zaterdag, april 27, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenOp naar speelronde 19 (zaterdag)...

Op naar speelronde 19 (zaterdag)…

-

Het is woensdag en weer tijd om vooruit te blikken op wat er zoal komen gaat dit weekend. Morgen neemt onze redactie de zondag onder de loep. Thuiszitten is zinloos komend weekend. De tribunes schreeuwen om uw komst, gezien de zeer boeiende wedstrijden zo links en rechts.

Eerste klasse

Komende zaterdag staat er voor FC Rijnvogels een topper op het programma. De Katwijkers werkten zich nadrukkelijk omhoog en bezitten na de zeges op DSO en Spijkenisse zelfs de derde plaats. De aanstaande tegenstander Smitshoek heeft nog altijd de beste papieren om de stap naar de hoofdklasse te maken. De Barendrechters kwamen in 2012 vier keer in actie en verzamelden negen punten. Enkel bij Spijkenisse werd verloren. Dat deed de ploeg van Marchel den Haan dus niet vorige week zaterdag, maar de trainer biechtte wel eerlijk op dat een gelijkspel meer recht had gedaan aan de onderlinge verhoudingen. Het verschil op de ranglijst is negen punten en de fusieclub lijkt alleen dan nog een kans op rechtstreekse promotie te hebben, wanneer de drie punten op de Kooltuin blijven. Uit de laatste negen duels haalden de Katwijkers 22 punten op, terwijl er in de fase rondom de heenwedstrijd hoofdzakelijk verloren werd. Smitshoek won thuis met 4-1, in een duel waarin Rijnvogels twee gezichten toonde. Na de pauze was de ploeg van toen nog Frenk van der Kleij geen schim meer van de eerste helft (4-1).

RCL werkte zich recent vier plaatsen omhoog door te winnen bij Nootdorp (1-2). Die uitzege zorgde voor wat lucht op de ranglijst en met nog zes thuisduels voor de boeg en drie uitbeurten lijkt RCL zich tijdig veilig te kunnen gaan stellen, waarmee het zou voldoen aan de vooraf bepaalde doelstelling. Zaterdag is de eerste thuiswedstrijd van het halve dozijn aan te ontvangen tegenstanders. Leonidas komt op bezoek in Leiderdorp. Die ploeg is al tijden de nummer laatst en is nog steeds niet in de dubbele cijfers. RCL heeft 15 punten meer en staat op een aantal van 24. Bij de voorgaande ontmoeting verslikten de mannen van Frank Bloemheuvel zich half in de komende opponent (1-1). Nog altijd is er geen enkele ploeg die winnend de Bloemerd uitkwam. Met 1 uitzege op zak lijkt Leonidas daartoe ook niet in staat, maar een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen.

GHC is de nummer acht van de ranglijst en ontvangt de nummer negen BVCB. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar het doelsaldo van de Leidse ploeg is beter. Overigens heeft BVCB eigenlijk 25 punten, maar vanwege een overtreding werd de ploeg uit Bergschenhoek door de KNVB een boete opgelegd van drie wedstrijdpunten. In de eerste wedstrijd leed GHC de grootste nederlaag van het seizoen tot nu toe. De thuisploeg won destijds met 4-1, maar dat was vooral te wijten aan een offday van de formatie van Dennis Olman, die vooral voor de rust te kijk werd gezet. BVCB speelde afgelopen speelronde tegen Vitesse Delft en kwam in de zoemer van de strijd nog op 2-2. Dat BVCB laat gelijk zal maken of zelfs de winnende zal produceren zaterdag , hoopt GHC niet mee te maken. Tegen Vitesse Delft, Alexandria’66 en DSO verloren de Leidenaren op deze wijze al kostbare punten. Op eigen veld is GHC tot dusverre beduidend succesvoller dan op vreemde bodem. Thuis werden zeventien punten bij elkaar gespeeld en elders waren dat er pas vijf.

