Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Kunstgras in de winterperiode .

Rurh gold artikelbanner
Brasserie VIS artikelbanner

De winter lijkt, in elk geval de komende week, voorbij. Wellicht dat er weer her en der gevoetbald kan worden. Een goed moment om een item te plaatsen over kunstgras. Enkele belangrijke feiten op een rijtje, wellicht handig ook voor uw eigen club.

Vorst

Vooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen negatief effect op de speeleigenschappen van het veld.
Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst is gebruik dan ook af te raden. Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel), dan zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar. C.S.O. raad het dan ook af om op dat moment gebruik te maken van het kunstgrasveld.

Knijnenburg artikelbanner
Geco artikelbanner
Brasserie buitenhuis
Sepa green artikelbanner

Opdooi

Na een strenge vorstperiode kan in de dooifase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling afgeraden wordt. Tijdens opdooi is het betreden van het veld uit den boze. Doordat het vocht in de bovenlaag niet weg kan zakken door een vorstlaag, is het mogelijk dat de zand- en rubberinvulling of de onderliggende sporttechnische laag volledig verzadigd is met (smelt)water. Deze laag is dan volledig instabiel en zeer gevoelig voor betreding. Betreding kan in deze fase leiden tot kuiltjes in het veld en resulteren in blijvende schade aan de vlakheid van de mat.

Sneeuw

Wanneer het kunstgrasveld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld en kan er in principe gebruik worden gemaakt van het veld. Zodra de sneeuw tijdens de activiteiten echter tot ‘pap’ of ijs wordt getrapt, kan tijdens een latere vorstperiode compacte ijsvorming in de mat optreden. Dit kan leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom wordt, in het kader van éénduidigheid, aanbevolen om bij sneeuw geen gebruik te maken van het kunstgrasveld. Als u toch gebruik wilt maken van uw kunstgrasveld is het mogelijk om het sneeuw van het kunstgrasveld te verwijderen.

Sneeuw verwijderen

Het sneeuwvrij maken van het kunstgrasveld is niet zonder risico. De kunstgrasvezel kan door het schuiven van het kunstgrasveld deels beschadigd worden. Daarnaast zal het infill materiaal met de sneeuw mee worden geschoven, met als gevolg dat het kunstgrasveld in een later stadium aangevuld dient te worden met nieuw infill materiaal. Indien het kunstgrasveld een infill dikte heeft van circa 20mm – zoals bij een TPE kunstgrasveld – dan adviseren wij om het kunstgrasveld niet sneeuwvrij te maken. Dit, vanwege de geringe laagdikte tot de backing en de hoge kosten voor het opnieuw aanvullen van TPE materiaal. Indien u voornemens bent om in eigen beheer het kunstgrasveld sneeuwvrij te maken, dan adviseren wij u om eerst contact met C.S.O. op te nemen voor aanvullend advies.

Bron: website Valken’68, met dank ook aan C.S.O.

Gerard Bol artikel
OWN artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten