zaterdag, april 27, 2024
HomeRCLInterviews RCLThom Wijnalda: ,,Een beetje de omgekeerde wereld”

Thom Wijnalda: ,,Een beetje de omgekeerde wereld”

-

nabeschouwing167x60RCL had in het seizoen 2010-2011 de nacompetitie nodig om zich eindelijk weer terug te spelen in de eerste klasse. De loden last viel van de schouders af, maar er werd wel rekening gehouden met een fikse uitdaging en handhaving zou al een prestatie zijn. Bijna een jaar later is RCL vrij van degradatiezorgen en heeft de ploeg pardoes de beste papieren voor het binnenloodsen van de derde periodetitel.

Spits Thom Wijnalda kan er de lol wel van in zien en wil net als zijn ploeggenoten niet weglopen voor een eventuele nacompetitie voor promotie.
Want het kan zomaar gebeuren, toch?

,,Het is eigenlijk de omgekeerde wereld. Veel promovendi hebben het lastig in het jaar dat er op een hoger niveau moet worden geacteerd. Vaak is lijfsbehoud dan het maximaal haalbare en dikwijls vallen ploegen na een jaar al weer terug. En wij spelen nu opeens voor een prijs. Bij GHC moesten we nog drie punten halen om vrij zeker te zijn van minimaal nog een jaar eerste klasse en nadat we die wedstrijd tot een goed einde brachten, keken we weliswaar naar de stand maar dan vooral om te zien hoeveel punten we nog nodig zouden hebben om zeker te zijn van onze zaken. Met de winstpartij tegen Gravenzande van zaterdag zijn we opeens bezig met de nacompetitie. Dat had niemand verwacht. Althans, ik ken ze niet.”

Tegen Gravenzande boekte RCL een relatief eenvoudige overwinning, hoewel de score anders doet vermoeden. Hoe heb jij de wedstrijd beleefd?

,,Ik vond Gravenzande eigenlijk laf spelen. Wij waren lekker fel en wonnen veel meer duels. We hadden best een paar aardige aanvallen, maar wisten niet heel gevaarlijk te worden. Toch was de voorsprong bij rust (1-0) verdiend te noemen, alleen al op basis van hun angstige spel.
Na rust kwamen we op 2-0 en vanaf dat moment leek de 3-0 eerder in de maak dan dat zij zouden terugkeren in de wedstrijd. Gelukkig kwam die derde er ook en toen leek het binnen.”

Dan wordt het dus alsnog 3-2. Concentratieverlies?

,,Misschien wel. Overigens dacht ik na de 3-1, ik geloof dat die goal een minuut of dertien voor tijd viel, niet dat er wat aan de hand was. Toen zij vlak voor tijd verder terug kwamen, moesten we alsnog even vol aan de bak. William (van Vliet, red.) en ik stonden plotseling in de eigen zestien en dat was wel even vreemd. We hebben de wedstrijd immers bijna volledig gecontroleerd. Zij hebben trouwens niet echt een kans gekregen op de gelijkmaker, maar een verdwaalde bal kan je zomaar een toch nog teleurstellende middag bezorgen en dat terwijl ik toch echt het idee had dat zij het opgaven bij 3-0.”

Wanneer kwam het besef dat er opeens anders naar de competitie kan worden gekeken?

,,Eenmaal in de kantine ken je de uitslagen en dan wordt er druk gewerkt met de mobiel om de periodestand erbij te halen. Alle concurrenten verspeelden punten en nu staan we twee punten los van de nummer twee en hebben we het volledig in eigen hand. Dat is eigenlijk best een beetje schrikken. Hoe kan dit? Maar goed, het is zo en we staan niet voor niets bij de beste vijf in de algehele ranglijst.”

RCL speelt nog bij Alexandria’66 (5 mei) en daarna komt Breukelen naar Leiderdorp (12 mei). Er liggen dus meer dan reële mogelijkheden?

Frank Bloemheuvel houdt ons als trainer voor dat elke sporter er voor 100% voor moet gaan, ook al heb je bijvoorbeeld maar 1% kans. Nu we zo dichtbij een prijs zijn gekomen, zullen we er ook vol voor gaan. We hebben ondertussen de nodige ervaring met nacompetitievoetbal en we zullen zeker niet kansloos zijn. We moeten nog even zien wie de tegenstanders kunnen zijn, maar ik heb begrepen dat de weg naar de hoofdklasse niet ellenlang hoeft te zijn. Het zou leuk zijn, maar Alexandria is geen verkeerde ploeg en Breukelen speelt tegen degradatie. Ik geloof dat Alexandria de pijlen al richt op het toetje, dus we kunnen op 5 mei alweer goede zaken doen. BVCB is nu onze grootste concurrent, maar die hebben naast twee punten minder ook nog Smitshoek uit op het programma staan. Laten we hopen dat die nog eenmaal willen knallen voor ze de hoofdklasse in gaan. RCL wil de voetbalwereld laten zien dat we tot meer dan handhaving in staat zijn. En dat ook nog eens zonder Nickie (Permanand, red.) die er al maanden niet bij is. We mogen trots zijn.”

Voor RCL, dat Frank van der Marel miste vanwege een opgelopen blessure in het midweekse oefenpotje met Floreant (4-1),  scoorde Nick Wijsman, die prima op dreef was, de eerste twee treffers. Wijnalda gaf het laatste zetje bij een lob van Nick Scheurwater voor de 3-0.

Opstelling RCL: Vreede, Kluts, Van Luxemburg, Bloemheuvel, Vijlbrief, Nagtegeller, Van der Pot, Van Vliet, Scheurwater, Wijnalda, Wijsman.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read