Tweede klasse

Valken’68 kwam in de eerste seizoenshelft sterk voor de dag, maar moest te vaak toestaan dat tegenstanders toch onverdiend een gelijkspel in de wacht sleepten. De ploeg van Andries Wendt bleef evenwel geloven in een hoge klassering en anderhalve maand na de hervatting van de competitie is de ploeg ‘zomaar’ de nummer 1. De voorbije twee speeldagen leverde winst op, terwijl de concurrentie massaal de fout in ging. De voorsprong is plots vier punten op de nummer twee en enkele ploegen hebben ondertussen losgelaten in de titelrace. Dat geldt bijvoorbeeld voor de eerstvolgende tegenstander, MVV’27. Die ploeg ging in de laatste speelronde lelijk voor de bijl tegen RAS (2-5). Valken’68 zal ongetwijfeld wel aan de bak moeten, want de laatste weken loopt het voetballend wel minder. Op ’t Duyfrak wist nog geen ploeg drie punten weg te kapen en de geelroden zijn van plan om dat zo te houden. De Maaslanders scoorden vooralsnog twaalf punten in uitduels.

Roodenburg neemt het op tegen HVC’10. Het verhaal van de ploeg uit Leiden-Noord is bekend. Vorig seizoen werd middels een machtige eindsprint alsnog het tweedeklasserschap veiliggesteld, maar er moet welhaast een wonder gebeuren om een dergelijke exercitie weer te volbrengen. Tegen DUNO werd waarschijnlijk wel het dieptepunt bereikt met een score van maar liefst 6-0. Tot overmaat van ramp komt er een ploeg op bezoek die in de eerste wedstrijd Roodenburg volstrekt kansloos liet, hoewel de ruststand (3-0) ook de eindstand werd. Trainer Patrick Kamperveen noemde de equipe uit Hoek van Holland op dat moment ‘de beste ploeg van de afdeling’.
Roodenburg weet al vijf maanden niet meer wat winnen is. Het kalf is nog niet verdronken, maar dat het water aan de lippen staat is overduidelijk.

Niet veel beter is de positie van Oegstgeest. Dat kan echter enigszins veranderen, want zaterdag wacht een confrontatie met een rechtstreekse concurrent voor de plaatsen 11, 12 en 13. Oegstgeest is voorlaatste en bij een nederlaag wordt het gat acht punten. Voor de snelle rekenaars onder ons kan het dus ook zijn dat de kloof een kloofje wordt van twee punten. Eerder won de ploeg van toen nog Arie van Duijn met 4-2, na een 3-0 ruststand. Volgende week staat de streekderby met Valken’68 op het programma. Het lijkt er dus op dat succes zaterdag een vereiste is voor Wim Visser en de zijnen.

