vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenFikse verschuiving van spelers en trainers in regio Leiden

Fikse verschuiving van spelers en trainers in regio Leiden

-

Van de zaterdagclubs tussen de hoofdklasse en vierde klasse staan er in het seizoen 2012-2013 twaalf nieuwe trainers aan het roer. De grootste verschuivingen op spelersgebied vonden plaats bij het naar de eerste klasse gedegradeerde Voorschoten’97. Bij de zondag lijkt UDO de grote verliezer van de overschrijvingsperiode en komen er veel spelers richting het Leidse.

Zaterdag

Eerste klasse

Een bijna voltallig elftal vertrok van Adegeest, waarbij vier spelers Hein van Heek volgden richting de Kooltuin in Katwijk. Tegenover de leegloop staat wel dat vijftien spelers juist hun heil gaan zoeken bij de groengelen. Onder hen twee spelers van topklasser ARC en middenvelder Roberto Escudero van FC Boshuizen. Naast de komst van Van Heek en een kwartet aan spelers versterkte FC Rijnvogels zich vooral met bloed uit de omgeving. Onder andere Peter Messemaker, Thomas Dijk en Arie Jonker zullen met deze ambitieuze club gaan proberen eindelijk de stap te zetten naar de begeerde hoofdklasse. Bij RCL is er nagenoeg evenwicht tussen de vertrekkende en komende spelers. De kwetsbaarheid voor de Leiderdorpers lijkt te liggen in de beperkte mogelijkheden in de voorste linie. GHC sprak tevredenheid uit over de komst van onder meer Marouane El Idrissi van Ter Leede en Nabil Amarzagouio. De grootste winst voor de ploeg uit Leiden Zuid-West is bovenal het aanblijven van spits Richard Guffens.

Tweede klasse

Promovendus Kagia zet in de tweede klasse in op het huidige materiaal, aangevuld met de nodige spelers uit de eigen jeugd en enkele krachten die overkomen van FC Lisse. TAVV, twee jaar terug nog vierdeklasser, gaat ook voornamelijk verder met de selectie die dit jaar kampioen werd in 3A. De aanvulling komt bij de Ter Aarders vooral via enkele terugkerende spelers.
Valken’68 lijkt er niet minder op geworden en zette in op spelers die het in de regio moesten doen met een basisplaats in het tweede elftal. Topscorer Artan Recica maakte de keuze om lager te gaan spelen. Uit Oegstgeest komen Lars van Bommel en Danny Kromwijk (UDO) over.

Derde klasse

De vijf regionale derdeklassers zijn door de KNVB in dezelfde klasse ingedeeld. Van de drie Leidse clubs lijkt vv Leiden het kind van de rekening te zijn geworden. Afgelopen seizoen kwamen er spelers over van Roodenburg, maar zij kozen ervoor om weer terug te gaan naar Leiden-Noord. Daarnaast vertrokken ook ‘echte’ roodwitten naar vooral andere Leidse clubs. Roodenburg, per heden onder leiding van Patrick Heijmans, zag de selectie dus sterker worden en moet in staat worden geacht om mee te gaan doen in de bovenste regionen. Lugdunum kreeg er een ‘peloton’ aan spelers bij en zag enkel centrale verdediger Gwen Koet zijn biezen pakken. Koudekerk zag doelman Rob Platteel terugkeren, maar mede door blessures moesten een aantal spelers de schoenen aan de wilgen hangen. Oegstgeest gaat met een flinke injectie en trainer Rob van den Wijngaard trachten om het verloren terrein weer terug te winnen.

Vierde klasse

In de vierde klasse deden Leidsche Boys en Football Factory uitstekende zaken op spelersgebied en zal nu ook Warmunda, vooral opgebouwd uit spelers van het uitgerangeerde GWS, een zaterdagtak op de been brengen. Bij Hazerswoudse Boys, SVOW en VVSB veranderde er weinig, hoewel de Boys wel een nieuwe trainer op de bank krijgen, in de persoon van Ed Kluivers. LSVV’70 kreeg wat aanwas, maar zag middenvelder Geert Jan Jonk vertrekken, terwijl doelman Job Weststrate het voetbal vaarwel heeft gezegd. Docos groeide verder aan, maar verloor ook wat spelers aan andere clubs. Woubrugge zocht het met jeugd en met terugkerende spelers op niveau vooral in de eigen gelederen.

