vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenTijd voor een doorbraak volgens Harry van Berne

Tijd voor een doorbraak volgens Harry van Berne

-

ts-voorschotenDe zondagtak van Voorschoten’97 komt sinds het seizoen 2001/2002 onafgebroken uit in de derde klasse. In de voorbije vijf seizoenen werd keer op keer een periodetitel in de wacht gesleept, maar daar zitten ze op Adegeest niet langer op te wachten. De stap naar de tweede klasse moet nu maar eens op rechtstreekse wijze worden genomen. Bij winst zondag op SJZ kan er geschiedenis worden geschreven.

Leider Harry van Berne is volgend seizoen al twintig (!) jaar leider en loopt dus al veel langer mee dan dat de zondagtak van Voorschoten probeert uit de derde klasse te ontsnappen. Aanstaande zondag kan het dak eraf en daar heeft de honkvaste leider alle fiducie in.

,,Ja joh, het moet nu maar gebeuren. Stefan Luykx had een doelstelling neergezet aan het begin van het seizoen en na een goede reeks werd duidelijk dat we hoge ogen konden gaan gooien. Toch was ik er heel terughoudend in, want je moet niet te snel roepen dat je kampioen wordt. Voor je het weet lig je op je bek en dan is er teleurstelling alom. Sinds de laatste weken kan ook ik er niet meer omheen. Voetballend is het niet heel denderend meer, waar dat weet je nu eenmaal in deze fase van de competitie.”

Van Berne werd bijna twee decennia terug benaderd om in de staf te komen en dat had zo zijn reden.

,,In die tijd was ik supporter van SVLV en ik leefde nogal nadrukkelijk mee aan de zijlijn. Theo Kraan heeft toen gevraagd of ik materiaalman wilde worden en zo ben ik er in gerold. Het was de opzet dat ze mij zo rustiger zouden krijgen. Dat is wel enigszins gelukt, maar ik leef nu eenmaal graag mee. Komende zondag speel ik natuurlijk zelf niet, maar dat voelt wel een beetje zo. Een stukje gezonde spanning, zeg maar.”

Voorschoten’97 won dit weekend nipt van Foreholte, een ploeg die her en der al voor verrassende uitslagen zorgde dit seizoen en nu nog onder leiding staat van Mo Bougrine, die volgend seizoen juist Stefan Luykx opvolgt bij de grote club uit Voorschoten. SJZ speelde eerder op de dag en won ook en was met de hele groep richting Adegeest getogen om pal achter Foreholte te gaan staan. Hoe vond de leider dat?

,,Leuk toch. Ze hebben wel staan schreeuwen hoor, zeker bij een afgekeurde goal. Ik heb niet kunnen zien of het doelpunt terecht werd afgekeurd, maar laten we het erop houden dat de grensrechter matchwinnaar werd. Maar goed, over het gehele seizoen genomen, heeft Voorschoten recht op de titel en daarnaast zitten we er nu al zo lang tegen aan te schurken, dat het er wel van mag komen. Na afloop heb ik nog met Ronald (Rosdorff, red.), de SJZ-trainer gesproken. Hij had wel de pest in dat het geen 2-2 werd, maar ik zat daar eerlijk gezegd niet zo mee. Het zal het geluk van de aanstaande kampioen zijn, zo hoop ik dan maar.”

Van Berne ziet de tweede klasse al helemaal zitten en gaat er ook vanuit dat ‘zijn’ jongens er wat te zoeken hebben.

,,Er zit genoeg kwaliteit in deze groep en er is een klik. Het is echt een hele leuke selectie. Wel is het jammer dat Stefan weg gaat, want dat vind ik een topper. Anderzijds ken ik zijn opvolger ook en daar heb ik ook heel veel vertrouwen in.  Het ziet er goed uit en ik heb het idee dat we redelijk mee moeten kunnen draaien in de tweede klasse.”

Van Berne werkte onder meer met Fokke van der Reijd, Mario Koswal en Arie van Duijn. Over de laatste is hij heel erg enthousiast en bijna had hij de overstap naar de zaterdag gemaakt in de tijd dat Van Duijn daar op de bank zat. Zover kwam het niet, maar het bevalt Van Berne nog steeds op de tweede dag van het weekend.

,,Op die dag ben ik ooit begonnen, omdat er ook niet meer was. Ik vind het nog steeds prima zo en wil minimaal die twintig jaar vol maken en daarna zie ik wel verder. In elk geval heb ik het nog steeds waanzinnig naar mijn zin.”

Van Berne zal dus nog wat nachtjes moeten slapen, voordat het cruciale duel gaat plaatsvinden. Op de vraag hoe hij de laatste nacht zal beleven richting de zondag weet de leider het antwoord al.

,,Ik kan slechts hopen dat ik de nachtrust heb genoten, maar ik vrees dat me dat niet gaat lukken. Dat komt dan door een dosis spanning, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Ik heb wel zin in een feestje. Er komt een bandje en er wordt door de buitenwacht van alles geregeld. Uit voorzorg neem ik wel een dagje vrij. Kan ik mooi wat bijslapen.”

Alvast veel plezier en mocht het fout gaan, dan is Voorschoten nog steeds de grootste titelkandidaat.

,,Dat is waar, maar dan komt er tegen Teylingen en FC Lisse nog meer spanning op te staan en daar wil ik liever geen rekening mee houden.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read