vrijdag, april 26, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenSponsoravond bij GHC met Pieter Vink en Jaap Visser

Sponsoravond bij GHC met Pieter Vink en Jaap Visser

-

Afgelopen vrijdag organiseerde GHC een sponsoravond. Zoals te doen gebruikelijk werd er weer een gastspreker van naam uitgenodigd. Dit keer was dat toparbiter Pieter Vink. Sportverslaggever Jaap Visser was ook van de partij om enerzijds zelf te putten uit zijn rijke arsenaal van gebeurtenissen en deels om bij Vink wat vraagstellingen te deponeren.

De kantine van de club aan de Vliet zat gezellig vol met relaties, sponsoren, door de wol geverfde GHC’ers en nog andere genodigden. Ook Cees Driebergen, voorzitter bij Rijnsburgse Boys en algemeen directeur bij ADO, was van de partij.

Na een korte inleiding en aftrap van Dick Barnhoorn, waarbij de preses onder meer zijn trots uitsprak over het feit dat GHC wordt ondersteund door 160 sponsoren, werden de aanwezigen vermaakt met tal van anekdotes en verhalen uit de voetbalwereld door Visser en Vink. De columnist van het Leidsch Dagblad brak nog maar eens een lans voor hoe hij ziet dat de stad Leiden nog meer op de kaart kan worden gezet op voetbalgebied. ,,Er moet een club komen aan de Vliet, in de Mors, in de Kikkerpolder, in Leiden-Noord en aan de Kade. Als andere clubs zelfstandig willen blijven is dat prima, maar dan moeten zij zelf wel de broek ophalen.”

Visser gaf aan dat hij prima door een deur kan met Vink, hoewel zijn pen in het verleden ook wel de nodige kritiek op papier kreeg in het verleden als het ging over de Noordwijkse scheidsrechter. ,,Ik vond hem aanvankelijk nogal parmantig, arrogant en eigenzinnig. Maar ik kwam er ook achter dat het de beste Nederlandse scheidsrechter werd. En hij kon veel hebben.”

sponsoravond GHC 2012Geleidelijk aan kwam Vink, ooit politieman in Leiden, aan het woord. ,,Hij vertelde onder meer dat hij als politieman daags voor de wedstrijd PSV-NAC zijn werk moest doen bij een optreden van Jan Smit in de Groenoordhal. Rond middernacht zou het er wel opzitten, zodat hij zich kon voorbereiden op het duel in Eindhoven. Helaas voor hem liep het gigantisch uit de hand en was hij pas vroeg in de zondagochtend thuis, om even later al de gang te moeten zetten naar de lichtstad. De arbiter die gaandeweg naam kreeg in Nederland en later daarbuiten en vrijwel alle toppers floot uit Europa begon ooit op een heel ander niveau. Zo was hij ook aan de Vliet en de Kade om duels in goede banen te leiden en floot hij ook eens Quick Boys 13 tegen Rijnsburgse Boys 12. Daar stuurde hij spelers van het veld, maar die bleven gewoon staan. In het betaalde voetbal startte hij met het duel tussen Haarlem en Helmond Sport. Vink heeft zo het nodige moeten doorstaan en liet tijdens de avond het woord ‘geluk’ regelmatig vallen als het gaat om een benodigde factor voor het bereiken van zekere doelen.

De namen van John Blankenstein en Jaap Uilenberg vallen meerdere keren. Blankenstein en Vink lagen elkaar niet en daar had Vink nogal wat mee te stellen. Het kwam dus uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terecht. Zo kreeg hij een bekerfinale op zijn naam (PSV- Ajax), floot hij op het EK onder meer Oostenrijk- Kroatië en Spanje versus Zweden. Omdat Oranje in 2008 nog in het toernooi bleef, zat het er voor Vink op. Vanaf 2007 werd hij fulltime scheidsrechter. In maart 2007 floot hij de openingswedstrijd tussen jeugdteams van Engeland en Italië op het Nieuwe Wembley. ,,Een geweldige eer. En wat een respect. Wat dat betreft kunnen we in Nederland nog een hoop leren. Wanneer een ploeg hier de bekerfinale verliest, gaan de aanhangers van de verliezende partij meteen weg. Dat is overzee wel anders. Als scheidsrechter krijg je vanzelfsprekend kippenvel wanneer iedereen de handen voor je op elkaar krijgt uit respect”, stelt Vink vast.

Ook worden er nog beelden getoond en wordt er gediscussieerd over spelsituaties waarbij de scheidsrechter een belangrijke rol speelt. Er wordt gesproken over een Rolex-horloge, maffiapraktijken en andere zaken waarmee scheidsrechters op reis worden geconfronteerd.

Na vijf kwartier krijgt de avond een muzikaal vervolg dankzij Rob Groenendijk en kan een ieder nog nagenieten van een buffet en een drankje. Ook kan voor een gering bedrag het boekwerkje Bledder van de hand van Visser worden aangeschaft, waarbij de opbrengst nuttig zal worden besteed door de club die uitkomt in de eerste klasse.  Al met al weer een geslaagde avond met leuke gasten. ,,Daar mogen we best trots op zijn hier bij GHC. Deze opzet is er al jaren en we kijken nu al uit naar volgend jaar”, glundert Barnhoorn.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read