HomeRCLInterviews RCLRCL-spits Wijnalda: ,,Dit gaan we wel even voelen”

RCL-spits Wijnalda: ,,Dit gaan we wel even voelen”

-

interview167x60RCL speelde zaterdag een bemoedigende wedstrijd tegen FC ’s-Gravenzande en haalde voor het eerst een punt (1-1) tegen een ploeg uit de top vijf. Na afloop voerde echter de afscheidsboodschap van trainer Frank Bloemheuvel de boventoon. De coach maakte bekend RCL te gaan verlaten, omdat hij hogerop wil. ,,Dit gaan we wel voelen bij RCL”, sprak doelpuntenmaker Thom Wijnalda.

GHC-RCL 14 05 11 406 220x146Clubtopscorer Wijnalda (op archieffoto), die in de eerste helft zijn zevende competitietreffer aantekende, kon echter wel begrip opbrengen voor de beslissing van Bloemheuvel. ,,Ik snap zijn keuze”, sprak de spits. ,,Hij is een jonge, ambitieuze trainer, die bij RCL goede resultaten heeft neergezet. Heeft van RCL weer een eersteklasser gemaakt, een prestatie die al 25 jaar niet had plaatsgevonden.”

Tegelijkertijd sprak Wijnalda van een ‘aderlating’. ,,Frank is een man die past bij RCL. Hij steekt enorm veel tijd, energie en moeite in de club. Naast het trainen is hij ook bezig met video-analyses, het scouten van tegenstanders. Zijn vertrek gaan we wel voelen.”

Bloemheuvel koestert de ambitie om in de hoofd – of topklasse aan de slag te gaan. Hij zag met de talentvolle groep van RCL wel mogelijkheden om een stap hogerop te gaan, maar de daarvoor benodigde financiële steun vanuit de vereniging bleef uit. ,,Een stukje randvoorwaarden”, noemde Wijnalda het. ,,Er moet veel vanuit de spelersgroep komen. Het eerste elftal is voor de vereniging niet heilig. Zij hebben niet de absolute ambitie om ons hoger te laten spelen.”

Wijnalda deelt de mening van zijn coach dat het huidige RCL, met overwegend begin twintigers, talent genoeg herbergt om in de hoofdklasse te spelen. Tegen FC ’s-Gravenzande, een van de titelfavorieten, toonden de Leiderdorpers bij vlagen hun potentie. Hoewel de bezoekers de betere voetballers én meer lijn in het spel hadden, was RCL grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. ,,Een leuke partij voor de neutrale toeschouwer”, stelde Wijnalda dan ook.

,,Ik vond dat wij de eerste helft goed voetbalden. Wij waren de bovenliggende partij en kwamen ook terecht op 1-0”, vervolgde Wijnalda, de maker van het doelpunt. Na een flitsende uitbraak werkte hij een voorzet van Nick Scheurwater binnen. De tweede helft had RCL het aanvankelijk lastig en moest het ook de gelijkmaker toestaan.

,,De tweede helft hadden wij aanvallend minder in te brengen. De eerste helft konden we ze continu afjagen, waardoor ze fouten gingen maken. De tweede helft hadden ze meer tijd om de vrije man te vinden”, analyseerde Wijnalda. In de slotfase hervond de thuisploeg zich. Mede door de (r)entree van Nick Permanand kreeg RCL weer dreiging naar voren.

,,We gingen een beetje alles of niets spelen. Op eigen veld, met de lichten aan, wil je toch de drie punten in eigen huis houden”, erkende Wijnalda. ,,Nick heeft met zijn snelheid toch exceptionele kwaliteiten. Hij is een geheim wapen. Tegen een al vermoeide back is het lekker om hem nog een halfuurtje in te brengen.”

In de slotfase bezorgden de twee goede vrienden RCL nog bijna de zege. Na een knappe actie bediende Permanand maatje Wijnalda, die zijn inzet op stijlvolle wijze gekeerd zag worden door de doelman van FC ‘s-Gravenzande ,,Dat zou wat geweest zijn”, dagdroomde de spits, die uiteindelijk gemengde gevoelens overhield aan de puntendeling. ,,Een gelijkspel is op basis van het wedstrijdbeeld wel verdiend. Maar toch heb ik wel een nasmaakje. Over negentig minuten hebben we toch een aantal goede kansen gecreëerd.”

Met het hoopgevende optreden tegen FC ’s-Gravenzande sloot RCL een moeizame eerste seizoenshelft positief af. De huidige tiende plaats is niet conform de verwachtingen. ,,De ambitie was om zo lang mogelijk met de bovenste plaatsen mee te doen. Dan is een punt uit de eerste vijf wedstrijden niet de start waarop je gehoopt had. Vervolgens hadden we een goede serie met drie overwinningen op rij. Maar over het algemeen hebben we de vorm van vorig jaar nog niet.”

Het geeft de Leiderdorpse burger moed dat RCL de laatste weken beduidend beter is gaan spelen. Wijnalda is positief gestemd voor de tweede seizoenshelft. ,,Over het algemeen komt ons sterkste deel na de winterstop. Bovendien hebben we straks William van Vliet weer terug en een fitte Permanand tot onze beschikking. Dat zijn ook de redenen dat ik de hoop op een periode of een hogere klassering nog niet heb opgegeven.”