Glas half vol of half leeg

-

ts-valken68Valkenburg- Fragiele trots en ingetogenheid kenmerkten de stemming bij spelers en trainer van Valken’68 na afloop van het duel met Zevenhoven (2-2). Achteraf was zelfs een nederlaag niet fataal geweest, maar door het bijgeschreven punt verzekerden de Valkenburgers zich van de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse.

Valken’68 loopt er al maanden niet voor weg om uit te spreken ‘gewoon’ kampioen te willen worden, maar de touwtjes zijn, na een serie van vijf duels waarin vier punten werd vergaard, uit handen gegeven. Die gedachte won het van de uitbundigheid over de zojuist binnengeloodste prijs.

De gewenste titel is desalniettemin nog steeds niet uit zicht en dus kan er alsnog, in een later stadium, een grootschalig feest uitbarsten voor de ploeg die vorig seizoen nota bene nog uitkwam in de derde klasse.

Het duel werd verdeeld in een levendige eerste helft en in een hervatting van vijfenveertig minuten waarin de spanning voelbaar was en de glans verdween. Voor de pauze kregen beide ploegen de nodige kansen en was over en weer eminent zichtbaar dat de enige insteek was om hoe dan ook drie punten bij te schrijven. Valken leek daar halverwege de beste papieren voor te hebben met een 2-1 voorsprong.

Eerst trof Robin Noort vanaf elfmeter doel, nadat een eerdere inzet van de verdediger Martijn Brouwer al had geklopt. De scheidsrechter had al een overtreding gezien en dus moest Noort het pleit oog in oog beslechten. Niet ver na de benutte strafschop plaatste Jens van Zon met veel gevoel de gelijkmaker achter de kansloze Erwin van der Nagel. Met Van Zon is ook meteen de beste man van het veld genoemd. De Valkenburgse verdedigers hadden de grootste moeite om de balvaardige aanvaller te beteugelen, hoewel zijn afwerking in de laatste seconde voor een leeg doel te wensen overliet.

Een paar minuten na de wonderschone gelijkmaker was het alweer de beurt aan de in het maagdelijk wit spelende thuisploeg om andermaal de leiding te nemen. De sterk spelende Joeri Driebergen stuurde jongeling Sven Boonstoppel weg, die bekwaam zijn derde seizoenstreffer afdrukte. Marco Pellegrom, al goed voor 26 treffers voor de mede-titelkandidaat, kwam nog in de buurt van de gelijkmaker, maar Valken haalde met een voorsprong de rust.

De marge leek door Herman Binnendijk, kort na de pauze, te worden uitgebouwd maar Koen Aartman voorkwam (net als overigens Noort voor de pauze) onheil op de doellijn. De 3-1 zou vrijwel zeker de beslissing hebben gebracht, maar Zevenhoven mocht nog hopen op een beter resultaat. Na een hoofdzakelijk nerveus vervolg kwam de 2-2 ook op het scorebord. Dit keer was het Jens broer Lennart, die Van der Nagel uit een vrije trap aan de grond genageld liet staan.

Al met al was de eindscore wel een juiste afspiegeling en mogen de beide ploegen, met daarbij opgeteld nog een kwintet (!) aan titelkandidaten, nog steeds lonken naar de meest begeerde prijs. En lukt dat niet dan kunnen Zevenhoven (winnaar van de eerste periodetitel) en Valken’68 in elk geval nog rekenen op een vervolg van de competitie. Een prestatie die er voor de Valkenburgers toe doet, hoewel het de vraag blijft hoe er naar het glas wordt gekeken.

Valken’68- Zevenhoven 2-2 (2-1). 19. Noort 1-0 (strafschop), 27. J. van Zon 1-1, 29. Boonstoppel 2-1, 81. L. van Zon 2-2. Scheidsrechter: Post. Toeschouwers: 350.
Valken’68: Van der Nagel, De Ridder, Noort, Heemskerk, Haasnoot, De Vries, Binnendijk, Varkevisser, Boonstoppel (61. De Mooij), Recica, Driebergen.

Bron: Leidsch Dagblad/ HK