Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Wijnalda: ,,Sterkste RCL moet nog komen”

Mooi artikelbanner
Vergulde vos artikelbanner

voorbeschouwing167x60Als nieuwkomer in de eerste klasse moet RCL zorgen dat een plaats bij de eerste tien wordt bemachtigd. De vier overige plaatsen geven aan het einde van het seizoen alarm af. Twee clubs degraderen rechtstreeks en de andere twee moeten het vege lijf redden via de nacompetitie. De Leiderdorpers staan vooralsnog tiende en gaan zaterdag op bezoek bij de nummer zeven, Nootdorp. Met spits Thom Wijnalda (op de foto na promotiewedstrijd tegen Gouda, vorig seizoen) blikt onze redactie vooruit naar dit belangrijke duel.

RCL verloor afgelopen zaterdag van Spijkenisse. De cijfers geven aan dat RCL weinig te vertellen had (4-1), maar zo slecht ging het eigenlijk niet eens. De ploeg van Frank Bloemheuvel miste bijna alle ervaren krachten en een nederlaag was feitelijk nauwelijks te vermijden.

Is jou al bekend wie er aanstaande zaterdag aan boord zijn?

Brasserie buitenhuis
Knijnenburg artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

,,Ik denk dat we tegen Nootdorp bijna compleet zijn. Mathijs (de Vreede, red.) is terug van vakantie, Michels (Bloemheuvel, red.) schorsing zit erop en ook Jelmer Vijlbrief en Frank van der Marel zijn terug. Enkel het meespelen van William van Vliet is onzeker. Misschien traint hij donderdag mee en kan hij zaterdag op de bank zitten. Hij heeft namelijk een hardnekkige virus en dat gaat nog niet zo best vooruit. Ik vrees dat we er vanuit moeten gaan dat hij niet kan starten. Vanzelfsprekend missen we ook onze Speedy (Nick Permanand, red.). Daar staat tegenover dat Floris van der Geest zich binnenkort weer aansluit en daar zijn we zeker bij gebaat. Hij kan op meerdere posities uit de voeten.”

Permanand is er dit seizoen niet meer bij en dat moet voor jou een enorme aderlating zijn. Zijn snelheid is voor RCL van groot belang en hij is vaak de man van de assist, waar jij dan van kan profiteren. Jij moet dus ook wat anders spelen als vaak eenzame spits?

,,Dat klopt wel. Vorig seizoen konden we door zijn snelheid vaak gevaar stichten. Een uittrap van Mathijs kon gevaar stichten. We kwamen vaker in een 1 tegen 1 situatie en dat was een extra wapen. Nu ben ik meer verplicht een bal aan te nemen en te kaatsen met opkomende middenvelders. Natuurlijk heeft het ook te maken met het hogere niveau waarop we spelen.”

Daarover gesproken, is het je mee of tegengevallen de stap van de tweede naar de eerste klasse?

,,De verdedigers zijn absoluut sterker dan vorig seizoen. Dat was ook wel wennen, maar RCL is daar toch goed in mee gegaan. Er staat een ploeg met een enorme teamspirit. Dat neemt echter niet weg dat wij geen enkele ploeg zomaar omver kegelen. Wij moeten heel effectief omspringen met de kansen, want er zijn wedstrijden bij dat de kansen schaars zijn. We kunnen het wel vergeten om te denken dat we Nootdorp zomaar wegtikken. Thuis speelden we goed en hadden we snel een behoorlijke marge, maar zaterdag wordt vast een ander verhaal.”

Zaterdag dus een uitwedstrijd, maar heb jij er een verklaring voor dat jullie thuis niet te kloppen lijken?

,,Op de een of andere manier hebben we op eigen veld wat extra’s. Hierdoor speel je met steeds meer vertrouwen en tegenstanders zijn er natuurlijk ook van doordrongen dat ze het moeilijk krijgen als ze in Leiderdorp moeten spelen. Het is iets als de omgekeerde wet van Murphy. Ook wanneer we op papier zien dat we tegen een sterke tegenstander moeten, pakken we de punten. GHC is voor ons absoluut lastig, maar die pot sleepten we wel binnen. En thuis Alexandria’66 op een gelijkspel houden is ook al niet verkeerd. Het beste wat we hebben getoond was zelfs tegen FC Rijnvogels, ook al beleefde die ploeg op dat moment slechte tijden. Voor mij blijft een dergelijke pot wel op het netvlies staan. Er staat in elk geval een positieve druk op als we thuis spelen.”

Toch is RCL nog lang niet veilig. Wordt er veel gesproken over de positie op de ranglijst?

,,Ja, we kijken zeker naar de stand. Het kan voor ons nog twee kanten op. Alles is nog mogelijk, want het veld zit dicht bij elkaar. Rechtstreekse degradatie kan nog steeds, maar we zouden ook de derde periodetitel kunnen pakken. Dat laatste baseer ik op de prestaties van de laatste jaren. In de slotfase van de competitie waren we telkens sterk. Nu voelt dat ook wel zo. Conditioneel staan we er goed voor en ik voel me ook fit. Vorig seizoen hebben we ons daarom zo kunnen manifesteren in de nacompetitie. Tegen TOGR bijvoorbeeld speelden we echt goed voetbal.”

Nootdorp zaterdag. De tweede driepunter tegen deze ploeg?

RCL promotiewdstr 2011 625,,Dat is niet onmogelijk en we zouden dan ook weer wat kunnen opschuiven. Terugblikkend op het eerste duel kan ik niet anders stellen dan dat we goed voor de dag kwamen. Zij waren destijds nog koploper, maar we wonnen met 3-1. Nick kreeg toen nog twee assists op zijn naam binnen vijf minuten. Die wedstrijd hebben we professioneel en kalmpjes uitgespeeld. We hoorden later dat zij een mindere dag hadden. Dat hoor ik trouwens wel vaker als ploegen verliezen van ons, maar dat vind ik onzin. Dat is een beetje het RKC-verhaal. Nou, zo slecht zijn die gasten echt niet. Hoe dan ook, elke wedstrijd is lastig voor ons. We kunnen elke tegenstander echter ook tot last zijn.”

Hoe ervaar jij het dat leeftijdsgenoten stappen maken omhoog. Zo werd Richard Guffens benaderd door topklassers, gaat Thijs van Seggelen naar Noordwijk en heeft Quick Boys Erwin van der Nagel binnen.

,,Dat vind ik absoluut leuk voor die jongens. Ik denk er zelf ook wel eens over na hoe het zou zijn op een hoger niveau. Vooralsnog ben ik echter nooit concreet benaderd en ik zeg al helemaal niet dat ik een stap richting de hoofdklasse of topklasse zomaar even zou kunnen maken. Anderzijds denk ik dat ik nog niet aan mijn plafond zit, dus ik houd alle opties open. Vooralsnog heb ik het hartstikke naar mijn zin bij RCL.”

Rebel Horeca artikelbanner
Brasserie meelfabriek

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten