Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Richard Guffens kiest (nog) niet voor het avontuur

Brasserie Park
ALV artikelbanner

interview167x60Richard Guffens had volgend seizoen topklasse kunnen spelen bij Katwijk of Noordwijk. In de afgelopen dagen werd de knoop doorgehakt en het gejuich (zie foto) aan de Vliet was bijna in de Leidse binnenstad hoorbaar: volgend seizoen speelt de centrumspits ‘gewoon’ bij GHC.

In dezelfde week werd bekend dat Thijs van Seggelen, van derdeklasser ROAC, wel de overstap zal maken. De gangmaker van de Rijpwetering Oud Ade Combinatie gaat spelen op de Duinwetering. Guffens koos anders en daarover spraken wij met de speler die enkele jaren terug nog verbonden was aan het Lees-Mc Rae College in North-Carolina. Daarna kwam hij terug op het oude nest en bij GHC voelt hij zich kennelijk nog steeds erg thuis.

Een gemiste kans of meer een weloverwogen beslissing?

Sepa green artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner
Rabobank artikelbanner
Brasserie buitenhuis

,,Laat ik voorop stellen dat ik bij beide clubs uit de topklasse prima gesprekken heb gevoerd. Er was veel onderling respect en er is aan beide kanten in eerlijkheid gekeken naar de (on)mogelijkheden. Bij Katwijk bestond de kans dat er spitsen zouden vertrekken, waardoor ik een kans zou krijgen om mij in het eerste te spelen. Gaandeweg bleek dat de jongens voor mij zouden blijven en daardoor zouden mijn kansen zeker slinken. Ik pas mij doorgaans makkelijk aan en ik zou het een mooie uitdaging hebben gevonden. Anderzijds zou ik wel mijn privéleven op de schop moeten nemen i.v.m. mijn studie. Ik vind dat ik vier keer per week moet kunnen trainen bij een topklasser. Katwijk stelde ook dat ze me niet voor het tweede wilden halen en dus is er besloten om niet met elkaar in zee te gaan. Voor Noordwijk zou ik ook de nodige aanpassingen moeten maken en voor mezelf heb ik besloten dat dit handiger zou zijn in een later stadium.”

Want voor de toekomst is een topklasser nog niet van de baan?

,,Deze clubs zullen mij blijven volgen en dat is ook vice versa. Ik ben pas 25 en voel me topfit. Het zou heel goed kunnen dat de stap volgt na volgend seizoen. Om me heen hoor ik wel eens dat ik al 25 jaar ben, maar ik vind dat ik pas 25 ben. Ik heb de energie en gezondheid van een 20-jarige, dus ik geloof er in dat mijn kans nog komt en dan is de kans groot dat ik die met beide handen aangrijp. Tot die tijd wil ik GHC graag helpen. Ik heb het enorm naar mijn zin en ik weet dat de groep bij elkaar blijft. Bij een enkeling zijn er nog details te bespreken, maar met deze groep kunnen we dit en volgend seizoen verder. Daar maak ik nog graag deel van uit. GHC is voor mij nog steeds heel gezellig, dichtbij en ik ben zeker niet te groot voor deze club.”

De reactie laat zich raden, maar was men blij bij GHC en hoe was de reactie uit jouw omgeving?

,,De trainer en de spelers waren blij met mijn beslissing. Onze voorzitter belde me om te zeggen dat hij in zijn nopjes was. Dat zegt ook wel iets over deze club. Maar laten we het ook niet overdrijven. Toen ik weg was naar Amerika ging het ook goed met GHC en konden ze ook zonder mij. Tal van andere mensen uit mijn omgeving waren uiteindelijk wel verrast door mijn beslissing. Zij hadden verwacht dat ik wel ‘ja’ zou hebben gezegd tegen een van de topklassers. Ik heb ook wel gehoord dat ze het een ‘mooie beslissing’ vonden. Niet weggaan voor het geld of het niveau, maar blijven bij je eigen cluppie. In dat opzicht is het juist wel wat verrassend, want ik kies normaal wel voor het avontuur. Maar zoals gezegd, dat kan ook na volgend seizoen nog.”GHC-RCL 14 05 11 273

Kende je het verhaal van Van Seggelen?

,,Ik las het, ja. Mooi voor die jongen. Van een derdeklasser naar een topklasser. Dat is een grote sprong voorwaarts, maar ze hebben niet voor niets hun oog laten vallen op deze speler. Hij zal het wel aankunnen, schat ik in. Natuurlijk zal ik ook dat proces volgen. Dat kan ook interessant zijn voor mij op den duur. Jaloezie heb ik niet, nee. Ik had de kans, maar heb voor dit moment anders gekozen. Op een ander moment kan het anders lopen. Voor elk individu blijft het een eigen beslissing, op grond van persoonlijke omstandigheden.”

Het kan nog even duren, maar is GHC klaar voor de laatste reeks wedstrijden?

,,Het is terecht dat Dennis Olman aangeeft dat onze selectie krapper is dan die van veel andere eersteklassers. Daardoor zijn we wat teruggevallen qua resultaten en is het spel minder geworden. De selectie is nu weer zo goed als compleet. Ik ben er heilig van overtuigd dat de prestaties weer zullen aantrekken en dat we beter voetbal gaan laten zien dan in de voorbije maanden.”

Clubs zullen je blijven volgen. Voldoende uitdaging dus.

,,Zeker. Met GHC, maar ook voor mezelf. Ik zit nog niet aan mijn top. En als ik het breder trek; de groep bij GHC heeft ook zeker nog ruimte voor verbetering.”

Slingerland artikelbanner
Van Marwijk artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten