor de in Noordwijk woonachtige verdediger komende zaterdag moet ‘brommen’ op de tribune. Geen topper dus voor Schaafsma tegen Smitshoek, maar ondanks zijn afwezigheid zet hij in op een 2-1 zege. ,,En wat mij betreft op een Duitse wijze, dus in de slotminuut. Dat lijkt me heerlijk.”

Schaafsma (op archieffoto in duel met RCL-speler Tom Oude Veldhuis, red.), die decennia het ARC-shirt om de schouders had, heeft een drukke baan en maakt de nodige uren. Naast de tijd die hij verder opmaakt aan zijn vrouw, familie en FC Rijnvogels is er ook nog wat ruimte voor badminton en tennis. Schaafsma wordt geïnspireerd door zijn vader, heeft een levensopvatting dat mindere tijden ook vast betere tijden komen en eet het liefst boerenkool met worst.

Vooral het gegeven dat de dertiger altijd weer zonneschijn ziet na hevige regenval, trekt een parallel met het seizoen van de Vogels. Eind oktober lag de ploeg zo ongeveer op apengapen, maar na de trainerswisseling begon het te draaien en is Rijnvogels de top drie binnengekomen. Zaterdag wacht de confrontatie met lijstaanvoerder Smitshoek. Op een regenachtige woensdagmiddag nam onze redactie het seizoen in vogelvlucht door met de geschorste speler.

Hoe kan het toch dat Rijnvogels van kleur verschoten is sinds eind oktober?

10 Stef met Tom OV,,We kunnen we niet omheen dat we geteisterd zijn door een blessuregolf. Dat heeft zeker niet in ons voordeel gewerkt. Dat was ook de pech voor Frenk van der Kleij, want we pakten bijzonder weinig punten. Tegen RCL (eind oktober, red.) uit ging het in het eerste kwartier nog aardig, maar nadat er een onmogelijke bal invloog ging alles daarna fout voor ons.
Met die wedstrijd kwam wel de ommekeer. Met de nieuwe trainers, Marchel den Haan en Huig Hoek, werd er veel losser getraind. Daarnaast zijn zij een geblesseerde linksback gaan wisselen voor een linksback en als de rechtsbuiten niet mee kon doen, dan kwam daar een andere rechtsbuiten voor in de plaats. Daarvoor werd het team vaak door elkaar geschud, hoewel dat ook niet altijd anders kon. We zijn gaan winnen en het vertrouwen is vanaf dat moment steeds groter geworden. Ik heb er zelf ook altijd vertrouwen in gehouden, want hier staat gewoon een goeie en hechte selectie.”

Een veer dus voor het ‘nieuwe’ koppel aan het roer. Wat is verder veranderd?

,,Zij stonden direct open om overleg te plegen met de wat oudere jongens uit de groep. Dat zijn er bij ons drie of vier. Veel trainers hebben een idee en willen daar invulling aan geven en volgen hun eigen weg. Dat is bij Marchel en Huig anders. Zij hebben niet de ambitie om hogerop te komen. Ze zijn er overduidelijk voor ons en niet voor zichzelf. Dat is een groot verschil.”

Zaterdag dus de koploper. Zij staan negen punten voor, dus de boodschap kan met koeienletters worden geschreven: WINNEN.

,,Ik ben er ook van overtuigd dat we mee gaan doen tot het einde van het seizoen voor de titel, wanneer we zaterdag in staat zijn om ze te verslaan. Dan krijgen ze wel een tikkie denk ik en daar moeten we dan van gaan profiteren. Lukt het niet via deze weg dan hebben we nog de tweede periodetitel, dus het is niet zo dat ons seizoen er op zit als het zaterdag niet lukt.”

Even terug naar de vorige ontmoeting. Een 4-1 nederlaag.

,,Ja, maar vraag niet hoe. In de eerste dertig minuten speelden we ze zoek. We hadden die pot al voor rust kunnen en moeten beslissen. Dat lieten we na en vervolgens waren we opeens van slag in de tweede helft. De ene na de andere persoonlijke fout. Smitshoek is geen verkeerde ploeg, begrijp me goed. Ze wonnen vorige week van Delta Sport met 3-0 en dat is wel een uitslag die staat. Maar ik voel dat er mogelijkheden zijn. Elke ploeg heeft een dip in het seizoen. Die hebben wij al lang gehad, zij nog niet.”

