vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenJaap Visser brengt ode aan De Kuip

Jaap Visser brengt ode aan De Kuip

-

Praten over voetbal is leuk. Op maandag- en vrijdagavond zit voetbalminnend Nederland met een zak chips en een biertje voor de buis te genieten van de one-man-show van René van der Gijp, het toneelspel van Hans Kraaij jr. en de ongezouten mening van Johan Derksen.  Alles draait om amusement, de inhoud is bijzaak. Kostelijke televisie. Schrijven over voetbal is een totaal andere discipline. Jaap Visser, in de regio vooral bekend om zijn columns in het Leidsch Dagblad en Spits!, kan er over meepraten. Hij doopt komende vrijdag in Rotterdam zijn nieuwste parel over het 75-jarig bestaan van stadion De Kuip.

Jaap VisserStoeptegels. Voetbalboeken hebben tegenwoordig iets weg van bijbels. Research, schrijven (‘letters poepen’), redigeren en na een maandenlange opsluiting in de werkkamer ligt het boek dan eindelijk in de winkels. Auteurs van voetbalboeken zijn voetbalidioten. Wandelende encyclopedieën met een ongebreidelde drang om het verhaal achter een trainer, speler of ander voetbalthema voor de eeuwigheid vast te leggen. Met succes. De voorbije jaren hebben we een explosie van publicaties gezien met de biografie van Willem van Hanegem als hoogtepunt. Het is afwachten welke juweeltjes er de komende jaren nog op de markt zullen verschijnen.    

Met columnist en voetbalauteur Jaap Visser kun je urenlang over voetbal ouwehoeren. De inwoner van Oegstgeest maakte de voorbije jaren naam met prachtige publicaties over Co Adriaanse (themanummer van Hard Gras), De Olympische Spelen van 1928 (co-productie met Ruud Paauw), Het Jaar van Oranje en onlangs nog de biografie van Edwin van der Sar. Treinreizigers worden op maandagochtend wakker met de stevige columns in het gratis OV-krantje Spits! Dichter bij huis verscheen pas geleden een romantische boekje met een bundeling van zijn columns in het Leidsch Dagblad onder de naam Visser in de stad. Kortom, Visser is van alle markten thuis en is een woordkunstenaar pur sang. Hij deed ervaring op bij De Volkskrant, Vrij Nederland en schreef mooie artikelen voor Johan (een nieuw voetbalmagazine dat hijzelf opzette maar helaas niet winstgevend bleek). Over zijn eigen voetbalkwaliteiten kunnen we geen boek samenstellen. Hij speelde o.a. bij RCL en was enkele jaren doelman bij het inmiddels opgeheven MVKV uit Katwijk a/d Rijn. Zijn passie voor het voetbal op het veld zie je terug in zijn boeken.

De laatste jaren maakte Visser onderdeel uit van uitgeverij De Buitenspelers. De uitgeverij is onderdeel van Voetbal International en staat bekend als het paradijs voor liefhebbers van voetbalboeken. Visser wilde echter meer en kiest nu voor een nieuwe avontuur. Hij richtte Kickuitgevers op en publiceert vrijdag 30 maart de geboorte van het boek Kuip 75, een prachtig kijk- en leesboek over het jarige Stadion Feijenoord. Kijk voor meer informatie op www.kickuitgevers.nl.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read