vrijdag, maart 29, 2024
HomeUit de oude doosOude clubheldenEind van een tijdperk in zicht voor Verschoor

Eind van een tijdperk in zicht voor Verschoor

-

Wie kent hem niet? John Verschoor (56), trainer van nu nog de’ Good Old’  uit Oegstgeest. Een flamboyante verschijning, ooit betaald voetballer bij Telstar, Veendam en Haarlem. Altijd zin in een praatje en goedlachs.  Gek van het spelletje met een schat aan ervaring.

LFC

Je kunt hem een klein beetje Mister LFC noemen, maar bovendien zoekt hij met ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe club. Met het grootste gemak kan je Verschoor  ook een markante persoonlijkheid noemen.   Al van kleins af aan toog hij naar de Boshuizerkade om samen met zijn jeugdvriendjes, waaronder de latere Leiden- coryfee Joop Tervooren, zijn talenten te tonen. Niet alleen zijn voetbal,  maar ook zijn verbale talenten brachten hem  op jeugdige leeftijd al in het eerste van de Kanaries.  Oud-voetballer Andre de Jeu, toentertijd jeugdspeler van LFC, noemde hem toen al de Leidse Beckenbauer: ‘’hij liep daar op het veld,  als een vorst , in de strijd voorop , een groot voetballer’’, vindt nu nog de Jeu. Verschoor zelf over die tijd:,,‘t Was ook een bijzondere lichting want de bewierookte Bles Zuma speelde in die tijd zelfs in het tweede.  Zo goed was het team.’’ Het was in een periode met onder meer de Gublers en Wim Visser die de velden onveilig maakten. Tot zijn 24ste hield de ras-Leidenaar het uit bij LFC.

Betaald voetbal

Pas op zijn 24ste maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal.  Telstar zag wel iets in hem en haalde hem naar Velzen . Voornamelijk om een andere Leidenaar, Ben Heemskerk,  te vergezellen.  Na drie jaar amateurisme  verkaste hij naar de Spaarnestad.  Het was een tijd van voetbal en plezier. Want met Haarlem kwam hij wel in aanraking met Pietje Keur de veelvuldig scorende spits,  maar ook een pur sang levensgenieter.  Dat trof want ook John Verschoor spuugde bepaald niet in het biertje. Toch blijft èèn seizoen bij Verschoor lang hangen. Dat waren de wedstrijden tegen Ajax in het seizoen 83/84. Eerst was het een gelijkspel in Haarlem: ,,Bij rust stonden we met 0-3 achter. Het enige wat we in de rust tegen elkaar zeiden was: laten we het niet erger maken en er zeker geen monsterscore van laten maken. ’’ Niet alleen scoorde de Leidenaar tegen Ajax, maar bovendien maakte Joop Böckling in de 2e helft de 3-3. Dat werd later in het seizoen nog eens dunnetjes over gedaan. De Haarlemmers wonnen in de Meer  met 0-3 van Ajax.  En ook nu scoorde Verschoor. Drie jaar maakte Verschoor uiteindelijk vol bij Haarlem. 

Lange Leegte

Vervolgens werd hij een jaartje uitgeleend aan Veendam. Ik hoor u denken : de Lange  Leegte.  Het werd echter een jaar vol plezier. Hij kon het bijzonder goed vinden met de toenmalige trainer Henk Nienhuis.  In zijn contract had de Leidenaar bedongen om 1x in de week te trainen bij Veendam omdat de afstand  Leiden – Veendam een tikkeltje te ver was.   De rest van de week zou hij dan onder trainer Arie Lagendijk bij UVS trainen.  Hij bleef ook wel eens slapen bij zijn trainer Nienhuis ,wat de vrouw des huizes niet echt apprecieerde. Want als bij de loge de nood hoog is en een rieten mand aanziet als emmer dan vraag je om problemen. Het kwam er uiteindelijk op neer dat Verschoor in de eredivisie er met een keer in de week trainen  betaald voetbal speelde. Want trainen bij UVS was voor Verschoor iets teveel gevraagd. Dat begon in Oost Groningen op te vallen omdat hij als hij in Veendam arriveerde een tikkeltje te zwaar oogde. Toch heeft hij zowaar een tijd lang in de top tien van de Telegraaf  gestaan van de beste voetballers.  Gek genoeg toonde Ajax belangstelling, maar de Amsterdammers vonden hem uiteindelijk te oud en te duur (circa 225.000 euro). Hij had de stap naar de hoofdstad  graag gezet, maar zover kwam het dus niet.  FC Amsterdam wilde hem ook , maar dan op amateurbasis. Ook dat kwam er niet van. Het bleef dus bij een jaartje Veendam om daarna definitief terug te keren in de Sleutelstad.  Hij speelde toen nog een aantal jaren bij LFC en UDWS.

007

Hij bestierde in zijn loopbaan ook een Bar Dancing, Dat was  007 in de  Wolsteeg,  dat nu de naam WW draagt. Dat deed hij samen met kompaan  Frans Stouten. Het was van begin af aan bijzonder druk, maar uiteindelijk moest de toko na een jaar gesloten worden. Het was toch niet zijn ding. Vervolgens dook hij in de bloemenhandel. Jarenlang heeft hij een zeer goede zaak gehad aan de Sumatrastraat.  Na een aantal verkeersomleidingen in die buurt werd hij genoopt deze zaak voor een goede prijs te verkopen.  Intussen was hij een trainerscarrière begonnen.  Na onder andere Roodenburg  kwam hij in 2004 terecht bij ASC, waar hij het uithoudt tot het einde van het lopende seizoen.  Een volksjongen bij het studentikoze ASC? Het werd wonderwel een fantastische klik.  De spelers liepen met hem weg. Verschoor  bracht ze tot drie keer aan toe in de nacompetitie. In 2010 verlieten,  door verschillende omstandigheden,  spelers de club wat gelijk inhield dat ASC voorlopig op een lager niveau zou gaan acteren.  Dit jaar werd bekend dat ASC zijn contract niet zou verlengen. ,,Ik vind het reuze jammer, had het naar mijn zin en had graag de overgang meegemaakt naar het nieuwe complex.” Het betekent dus ook dat hij op zoek moet naar een nieuwe club. Niet als assistent maar als hoofdtrainer bij een leuk cluppie in de regio, zo spreekt hij de hoop uit. Hij noemt ook Leidsche Boys een uitdaging. De zondagtak van de Vlietclub bungelt momenteel met nul punten onderaan in de vierde klasse.

Keur en Verschoor

Momenteel houdt hij zich samen met zijn vrouw bezig met huizenverkoop.  En hij bezoekt wedstrijden bij zijn oude maat Piet Keur, die momenteel  assistent is  bij Gertjan Verbeek bij AZ.             Zo bezocht hij recent het duel met FC Twente en zag daar vele oude bekenden.  Het werd nog heel laat in Alkmaar, want als Verschoor erbij is…

Toevoeging: Verschoor is van november 1955, speelde 102 duels in het betaalde voetbal en scoorde drie keer. Twee doelpunten werden reeds benoemd, zijn derde treffer kon worden genoteerd tijdens Haarlem tegen VVV (6-3, februari 1986). Verschoor speelde o.a. met Metgod, Balm, Nijholt, Verkaik, Masefield, Moniz en Keur.                            

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read