donderdag, april 18, 2024
HomeLugdunumInterviews LugdunumHalvemaan (Lugdunum): ,,Het was het allemaal net niet."

Halvemaan (Lugdunum): ,,Het was het allemaal net niet.”

-

artikel image lugdunum 2Om promotie af te dwingen naar de tweede klasse moet Lugdunum in een tweeluik eerst nog af zien te rekenen met het Leidschendamse SEV. Op de eigen Kikkerpolder kon afgelopen zaterdag een eerste stap worden gezet. Helaas moest er echter toegezien worden hoe de bezoekers er in de slotfase met de winst vandoor gingen (1-2).

Dat Lugdunum het lastig zou krijgen, was geen grote verassing. In de reguliere competitie werd er namelijk al twee keer vrij kansloos van SEV verloren. Toch was men voorafgaand aan de wedstrijd positief over de Leidse kansen. Lugdunum lijkt weer in vorm te raken en schakelde tweedeklasser RAS al uit met goed voetbal. Des te groter was de domper dat die stijgende lijn niet kon worden doorgezet tegen SEV. Na afloop was middenvelder Michael Halvemaan duidelijk in zijn commentaar.  ,,Het was het allemaal net niet.”

Er was een man of 200 afgekomen op de wedstrijd. Ze werden vanaf het begin niet echt verwendMisschien dat het aan het lekkere zonnetje lag, dat heerlijke brandde boven het complex, maar de wedstrijd ging vrij slap van start. Eigenlijk gebeurde er gedurende de hele eerste helft vrij weinig en wisten beide ploegen nauwelijks voor de goal te komen. De keren dat het Lugdunum dan net leek te gaan lukken, gooide de grensrechter roet in het eten. Spits en topscorer Ozan Demirbas mocht twee keer doorlopen op de keeper, maar werd even vaak afgefloten. Het was verder ook niet zo dat Lugdunum verdedigend vaak in de problemen kwam. De defensie stond prima, maar in aanvallend opzicht werd er te weinig gecreëerd.

Wat dat betreft liet de schorsing van vormgever Martijn van Leeuwen zich voelen, want zijn creativiteit werd duidelijk gemist.
Vlak voor rust dan toch wat opwinding. De 0-1 van SEV kwam letterlijk en figuurlijk totaal uit de lucht vallen. Bij een corner van SEV zag Lugdunum keeper Diego Bleys er niet goed uit. De bal kon van binnen zijn vijfmetergebied zo worden binnengekopt. Het kon op een opmerkelijke manier nog erger worden voor Lugdunum voor de rust, maar dat bleef ze bespaard. Toen verdediger Gwen Koet, prima spelend, de bal een meter of dertig van zijn eigen goal naar voren wilde schieten, werd deze geblokkeerd. En hoe? Tot ieders verbazing vloog de bal richting het doel, maar gelukkig voor keeper Bleys belandde hij op de lat.

In de tweede helft had Lugdunum wat goed te maken. Aanvankelijk leek dat ook te gaan lukken. Aanvoerder Nino Poulina besloot meteen na de aftrap maar eens mee naar voren te gaan, iets wat de hele eerste helft nog niet was gebeurd. Prompt kreeg hij de bal voor zijn voeten en schoot uit de stuit meteen hard de 1-1 binnen. Later zou Poulina met een kopbal nog het dichtste bij een voorsprong komen, maar hij mikte net naast. Er gloorde weer hoop, maar wie dacht dat Lugdunum door zou zetten, kwam bedrogen uit. Na de 1-1 zette de wedstrijd zich net zo voort als in de eerste helft.

De meeste energieke Lugdunummer stond achter de boarding. Trainer Hennie de Klerk zat een schorsing uit (n.a.v. het duel met RAS), maar leefde daarom niet minder mee. Met woord en gebaar maakte hij kenbaar wat hij allemaal van de wedstrijd vond. Als de scheidsrechter een beslissing nam waar hij zich niet in kon vinden, konden ook de buren bij UVS daarvan meegenieten. Helaas voor hem en zijn ploeg wist hij die beleving niet over te brengen op zijn spelers. Het had net dat beetje pit kunnen zijn wat SEV met de rug tegen de muur had kunnen drukken.

SEV was namelijk niet echt beter dan Lugdunum en de 1-2 was daarom ook totaal onnodig en kwam als een verrassing. Dat hij ook nog eens zo ongeveer in de laatste minuut viel, deed extra pijn. Halvemaan baalde van het verlies. ,, Je wilt een goed resultaat neerzetten in de eerste wedstrijd. Dan maak je het jezelf volgende week makkelijker. Zeker als je thuis speelt, moet je gewoon vanaf de eerste minuut vol op de aanval spelen.’’

Hij erkende dat zijn team zaterdag niet in allerbeste doen was, maar ook hij vond de nederlaag niet nodig. ,, Ik denk dat we gelijkwaardig waren. Het leek alleen wel of zij vandaag op de een of andere manier net wel dat beetje extra konden brengen, we waren net niet helemaal scherp. We gaven hen op het middenveld teveel ruimte. Daar speelden we ze mee in de kaart, want het is een voetballende ploeg. Misschien hadden we wat compacter moeten spelen allemaal. Nu klopte de verhouding tussen de verdediging en de aanval totaal niet. Er lag een te groot gat op het middenveld.’’

Ook het geluk ontbrak een beetje. ,, Je moet natuurlijk ook geluk hebben dat die bal een keertje goed valt. Tegen RAS viel hij drie keer goed en dan scoor je drie keer. Vandaag was dat niet zo. Ook de grensrechter bijvoorbeeld. Hij vlagt ons drie keer af in totaal als we op de keeper af gaan. Dat zijn twijfelgevalletjes, die ook net niet meezaten. Anders scoor je misschien twee keer meer.’’

Kansen voor volgende week ziet Halvemaan nog voldoende. ,, Je ziet het ook vandaag. Ik weet niet waarom hun trainer één op één speelde, maar er lag best veel ruimte voor ons. We moeten met volle bluf erop. We hebben helemaal niets te verliezen, alleen maar te winnen! We krijgen zeker kansen.’’ Er liggen volgende week absoluut mogelijkheden voor Lugdunum, maar dan zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen dan vandaag. Hopelijk kan trainer De Klerk deze week de boel net zo scherp krijgen als dat hij zelf is, dan gaat het helemaal goed komen!