vrijdag, april 19, 2024
HomeKagiaInterview KagiaHageraats en Rovers kunnen geluk niet op met Kagia

Hageraats en Rovers kunnen geluk niet op met Kagia

-

ts-kagia2Kagia is tweedeklasser. In de zoveelste mislukte poging om via de nacompetitie eens te promoveren, slaagde de equipe van Ramon Hageraats er dit keer wel in om een stap voorwaarts te zetten. Voor het eerst in het 80-jarige bestaan mogen de Lisserbroekers zich volgend seizoen gaan meten met tweedeklassers. Onze redactie blikte met trainer Hageraats en routinier Ronald Rovers terug op de met 1-4 gewonnen wedstrijd tegen Haarlem/ Kennemerland én op het seizoen.

Een dag na de tweede winstpartij, een week terug werd het 1-0 voor de Kagianen,  op het in de dezelfde competitie veel hoger geëindigde Haarlem/Kennemerland zijn de trainer en laatste man in een euforische bui. De nederlaag van Oranje tegen Denemarken is voor hen bijzaak.

Is er nog geslapen of alleen maar gefeest?

RH: ,,Ik was niet eens zo laat thuis. Om een uur of 22 vond ik het welletjes en heb ik de kantine verlaten. Die gasten zijn doorgegaan en dat moet ook zo zijn. Zij hebben het gedaan en mogen trots zijn en feest vieren.”

RR: ,,Ja, het was me het feestje wel. Een explosie, een ontlading. In één woord geweldig. Zeker gezien het verloop van de competitie. We hadden een start met 4 punten uit acht duels. Op dat moment heb je niet het idee om in juni nacompetitie te spelen voor promotie.”

Hoe is er naar dit tweede duel toe gewerkt?

RH: ,,Er is bewust voor gekozen om niet anders te handelen dan anders. Je kunt opeens gekke dingen gaan doen, maar dat heeft geen zin. Het enige dat ik bij het bestuur heb aangekaart is dat ik graag met de bus naar de uitwedstrijden zou gaan in de nacompetitie. Dat verzoek werd gehonoreerd. Dat was het enige extraatje en voor het overige is er relaxed toegewerkt naar deze wedstrijd. Met het vertrouwen zat het ronduit goed, dat proefde ik de hele week door.”

RR: ,,Na de 1-0 thuiszege zijn we onbevangen gaan toe werken naar de return. Je moet er ook niet teveel druk op leggen en dat is dus uiteindelijk goed uitgepakt. De trainer heeft ook continue gesteld dat we niks moesten, maar dat we vooral iets konden neerzetten. Natuurlijk wil je er alles uithalen, maar als je je pas zo laat veilig speelt wordt er niet verwacht dat je zomaar even de tweede klasse in loopt.”
 
Inderdaad wel een verhaal. Kagia pakte een periodetitel, maar het zag er lange tijd naar uit dat die titel waardeloos zou worden vanwege de klassering op de ranglijst. Niemand hield dus rekening met Kagia.

RH: ,,Het was zonder meer een seizoen van uitersten. Het begin was ronduit slecht, maar gaandeweg zijn we beter gaan draaien. Als je acht van de negen duels in een serie groeit het vertrouwen. De late treffer in het eerste duel heeft ons een enorme boost gegeven en voor hen was het een regelrechte knauw.”

RR: Ik heb geen rekening gehouden met degradatie of het spelen van nacompetitie voor lijfsbehoud. Enkel duurde het heel lang voordat we daadwerkelijk veilig waren. Dat had ook te maken met de lijst aan blessures die we gehad hebben. Daardoor hebben we in de competitie de nodige punten verspeeld. Toen duidelijk was dat we veilig waren, was de selectie ook weer vrijwel voltallig. Onze eerste tegenstander, BOL, heeft ons denkelijk onderschat. Puur omdat we op de ranglijst niet hoog zijn geëindigd. Dat was in die wedstrijden een voordeel. Tegen Haarlem/Kennemerland was er evenwicht in het eerste duel, maar nu was er bij ons meer geloof in deze uitkomst. Dat heb ik bij hen niet gezien.”

Kagia opende de score via wie anders dan Rutger Goudriaan. Op slag van rust zorgde Jeffrey Nijenhuis voor een verdubbeling van de score. Even kwam de thuisploeg nog dichterbij vanaf de stip, maar in de slotfase maakte Jeffrey Timmermans aan alle onzekerheid een einde. Eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Of toch?

RH: ,,We toonden de absolute wil om te winnen. De onderlinge bereidheid om voor elkaar te strijden was enorm en na de bliksemstart en voorsprong nam het geloof bij ons enkel maar toe. We hebben dankbaar geprofiteerd van nalatigheid bij hun trainer. Hij had in de heenwedstrijd aantekeningen laten hangen in de kleedkamer, waarbij onder meer stond aangegeven dat onze corners richting de tweede paal gaan. Dit keer deden we dat anders en scoorden we juist in situaties bij de eerste paal. Dat was dus mooi meegenomen. Natuurlijk waren we er nog niet halverwege, maar dat het bij hen niet goed zat was overduidelijk. De kleedkamers grensden aan elkaar(op het terrein van EDO, red.), waardoor we in de rust de donder en bliksem konden horen. Dat neemt niet weg dat we alert moesten blijven, want bij een aansluitingstreffer zou het nog hectisch kunnen worden. Die 1-2 kwam ook wel tot stand, maar we hielden de controle en zij raakten alleen maar gefrustreerd. In de slotfase konden we dus zelfs nog verder uitlopen.”