Deze wedstrijd moet je aan je voorbij laten gaan. Je bent tribuneklant. Balen derhalve?

,,Toen ik de kaart kreeg, dacht ik wel even shit. Dat was ik echter ook weer snel kwijt, want we hadden op dat moment onze handen ruimschoots vol. Dus was het nodig. En er staat een prima defensie zaterdag, met jongens die het vooral van verdedigen moeten hebben. Ik ben eigenlijk meer een voetballende verdediger.”

Ben je tot nu toe tevreden over je eigen seizoen?

,,Qua leiderschap ben ik wel belangrijk voor de groep, maar het kan altijd beter. Ik heb ook een mindere periode gehad, maar ben ook weer met de groep meegegroeid naar een hoger niveau.”

Wie spelen er nog meer niet?

,,Mo Moudou is ook geschorst en of Jeffrey Sam-Sin en Bennie van Fruchten nog gaan spelen dit seizoen, valt te bezien.”

Een korte uitstap naar ARC, de club waar je heel lang voor hebt gespeeld (Schaafsma was slechts twee seizoenen weg, maar is verder opgegroeid met de Alphense Racing Club, red.).
Pijn in het hart dat de topklasse bijna wordt verlaten?

,,Zeker. Ik heb het wel zien aankomen en heb ze daar vorig jaar ook nog voor gewaarschuwd. Er moest geld worden ingeleverd door de spelers, maar vervolgens werden er wel spelers bijgehaald die meer gingen verdienen. Vooral het feit dat er zo weinig Alphense en regionale jongens in spelen, betreur ik. Ik weet nog veel van de club en heb nog betrokkenheid. Ik hoop dat er een andere weg wordt ingeslagen. De topklasse zal er waarschijnlijk niet meer inzitten volgend seizoen, maar als er meer spelers weggaan dan wordt het ook in de hoofdklasse een lastig verhaal.”

FC Rijnvogels is juist een weg ingeslagen om zoveel mogelijk spelers aan boord te hebben met een regionale achtergrond. Dat bevalt jou dus wel?

,,De kern van de groep blijft en er komen een aantal gerichte versterkingen. Dat is een prima zaak voor de vereniging. Ik heb het in jaren niet meegemaakt dat een groep zo hecht is als ik hier meemaak. Resultaten boek je ook door een trainingskamp of een trainingsavond. We doen heel veel samen, ook naast het voetbal. Als er gestapt wordt, gaan we met elkaar. Zaten we in ene hotel dan bleven we met zijn allen in het hotel. Dat maakt een groep sterk en dat heeft ondertussen wel de nodige vruchten afgeworpen. Daarnaast blijven Katwijkers altijd gaan, er wordt hard gewerkt. En daar haal ik ook motivatie vandaan. Uiteindelijk ben ik een beetje aan het afbouwen, maar op deze wijze maak ik nog heel graag deel uit van de groep. Nee, blessures heb ik niet veel. Het is meer dat ik een andere invulling heb van de dag. Ik sta in alle vroegte al naast mijn bed en ben dan om 18 uur huis. Vaak zijn dat dagen van veertien uur. Voorlopig heb ik er nog heel veel plezier in en omdat ik het zo naar mijn zin heb, kan het maar zo zijn dat ik later wat ga doen voor de club. Nu train ik, wanneer daar vraag naar is, wel eens een E-team. Echt leuk, die knaapjes kijken dan tegen je op.”

Al met al dus een juiste keuze om te verkassen naar FC Rijnvogels?

,,Absoluut. Het is een verschrikkelijk warme club. De dames kijken naar de wedstrijden van de heren en andersom. De betrokkenheid is erg groot. Ook van en naar de jeugd en de G-teams toe. Alles telt hier mee, terwijl het echt een grote club geworden is.”

Bedankt voor je tijd en succes zaterdag, ook al speel je niet.

,,Graag gedaan en jullie ook bedankt.”

Smitshoek won overigens gisteren voor de RTV- Rijnmond Cup. Hoofdklasser RVVH werd met liefst 6-3 verslagen. De Barendrechters speelden nog niet in deze regio, maar waren thuis naast voor FC Rijnvogels ook te sterk voor GHC en RCL. Beide ploegen verloren nipt (1-0) aan de Smitshoeksebaan.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read