Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVoorschoten’97Duarte: ,,Als het gaat draaien, zijn we niet te stoppen”

Duarte: ,,Als het gaat draaien, zijn we niet te stoppen”

-

ts-voorschotenZaterdag (1B)- Voorschoten huilt, Voorschoten lacht. Was het vorige week tegen promovendus DSVP dat de ploeg van trainer Marcel de Hoogt in de laatste minuut onderuit ging (1-0), zaterdag pakte Voorschoten in  de laatste minuut een punt tegen opponent Nootdorp. Met dank aan Nootdorp verdediger Mike Misset, die met een kopbal zijn eigen doelman passeerde.

Het is te hopen dat bij Voorschoten met de eerste helft van de wedstrijd de sportieve ondergrens bereikt werd. Als excuus mag gelden dat op Sportpark Adegeest een totaal nieuw elftal stond waar de automatismen (nog) ontbraken. Maar wat de thuisclub de ongeveer 200 toeschouwers voorschotelde, was ronduit bedroevend en verdiende niet het predicaat eerste klasse.

Dat de Voorschotenaren na rust een hopeloos lijkende achterstand alsnog wegpoetsten, was lovenswaardig. Al kwam deze gelukkig tot stand, op basis van de tweede helft, was het wel verdiend. Met dank aan de gasten die in  de 53ste minuut weigerden de wedstrijd op slot te gooien. De snelle en behendige Ali Yousofi wilde na een knappe actie doelman Matthijs Keemink met een stiftbal passeren, maar faalde tot opluchting van de geelgroenen.

Nadat de wedstrijd te laat begon (tenuewissel van de gasten), was het Nootdorp dat heerste en de zwak opererende achterhoede van Voorschoten regelmatig op de proef stelde.  Vooral de beide vleugelspitsen Bruno Farela Lopes en Yousofi waren de kwelgeesten. Om enkel het vingertje naar de laatste linie van Voorschoten te wijzen is echter onterecht. Het middenveld waar stofzuiger Remco Dubbeling nog steeds wordt gemist (lange vakantie), werd regelmatig overlopen. Hierdoor konden de gasten hun snelle buitenspelers bereiken.  Als Voorschoten balbezit had, werd te vaak gekozen voor de lange bal terwijl de laatste linie het veld niet kleiner maakte. Voor de middenvelders werd het daarom lastig voetballen.

In de zeventiende minuut kwamen de gasten verdiend op voorsprong. Lopes zette spits Ricardo Siebring alleen voor doelman Keemink en die schoot feilloos de 0-1 binnen. Een minuut na de openingstreffer kreeg Voorschoten de enige echte kans. De inzet van Maurice Fransen was echter niet zuiver genoeg. De thuisclub kon aanvallend geen vuist maken. De doelman van Nootdorp had een betrekkelijk rustige eerste helft. Alleen bij hoge ballen moest hij in actie komen. In de 25ste minuut bouwden de gasten de voorsprong uit naar 0-2. Yousofi kapte verdediger Lars Verlaan knap uit een schoot onberispelijk binnen.

Na de rust tapte Voorschoten uit een totaal ander vaatje. De ploeg begon veel scherper, maakte de ruimtes kleiner en veroverde veel vaker de bal.  Nog belangrijker was; men ging voetballen. Vanaf dat moment was de thuisploeg duidelijk de bovenliggende partij. Nadat Yousofi de 0-3 in de 55ste minuut had laten liggen, kwamen de Voorschotenaren in de 54ste minuut op 1-2 door Fransen die de toegekende strafschop feilloos benutte. De druk werd opgevoerd zonder dat Voorschoten er aan toekwam om groots te voetballen.

Nootdorp zakte steeds verder weg, maar bleef toch via de counter gevaarlijk. Lopes zette in de 70ste minuut simpel Aksoy op het verkeerde been, maar zijn inzet ging tot opluchting van het thuisfront net naast het doel. Dit was trouwens het moment voor trainer De Hoogt om zijn verdediger te wisselen. De gelukkige gelijkmaker werd uiteindelijk als een overwinning gevierd.

De van Quick Boys overgekomen Patrick Duarte, zat er na afloop verslagen bij. ,,We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Dit gelijkspel is een geweldige dreun. Als excuus kunnen we aanvoeren dat er een totaal nieuw team in het veld staat dat nog aan elkaar moet wennen. Dit heeft tijd nodig. Als het eenmaal gaat draaien, zijn we niet af te stoppen”, aldus Duarte die nog altijd zijn ploeg kansen toedicht voor deelname aan de nacompetitie.

Ook Roberto Escudero heeft betere voetbalmiddagen gekend. ,,Wat de ploeg voor rust liet zien, kan gewoon niet. We hebben in die fase  gewoon slecht gevoetbald. Na rust pakten we het beter op.” Escudero merkte verder nog op dat Voorschoten nog niet de vier beste ploegen ontmoet heeft. De slechts vier behaalde punten uit evenzoveel duels, vindt hij daarom zwaar onvoldoende.

De Hoogt tenslotte had zich in de pauze behoorlijk opgewonden. ,,Ik had mij zitten verbijten en heb me naar die jongens hardop afgevraagd of ik het niet veel leuker vond om in de kantine voetbal te gaan zitten kijken. Het ging nergens over. Gelukkig werden ze wakker en staan we niet met lege handen, want dan zou de kater nog groter zijn geweest.”