donderdag, maart 28, 2024
HomeFC RijnvogelsInterviews RijnvogelsEinde carrière voor Bennie van Fruchten

Einde carrière voor Bennie van Fruchten

-

Het stond er zwart op wit afgelopen zaterdag. Bij de opstelling en de wissels was Bennie van Fruchten niet terug te vinden, maar wel bij het kopje ‘blessures’. Achter zijn naam stond vermeld ‘einde carrière’. Eenmaal op de tribune even navraag gedaan bij de geboren Leidenaar. ,,Ja, dat klopt. Het zit erop.”

Enkele dagen later spreken we elkaar weer, nu uitgebreider. Van Fruchten is net dertig geworden en kan terugkijken op een voetballeven, die op zijn vierde rijkelijk vroeg begon. Via Lugdunum kwam hij bij Roodenburg uit. Hij speelde daar onder meer met Mario van der Pluym, Ricardo Oevern, Robin Ravensbergen, Joep van Vuren en Raymond van Es. Spelers die her en der nog actief zijn. Quick Boys haalde Van Fruchten op zijn vijftiende op en de aanvaller werd daar een belangrijke speler.

Tot twee keer toe werd de ploeg van Nieuw-Zuid kampioen van de Hoofdklasse A. Ook de algehele landstitel werd binnengeloodst over de rug van HSC’21. Van Fruchten maakte in de heenwedstrijd vlak voor tijd de gelijkmaker. Daarmee wordt de basis gelegd voor de winst in de tweeluik. Twee jaar terug kwam de zelfstandig ondernemer uit bij FC Rijnvogels. Vorig seizoen kwam hij daar nog tot een slordige twintig wedstrijden, maar dit seizoen was het vooral halen en brengen. Op 21 januari van dit jaar speelde Van Fruchten, zo is nu gebleken, zijn laatste wedstrijd op niveau. Bij Alexandria’66 wordt met 3-2 verloren.

Ongetwijfeld had je je afscheid anders voorgesteld. Wanneer is de kogel door de kerk gegaan?

,,Anderhalve week terug heb ik mij gemeld in het Diaconessenziekenhuis in Leiden. Een maandje geleden, na Alexandria, ging ik tijdens een training weer door mijn knie. Uiteraard baalde ik daarvan, want ik was daarvoor al vier keer geopereerd aan mijn rechterknie. Op mijn twintigste aan de kruisbanden en daarna driemaal aan de meniscus. De behandelende arts beoordeelde mijn knie. Dat gaat in gradaties van nul tot vier, waarbij die vier staat voor ‘niet best’. Slijtage, ontbreken van kraakbeen en dat soort werk. Bij mij was daar sprake van gezien de voorgeschiedenis. Toen hij daarnaast eenmaal de rapporten had gezien van het Annatommie (particuliere zorg)  uit Rijswijk werd het plaatje duidelijk. Tot hier en niet verder. Weer onder het mes gaan zou betekenen dat ik misschien nog wat zou hebben aan de korte termijn, maar je moet vanzelfsprekend ook verder in de toekomst kijken. En om nu op mijn veertigste met een kunstknie te lopen, nee dat zag ik niet zitten.”

Had je er wel rekening mee gehouden dat het einde oefening zou worden?

,,Tegen beter weten in hoop je dat het meevalt en als je dan hoort dat je beter kunt stoppen, is dat wel confronterend. Ik had bij FC Rijnvogels al aangegeven om nog een 1 of 2 jaar door te gaan, maar daar kwam dus een streep door te staan. Geleidelijk aan kwam het besef dat het over is. Dat doet pijn, omdat voetbal nu eenmaal een belangrijk onderdeel van mijn leven is geworden. Aan de andere kant besef ik dat er ook jongens zijn die veel eerder moeten stoppen. Ik kan terugkijken op een mooie tijd en ik moet me neerleggen bij de feiten. Als zelfstandig ondernemer moet ik ook verder en ik wil er natuurlijk ook zijn voor mijn gezinnetje.”

Hoe is de boodschap ontvangen?

,,Ik ben even weggebleven van de club. Moest het even verwerken. Vervolgens is er heel veel belangstelling geweest vanuit de club. Dat waardeer ik enorm. Ook van jongens van Quick Boys kreeg ik reacties. Zo is het gaan rollen en zo zit ik dus nu op de tribune.”

Wat nu?

,,Daar ben ik nog niet geheel over uit. Dirk Koopman, onze verzorger, is van mening dat ik moet gaan afbouwen. Dat wil ik op zich ook wel, maar ik heb geen idee hoe de knie zich zal houden. Op termijn kan ik misschien nog op een lager niveau gaan spelen. Het zesde van Quick Boys, met wat oude knarren in het team, ziet mijn komst wel zitten. Misschien kan ik wat doen bij Rijnvogels. Maar goed, er zal wat stuk zijn en misschien moet er nog worden ingegrepen. Gelukkig kan ik er nu wel gewoon mee werken en mijn dingen doen. Een jaartje niks doen is ook een optie. Toen ik voor het eerst werd geopereerd, trainde ik daarna vijf keer in de week en werd ik sterker dan ooit. Dat ligt nu allemaal wel eventjes anders.”

Afgelopen zaterdag keek Van Fruchten toe met onder meer de geschorste Stefan Schaafsma. Er wordt fel meegeleefd. Rijnvogels verloor de topper tegen Smitshoek, maar is nog wel volop in de race voor de tweede periodetitel. Zonder Van Fruchten dus.

,,Ik had graag nog mijn steentje bijgedragen, maar het zit er niet meer in. Als de jongens die periodetitel pakken, kan ik in elk geval stellen dat ik in die fase nog heb meegespeeld. En verder kan ik gelukkig nog wel een biertje doen met ze na afloop.”

Bennie, bedankt voor je tijd en het plezier dat je menig voetballiefhebber hebt gebracht in de voorbije jaren. Hou je staande en veel geluk in de toekomst. We zien elkaar vast weer eens langs de velden.

,,Graag gedaan en leidenamateurvoetbal.nl bedankt. De aandacht wordt gewaardeerd. En ja, het voetbal zal altijd blijven trekken en we zien elkaar dus vast weer eens.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read