Derde klasse

Woubrgge Kagia 20 10 11 142In West I is eigenlijk enkel de tweede periode nog van belang voor Kagia. Daarin heeft de ploeg van Ramon Hageraats nog alle kans om succes te boeken. In de reguliere stand staan de Lisserbroerkers veilig in de middenmoot, maar lijkt er niet meer in te zitten. De ploeg die boven Kagia staat heeft zeven punten meer. De volgende tegenstander is EDO Haarlem, waarvan eerder met 1-4 werd verloren. Dat was echter in een fase waarin de Kagianen de motoren nog niet draaiende hadden. De laatste maanden gaat het beduidend beter, getuige ook de puntendeling met de onbetwiste leider Argon. In 3A rukte TAVV op naar de tweede plaats. Zelfs koploper Soccer Boys is weer enigszins in het vizier (6 punten verschil). De Ter Aarders passeerden na de eenvoudige zege op Floreant CVC Reeuwijk, toevalligerwijs de tegenstander in de aanstaande speelronde. Bij de ploeg van Henry Egberts zal iedereen er op gebrand zijn om revanche te halen op de verloren eerste botsing (1-2). Die cijfers stonden ook op het scorebord bij Koudekerk tegen WDS, in het voordeel van onze regioploeg dan wel. Koudekerk is nog steeds druk bezig om zich aan te sluiten bij de middenmoot, maar de voorsprong op de nummer elf is ook nog slechts twee punten. Die plaats verplicht aan het einde van de rit tot het spelen van nacompetitie. In 3B is het verschil tussen de nummer drie en tien slechts zes punten. Vier van de ploegen in dat rijtje ontmoeten elkaar. Zo speelt SEV thuis tegen Lugdunum. De kikkers staan nog steeds wat laag, maar hebben de laatste maanden nadrukkelijk aangetoond onderin niets te zoeken te hebben. Na een prima serie was er afgelopen zaterdag wel weer eens een nederlaag. Koploper Naaldwijk won ‘geniepig’ met 0-1 in Leiden. Bij winst van de grote kanshebber op het winnen van de tweede periodetitel is het verschil nog slechts twee punten op de Leidschendammers. Ook vv Leiden kan de aansluiting vinden bij de top vijf. KMD heeft zes punten meer, maar vv Leiden knabbelde de voorbije tijd al aardig wat af van de achterstand. J.l. zaterdag werd Westlandia voor de tweede keer verslagen dit seizoen. LSVV’70 zou wat graag ook aansluiting vinden bij de middenmoot, maar door de nederlaag bij Loosduinen is het bonte gezelschap van Wim Mugge in degradatienood. Op dit moment betreft het een positie die straks p/d duels oplevert, maar de voorsprong naar plek dertien is nog maar drie punten. Houtwijk komt dit keer op bezoek, die ploeg heeft 28 punten en won eerder met liefst 6-0 van de Leidse Studenten Voetbal Vereniging.

Vierde klasse

De meest in het oogspringende tweestrijd lijkt die tussen de nummer twee en vier. Blauw Zwart ziet Woubrugge naar Wassenaar komen. De ploeg van Jan Wouters kan niet direct de jacht openen op de tweede plaats, want daarvoor is het gat al te groot. Woubrugge wil zich echter nog wel bezighouden met de derde periode en met de derde plaats. Afgelopen zaterdag wonnen beide clubs met 6-0 van respectievelijk de nummer laatst en voorlaatst. Het eerste duel eindigde in 2-2. UVS gaat op bezoek bij de koploper en de torenhoge titelfavoriet DWO. Het verschil tussen de ploegen is negentien punten, maar de Leidenaren wisten op eigen veld wel te verrassen (3-2). Leidsche Boys is ondanks de nederlaag tegen Hazerswoudse Boys nog derde en heeft nog wisselgeld. Toch kan nieuwe averij de ploeg weer in gevaar brengen voor de nacompetitie. In de eerder gespeelde wedstrijd won Leidsche Boys eenvoudig bij DoCos. Die ploeg lijkt zich de laatste weken te herpakken en klom naar de negende plaats met perspectief op meer. SVOW treft Football Factory, het gaat hierbij om een treffen tussen de nummer acht en twaalf. De Leidse ploeg is zwaar toe aan een succesje, want de laatste vier duels verliepen dramatisch. Opgeteld: vier zware nederlagen met de doelcijfers 1 voor en 33 tegen. Met GWS gaat het niet veel beter, maar tegen Hazerswoudse Boys zijn er weer nieuwe kansen. Die ploeg is echter juist van plan nog iets van het seizoen te maken via de laatste periode. VVSB verdedigt een voorsprong van drie punten op Oosterheem. Inzet is de strijd om de vijfde plaats. In deze klasse zijn nog slechts zes speeldagen te verspelen. Vier speelronden in maart en slechts 1 in zowel april als mei. In 4B bevindt Alphia zich tussen wal en schap. Koploper DCV staat negen punten los, terwijl de Alphenaren als nummer twee zeven punten voorsprong hebben op de nummer drie, Kamerik. De laatste zes duels werden gewonnen door de troepen van Ted van Berkel. Zaterdag komt SVS uit Capelle aan den IJssel naar Zegersloot. Eerder won Alphia eenvoudig met 1-5.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read