Zondag

Eerste klasse

FC Boshuizen zag diverse bepalende spelers de deur uitlopen, maar daar staat tegenover dat de Leidse staf wel veel nieuwe, talentvolle spelers mocht verwelkomen. Shaban M’Faume, eerder veelvuldig scorend aan de Kade, keerde terug bij de equipe van Mario Koswal. UVS verloor Tommie Bekooij aan Quick Boys, maar kreeg ook de nodige versterking vanuit Katwijk met Elroy Lammers, Mats van der Poel en Nick Sjaardema van Katwijk. De ploeg uit de kikkerpolder kreeg met Paul van der Zwaan een oude bekende terug als trainer. SJC won aan ervaring met Maickel Ferrier, Jordi Groot en Mike van Dam, maar zal minder in zijn hum zijn met het wegvallen van ‘zekerheidje’ Omar Hamdi, doelpuntenmaker Dorus van der Voort en de creativiteit van Mo Naciri. Laatstgenoemde zal volgend seizoen terug te vinden zijn in het shirt van vierdeklasser Football Factory.

Tweede klasse

Meerburg zal alle zeilen moeten bijzetten in de tweede klasse. Na een decennium lager voetbal presteerde Ben Kottenhagen het om de club weer terug te brengen naar de tweede klasse. Aan Nico van der Salm de schone taak om met een nagenoeg gelijke selectie aan dit seizoen de Rijndijkers niet weer terug te laten vallen. Voorschoten’97 zondag speelde niet eerder op dit niveau en zag in Mo Bougrine een nieuwe trainer komen. De oefenmeester van Foreholte in dit seizoen volgt Stefan Luykx op. Tim Kluivers kwam over van de zaterdagtak en zijn ervaring zal als een geschenk worden gezien. Met Tali Amondo keerde een topscorer terug. Dit seizoen vervulde de aanvaller een bijrol bij FC Boshuizen.

Derde klasse

Bij Alkmania bleef de selectie vrijwel het zelfde, terwijl nieuwkomer MMO ook weinig administratieve handelingen hoefde te verrichten. Wel kwam Ron Mollers over van avv Alphen en dat zou extra doelpunten kunnen opleveren. Bij het gedegradeerde Alphen liepen alle aanvallers één voor één de deur uit en het zal dan ook een hell of a job worden om terug te keren naar de tweede klasse. BIJ ROAC was er ook weinig deining, maar het vertrek van Thijs van Seggelen zorgde uiteraard wel voor betreurde gezichten bij de fors opgeklommen club. DOSR, Foreholte en FC Lisse brengen volgend seizoen meer jeugd in, waarbij Lisse er niet sterker op geworden lijkt te zijn. Dat is wel van kracht voor Teylingen, dat afgelopen seizoen niet kon imponeren. Stompwijk’92 verwelkomde meer dan elf spelers en lijken zeker niet het lachertje te worden van de derde klasse. UDO beleefde een pikzwart jaar en verloor ook nog eens tal van vaste waarden. Vooral de Goebels zullen node worden gemist op De Voscuyl.

Vierde klasse

Bij ASC en Altior bleef het rustig, terwijl Bernardus niemand zag komen. Daartegenover staat wel het vertrek van Bas van Heerdt en Bas van der Zon. Docos gaat de kans geven aan de jeugd, terwijl Warmunda kennelijk aantrekkingskracht had. Meer dan tien gekomen spelers zullen gaan trachten om de Warmonders weer eens te helpen aan een succes. Voor drie van de vier Leidse clubs gloort er ook hoop op betere tijden. Zowel FC Rijnland, Gol Sport als Leidsche Boys kregen de nodige overschrijvingsformulieren binnen. Bij Roodenburg bleef het wat dat betreft rustiger, hoewel enkele vertrokken spelers zich kunnen gaan laten voelen bij de ploeg uit Leiden-Noord.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read