HomeVoetbalnieuws-leidenFC Rijnland brengt te weinig tegen Kickers ’69

FC Rijnland brengt te weinig tegen Kickers ’69

-

artikel image rijnland 2FC Rijnland speelde zondag 26 februari zijn eerste wedstrijd in 2012 op bezoek bij het laaggeklasseerde Kickers ’69 uit Leimuiden. Een wedstrijd die gewonnen moest worden om aansluiting te vinden met de bovenste plekken. Waar Rijnland thuis eerder dit seizoen Kickers nog met 4-1 naar huis terug stuurde, liep het deze keer echter anders voor de Leidenaren.

Ondanks dat er elders in Europa topwedstrijden als Bayern Munchen – Schalke, Arsenal – Tottenham en PSV – Feyenoord op het programma stonden, waren er circa 100 toeschouwers afgereisd naar Sportpark Beukenlaan. En waarom ook niet? Het was heerlijk voetbalweer en voor beide teams stond er genoeg op het spel. Kickers ’69 kan elk punt gebruiken in de strijd tegen degradatie. Voor FC Rijnland was winst nodig om niet verder weg te zakken in de grijze middenmoot. De ploeg van trainer Mink had al sinds 6 november geen wedstrijd meer gewonnen en moest het vandaag stellen zonder de afwezige vaste krachten Peter Bleyenberg en Martijn Storsbergen.

Duidelijk was vanaf het begin dat Rijnland naar Leimuiden was gekomen om te voetballen. Van achteruit was de ploeg nauwelijks op lange ballen te betrappen en werd er continu geprobeerd voetballend de vrije man te vinden. Het was echter de thuisclub die na een kwartier spelen op een 1-0 voorsprong kwam. Menno Waasdorp mocht vlak buiten de 16 meter aanleggen voor een directe vrije trap. Hij schoot hem laag, onder de springende muur door, langs keeper Diego Gubler. FC Rijnland was zichtbaar in de war van de plotselinge tegengoal. Nog geen minuut later kon Kickers uit een omschakelmoment over rechts bijna direct weer scoren, ware het niet dat Gubler dit keer de bal wel kon pareren.

FC Rijnland  8496Langzaam kreeg FC Rijnland weer wat meer rust in het spel, zonder echt gevaarlijk te worden. De opbouw was verzorgd en van daaruit werd geprobeerd de spitsen Youri van de Steenhoven en Maik van Koppen aan het werk te zetten. Dit lukte maar matig, want hele grote kansen werden niet gecreëerd, ondanks enkele schoten van de eerdergenoemde spitsen. Op het moment dat FC Rijnland met heel behoorlijk veldspel meer controle had over de wedstrijd, bleek Kickers deze 1e helft een dodelijk efficiënte ploeg en erg sterk in de omschakeling.  Na een goede actie over rechts kreeg Gino van der Voort een voorzet precies op maat en kopte tegendraads zijn ploeg, ongeveer 10 minuten voor rust, naar een 2-0 voorsprong. Dit zou ook de ruststand worden.

Wie dacht dat FC Rijnland furieus de kleedkamer uit zou komen voor de 2e helft om orde op zaken te stellen, zat er goed naast. Enkele minuten na de aftrap kon van de Voort dwars door het midden doorlopen naar de goal. Hij bleef rustig en tekende met zijn 2e goal van de dag voor de 3-0. De wedstrijd leek gelopen. Kickers trainer Kees de Roode zou na afloop nog bekennen, dat hij dit anders beleefde. In een oefenwedstrijd niet lang geleden werd namelijk door zijn ploeg een zelfde voorsprong uit handen gegeven, dus bleef hij zijn ploeg langs de kant aandringen scherp te blijven. Een comeback leek er echter niet meer in te zitten. De wedstrijd bloedde na de 3-0 langzaam dood. Kickers leek het wel best te vinden, al werd er nog wel een gigantische kans voor open doel gemist. Rijnland probeerde het nog wel, maar speelde tandeloos en miste de echte overtuiging om de wedstrijd nog  een andere wending te geven.

De gelatenheid droop op dan ook grote delen van de 2e helft van de tribune bij de meegereisde Leidenaren. Toch konden ze uiteindelijk nog twee keer juichen. Twee momenten van individuele klasse zorgden voor een meer dragelijke eindstand  voor FC Rijnland van 3-2. Een kleine tien minuten voor tijd verkleinde Maik van Koppen met een mooie individuele actie door het centrum de achterstand tot 3-1. Distelvelt, op de bank begonnen omdat hij te laat kwam, schoot enkele seconden voor het laatste fluitsignaal vanaf 25 meter nog keihard de 3-2 binnen. Helaas te laat om nog een slotoffensief in te zetten.

Doelpuntenmaker Van Koppen noemde het verlies vooral zonde, omdat er verloren was tegen een ploeg die lager staat op de ranglijst. ,,We hadden de punten moeten pakken om bovenin te blijven.” Van onderschatting was geen sprake volgens hem: ,,we hadden het er van tevoren nog over dat ze het na de winterstop goed hadden gedaan tegen hooggeklasseerde teams als Nispen en Docos.” Ook het feit dat de laatste competitiewedstrijd meer dan twee maanden geleden was, vond hij geen excuus. ,,We hebben goede oefenwedstrijden gespeeld tegen UVS 2 en tegen Voorschoten. Toen hebben we echt goed gespeeld, dus daar ligt het niet aan. Als je dat vandaag doet, win je hier gewoon.”

Waar het wel precies allemaal aan lag, durfde de nummer 9 van Rijnland niet te zeggen. ,, Ik heb er geen verklaring voor, het zat er vandaag niet in. We begonnen wel veel te slap en verloren teveel duels. We hebben ook te weinig gecreëerd. Het tikken gaat allemaal wel goed, dat zag je ook op het middenveld. Normaal creëer je veel kansen en kom je vaak voor de goal, vandaag niet. Mijn eigen goal was wel lekker, ik ging een paar man voorbij. De afronding was een stuk minder, maar gelukkig ging ie er toch in. Maar onze goals vielen gewoon te laat.”

Volgende week speelt FC Rijnland opnieuw tegen een tegenstander, die laag op de ranglijst staat, als de Leidse ploeg naar Bernardus moeten. Er zal dan uit een ander vaatje getapt moeten. De cijfers sluiten aan bij het verhaal van Van Koppen dat Rijnland doorgaans gevaarlijker is voor de goal van de tegenstander, met een gemiddelde van drie goals per wedstrijd. Dat zal FC Rijnland volgende week weer moeten laten zien om een rol van betekenis te blijven spelen in de competitie.