dinsdag, april 16, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenHet ‘einde der tijden’ is bijna daar voor GWS

Het ‘einde der tijden’ is bijna daar voor GWS

-

voetbal-leiden-0090Het kan maar zo zijn dat het eerste elftal van GWS 24 maart j.l. voor het laatst heeft gewonnen. Weliswaar speelt Goede Wilskracht Sterkt nog twee wedstrijden, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat er nog punten worden toegevoegd aan de acht die tot nu toe bij elkaar zijn gespeeld in de vierde klasse A. Na die twee duels gaat het licht uit bij de club van voorzitter Cor Vink. Met de man met de hamer praat leidenamateurvoetbal.nl over zijn gevoelens, het verleden, de plannen en de laatste weken. Zaterdag speelt GWS thuis tegen VVSB.

Geert Willem Sikkens

GWS moet wijken voor een vrachtwagenweegbrug, een toegangsweg en nog meer parkeerplaatsen op het toch al indrukwekkende parkeerterrein van ‘de Sikkens’. Eerder was er al sprake van een naderend einde, maar de plannen van destijds worden nu toch echt omgezet in daden. Bijna tachtig jaar terug richtte de Sikkens verffabriek in Groningen een zogeheten bedrijfsvoetbalteam op, vernoemd naar directeur Geert Willem Sikkens: GWS. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vond de alsmaar groter wordende onderneming 200 km verderop, om precies te zijn aan de Rijksstraatweg in Sassenheim, een nieuwe locatie voor een grotere fabriek. Veel gezinnen togen mee naar het Westen en GWS eveneens.

In de marge

UVS Cor vinkDe verffabriek groeide uit tot een ‘global giant’, te weten Akzo Nobel. Het werd door de KNVB verboden om een bedrijfsnaam te benutten als clubnaam en zo ontstond Goede Wilskracht Sterkt. GWS speelde jaren lang in de marge van het amateurvoetbal met tegenstanders als bijvoorbeeld Abbenes en HVZ (Heineken Voetbalvereniging Zoeterwoude). Die laatste club bestaat nog steeds, maar speelt al jaren niet meer in de standaardklasse. Veelal kwam GWS voor de dag in de vijfde klasse en toen deze verviel werd het vierde klasse. Hoge ogen gooien was er niet bij, maar toch werd GWS gezien als een echte voetbalclub en bij uitwedstrijden was het er altijd oergezellig.

Veel winstpartijen

In het seizoen 2007-2008, op dat moment in de vijfde klasse, won de ploeg de helft van de competitiewedstrijden. Een topjaar eigenlijk voor een club waar nimmer grote namen opdoken. Trainers van het laatste decennium waren Jan Wansink, Ruud van der Meer, Frans van Bommel, René Jansen en nu weer Jan Wansink.

Leuk en klein

GWS omschrijft zichzelf als een ‘leuke, kleine en gezellige vereniging, die er alles aan doet om de leden het sporten zo plezierig mogelijk te maken.’
Buiten het voetbal worden er jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd, zoals onder meer: klaverjasavonden, een kerstbingo, oudejaarszaalvoetbal, dartavonden en een slotdag.
En die slotdag wordt dit jaar dus echt een slotdag.

Niet treuren

Voorzitter Vink had het er lange tijd heel moeilijk mee, maar ondertussen is hij gewend aan het idee. Toch had de preses het graag anders gezien.

,,Vanaf 1977 loop ik hier al rond, dus dat is toch een fors deel van mijn leven. Eerst werd ik penningmeester en in 1986 heb ik de jeugdafdeling opgericht. Van daaruit werd ik jeugdvoorzitter en vervolgens voorzitter van de club. Even heb ik een adempauze genomen en in die fase was ik enkel nog consul bij GWS. Twee jaar geleden werd ik opnieuw gevraagd als voorzitter en daar ben ik ingestapt. Ondertussen was er al wel een intentieverklaring over de plannen hier en dus konden we al wennen aan het idee dat we zouden moeten vertrekken. Helaas staan we nu voor die deur. Persoonlijk blijf ik het jammer vinden. GWS was en is een unieke club en een einde na 78 jaar is niet niets. Maar ja, treuren helpt niet.”

Warmunda

voetbal-leiden-0093Er is al een tijdje sprake van een samenwerkingsverband met Warmunda. Gaat dat van de grond komen?

,,Daar ziet het zeker naar uit. Wij zijn welkom bij Warmunda en gaan daar spelen als zaterdagtak. Van de 60 a 65 leden gaan er vijftig mee, waarvan er dertig spelend lid zijn. Ook een aantal jongens van 1 gaan door en we hopen dat er aanvulling komt van Warmunda. Verder zijn we her en der jongens aan het polsen. Het ziet er ook naar uit dat Jan en Steef  (respectievelijk Wansink en Van Es, red.) meegaan, dat zijn de huidige trainers bij GWS. We hebben diverse gesprekken gevoerd in Warmond, waarbij veel van onze leden aanwezig waren. Dat heeft een heel goed gevoel opgeleverd. Dat zal waarschijnlijk ook komen, omdat beide verenigingen klein zijn. Warmunda zal enkel net iets meer dorps zijn.”

Zonder benen

GWS, dat op het hoogtepunt 10 elftallen had rondlopen waardoor de beide velden non-stop bezet waren in die tijd, zal niet meer onder die naam optreden. Toch gaat de club niet dood.

,,GWS blijft bestaan. Er moet een statutenwijziging komen en daarmee gaat GWS door als een vriendenclub, de vrienden van zeg maar. Onder de naam van GWS kunnen we jaarlijks nog een feestavond organiseren en spelen in het toernooi “De Cup met de Grote Oren”. Zo willen we binding houden met onze eigen leden en met andere regionale clubs. Dus we leven nog wel, maar zijn wel onze benen kwijt.”

Festiviteiten

Voor de laatste weken van het seizoen staan er nog wel activiteiten op het programma op het sportcomplex in de nabijheid van de A44.

,,We spelen nog een thuis-en een uitwedstrijd. Op 2 juni hebben we onze slotdag en maken we nog gebruik van de velden. Een en ander gaat gepaard met een BBQ, een springkussen, muziek en noem maar op. Medio juni is er nog een feestavond en we zullen nog een veiling houden om de inboedel aan de man te brengen. We willen dus op een geweldige manier afsluiten en daarna onze plek innemen bij Warmunda. Per 1 september moeten we weg zijn. Dan wordt ons verleden weggebroken.”

Gedenkwaardige geschiedenis

Om toch nog met een vrolijke noot te eindigen, wat waren jouw hoogtepunten in het tijdperk GWS?

,,Het kampioenschap met het eerste elftal in de toenmalige LVB. Daarnaast het feest rondom het vijftigjarige bestaan, de Marathon van Groningen naar Sassenheim (er werd zelfs in de nacht gelopen, red.) en de oprichting van de jeugdtak. En zo is er nog wel meer wat ik kan noemen. GWS was een deel van mijn leven.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read