RR: ,,Ondanks de 1-2 bleven zij onmachtig. De kers wilden we hoe dan ook niet van de taart laten eten en we bleven in de taak spelen. Heerlijk dat je dan ook nog twee keer scoort, waardoor zij helemaal kansloos waren. Ik denk dat die 1-4 een terechte afspiegeling was van het krachtsverschil. De tegenstander ging ook nog over de schreef, maar ze waren ook zo eerlijk om dat na afloop toe te geven en daar boden ze ook excuses voor aan. Netjes. Als je eenmaal met de bloemen en champagne staat ben je sowieso alles vergeten.”

Hageraats verlaat Kagia en dat besluit stond al maanden terug vast. Toch heeft hij vrede et zijn vertrek, hoewel de tweede klasse een uitdaging zou zijn geweest.

RH: ,,Ik sta voor honderd procent achter die beslissing. Het is goed zo. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, maar het is niet zo dat ik nu pijn voel omdat we zijn gepromoveerd en ik niet mee ga. De keuze is destijds bewust gemaakt en het heeft geen zin om daar op terug te komen. Voor de club is dit in elk geval fantastisch. Zeker ook voor de voorzitter. Het is hem en de club enorm gegund. Het onthaal was wat dat betreft ook groots. Als trainer heb ik daarvan genoten. Kagia heeft iets unieks neergezet.”

Ronald Rovers blijft nog een jaar aan, hoewel hij in december van dit jaar veertig zal worden. Dus toch nog een jaartje tweede klasse voor de ‘belegen’ verdediger.

RR: Ik krijg er inderdaad geen genoeg van. Zolang het lichaam het toe laat, wil ik spelen. Ik denk te mogen stellen dat ik lekker heb gespeeld in de nacompetitie. Als ik dat niveau kan vasthouden, kan ik het eerste elftal straks in de tweede klasse ook aan. Dat zal de nieuwe trainer ook gezien hebben. En mocht het niet lukken dan ga ik gewoon nog een jaartje door bij het tweede elftal als leermeester. Er waren best wel wat criticasters binnen de club. Ik zou te oud zijn voor dit niveau. Gelukkig moesten ze daar op terugkomen en daar heb ik best wel een lekker gevoel aan over gehouden.”

Niet lang na de gewonnen wedstrijd en het feest moest Oranje aan de bak en dat liep niet goed af. Werd jullie feest geweld aan gedaan?

RH: ,,Normaal gesproken ben ik absoluut begaan met het Nederlands elftal. Nu hebben we onder het genot van een drankje en hapje gekeken en vanzelfsprekend hoop je op een ander resultaat. Dat neemt niet weg dat onze dag toch al niet meer stuk zou kunnen gaan. Ik heb vanmorgen (zondagochtend, red.) foto’s zitten bekijken en een filmpje en dan denk je enkel maar aan Kagia. Zo werkt dat.”

RR: Eerlijk gezegd heb ik maar met een half oog gekeken. Het was onze dag en daar kon het andere Oranje niets aan veranderen.”

Kagia wacht dus een nieuwe uitdaging. Lijfsbehoud lijkt het maximaal haalbare, maar dat zou al net zo uniek zijn als de nu neergezette prestatie.

RH: ,,De groep blijft bij elkaar en er zit nog steeds groei in. Er zijn enkele ervaren spelers, maar voor het overige is het een jonge spelersgroep. Misschien komt er nog wat bij. Ruud Heuseveldt bijvoorbeeld komt hier vandaan. Wellicht is het voor hem interessant om in de tweede klasse te spelen in plaats van in het tweede elftal van FC Lisse. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze wat kunnen neerzetten en ik blijf ze natuurlijk volgen.”

RR: ,,Het zal zwaar worden, maar we zijn zeker niet kansloos. Dit seizoen hebben we ook geoefende tegen clubs die hoger speelden en dat ging niet zo verkeerd. Wij zijn niet te vergelijken met clubs als Valken’68 en GHC die stappen hebben gemaakt en zich ook prima staande kunnen houden. Roodenburg en Oegstgeest daarentegen hebben het niet gered op een hoger niveau. We zullen moeten zien hoe Kagia het gaat doen, maar dat is voor later zorg. Ik ben nu nog aan het nagenieten en ga woensdag lekker op vakantie naar Ibiza. Daarna zien we wel weer verder.”

Hageraats gaat nu als trainer aan de slag bij Be Fair in Waddinxveen, terwijl Rovers er dus na het spelen van vijf keer nacompetitie bij Kagia er nog een jaartje aan vastplakt. De robuuste rots in de branding speelde overigens eerder nog drie seizoenen bij FC Lisse, Ter Leede en Concordia.

Nogmaals gefeliciteerd en geniet lekker na van dit ongekende succes.

RH: ,,Dat gaat zeker lukken. Dank voor jullie aandacht.”

RR: ,,Bedankt. Uitblazen nu en straks klaar zijn voor een nieuwe uitdaging.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read