donderdag, april 25, 2024
HomeLFCLFCMario Koswal: geen spijt en nooit zorgen

Mario Koswal: geen spijt en nooit zorgen

-

interview167x60Er gebeurde weer genoeg op de regionale voetbalvelden in het afgesloten seizoen. Clubs spraken tot de verbeelding, zakten door het ijs, voldeden (niet) aan hun doelstellingen of succes glipte uit de handen. Het meest opvallende seizoen beleefde zonder twijfel FC Boshuizen. De Leidenaren hadden feitelijk al maanden een ticket klaarliggen voor de hoofdklasse, maar alsnog ging het faliekant mis voor de mannen van Mario Koswal.

Een voorsprong van veertien punten slonk, slonk verder en na 26 duels greep de Leidse ploeg naast de titel. Ook de nacompetitie bood geen soelaas. De stad Leiden moet het nog steeds stellen zonder hoofdklasse. Weken na het ongekende horrorscenario was onze redactie benieuwd of trainer Koswal weer enigszins hersteld is van een meer dan grillig seizoen.

Hoe is het jou vergaan in de eerste dagen na de nacompetitie, toen zeker was dat Boshuizen geen titel had en ook promotie was misgelopen?

,,Ik heb slapeloze nachten gehad. Telkens schoot ik weer wakker en dan ging ik malen. Daar kwam ik maar moeizaam vanaf. Ik heb mezelf regelmatig een spiegel voorgehouden.”

En wat zag je dan?

,,Een trainer die er alles aan heeft gedaan om dit scenario te ontlopen. En ook een groep spelers die ervoor heeft geknokt. En toch is het misgegaan. Toen ik zag dat de voorsprong als sneeuw voor de zon verdween, heb ik het bestuur gevraagd of er mogelijkheden waren om een bonus uit te keren om de spelers extra motivatie te geven. Dat geld was er niet. Misschien had ik zelf mijn knip moeten trekken, maar dat gaat wel heel ver.”

Het blijft verbazingwekkend dat FC Boshuizen er niet in is geslaagd. Heb jij verklaringen?

,,Ik wil me er niet achter verschuilen, maar gaandeweg hebben we onze problemen gekend met blessures en schorsingen. Dat is ons gaan opbreken. Eerst verloren we onze rechtsback, Nick van As. Daarna hebben we diverse spelers geprobeerd op die positie. Gio Godeken hebben we weken moeten missen, omdat hij naar Suriname ging vanwege zijn overleden oma. Daarna had hij het moeilijk. Roberto Escudero waren we regelmatig kwijt door kaarten en het ontbreken van Mohamed Abdela achterin was ook een aderlating. Garry Mendes Rodrigues heeft in de slotfase ook aan de kant gezeten, vanwege een blessure. Zo kan ik nog wel even door gaan. We zijn nu eenmaal geen BVO, die elke positie dubbel bezet heeft.”

Kan jij een omslagmoment aangeven?

,,Bij ADO kregen we een pak voor de broek. Soms voel je als trainer dat er niets te halen is. In de rust heb ik ze dat aangegeven en hen erop gewezen geen onnodige kaarten te pakken. Dat gebeurde helaas toch, waardoor we in de volgende wedstrijd tegen Nieuwerkerk ook averij opliepen. Op zich was er nog niets aan de hand, maar die wedstrijd tegen Nieuwerkerk zouden we normaal gesproken hebben gewonnen. De Pasen zijn we daarna goed doorgekomen, maar bij Quick verloren we daarna. Ik ben van mening dat we ook veel pech hebben gehad. We kregen penalty’s tegen en de rode kaart werd regelmatig getrokken. Alleen was dat telkens onze kant op.”

Het kan echter niet zo zijn dat jullie ‘pech’ hadden en de concurrentie enkel ‘geluk’.

FC-Boshuizen okt 2011 51,,Dat zou ook overdreven zijn, maar toch voelt het zo. Toch hebben we zelf vrijwel altijd de kansen gehad, ook in de wedstrijden dat we verloren. Ook tegen UVS thuis bijvoorbeeld. Het voelde vaak zoals Van Marwijk zich heeft gevoeld tegen de Denen. In die wedstrijd werd Oranje ook een duidelijke penalty onthouden. Dat was ook aan de orde bij Boshuizen. Maar goed, misschien zijn we ook niet scherp genoeg geweest.”

Je geeft zelf al aan dat de kaartenlast jullie mede heeft opgebroken. Een les voor volgend seizoen?

,,Absoluut. We hebben vier wedstrijden meer gespeeld en die vier extra duels, 26 in plaats van 22, zijn funest geweest. Ik ben van mening dat bepaalde spelers zich hebben laten gaan, dat kan ik niet goed praten. Overigens vind ik wel, en dat is een tip voor de KNVB, dat schorsingen moeten vervallen in de nacompetitie. Iedereen kan dan met een schone lei beginnen. Volgend seizoen moet het anders. Voor mij, als mens en trainer, en ook voor de spelers is het een leerjaar geweest.”

Heeft er een evaluatie plaatsgevonden met het bestuur?

,,Nou nee. De voorzitter nam het nogal nuchter op. Hij heeft mij verteld dat het een leuk seizoen was en dat we goed hebben gepresteerd. Daarmee klaar. Ik zit daar wel anders in. Ik heb een deuk opgelopen. De spelers ook. Mijn visie was en is: ik wil winnen. De spelers en ik wilden de hoofdklasse in. De club was er misschien nog niet aan toe. Daar heb ik als sportman moeite mee. Je moet geen beren op de weg zien. Als je hoofdklasser bent, komen er vast weer oplossingen voor mogelijke problemen of beter uitdagingen. Ik wil als trainer het hoogst mogelijke bereiken. Daar ga ik ook volgend jaar voor bij Boshuizen. We raken spelers kwijt, maar er komen ook leuke spelers voor terug. Frans (Stouten, red.), Elsio Montero Tavares en ik zijn druk doende geweest om jongens hierheen te halen, die de club kunnen gebruiken als opstap naar een BVO. Dat is dus dit seizoen met twee jongens gelukt en daar mogen we trots op zijn.”

Heb je spijt van de vooraankondiging die je deed in de pers over de aanstaande titel?

,,Nee, totaal niet. We hadden met Pasen gewoon kampioen kunnen worden. Daar blijf ik bij. Er zullen vast mensen zijn geweest die de uitspraak niet verstandig hebben gevonden. Maar er wordt vaak maar wat geluld. Vaak oordelen ze alleen maar op afstand en zijn ze niet op de hoogte van de hoed en de rand. Volgend seizoen krijgen we een nieuwe kans en daar gaan we voor. Ik maak me geen zorgen over wat er wordt gezegd of hoe er wordt geoordeeld. Ik ben niet het type dat zich zorgen maakt.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read