HomeVoetbalnieuws-leidenPietje Brand matchwinner voor FC Rijnland tegen ASC

Pietje Brand matchwinner voor FC Rijnland tegen ASC

-

ts-rijnlandDaar waar wegens de slechte weersomstandigheden van de afgelopen dagen bijna nergens werd gevoetbald, ging afgelopen zondag in Leiden de onvervalste derby tussen FC Rijnland en ASC gewoon door. Waar vorige week de trainer van Leidsche Boys er alles aan had gedaan om de wedstrijd tegen ASC door te laten gaan, hoefde trainer Ronald Mink van Rijnland hier geen moeite voor te doen: de club beschikt over een hypermodern kunstgrasveld.

Rijnland startte de wedstrijd fanatiek, zette ASC onder druk en creëerde diverse kansen. Uit niets viel op te merken dat een laaggeplaatst team (Rijnland) de degens kruiste met een hooggeplaatst team (ASC). Zo moest ASC-goalie Ragnar Oosterhof zijn doel met veel kunst- en vliegwerk schoonhouden, en had daarvoor zelfs twee keer de hulp van de doelpaal nodig. ASC kwam het eerste half uur met de schrik vrij.

ts-ascNa 35 minuten was het ASC dat iets terug kon doen: Niels Buikema plaatste een vrije trap over een verbouwereerde verdediging en bood Ward Buijze een schitterende kans. Helaas voor de Oegstgeestenaren plaatste Buijze dit unieke kansje naast het doel. Eén minuut na deze misser ging Pietje Brand aan de linkerkant op de solotoer richting ASC-goal. Hij passeerde twee man en schoot onhoudbaar de 1-0 voor Rijnland in. Brand: ,,Goh wat waren wij blij met de 1-0. De afgelopen weken hebben we zoveel kansen gecreëerd en elke keer stonden we weer met lege handen. En voor mijzelf betekende het ook heel veel. Gisteren (zaterdag, red.) stond er een negatief stukje over mij in het LD. Hierin word ik afgeschilderd als een notoire schopper, terwijl ik mijn hele voetbalcarrière nog nooit iemand een schop heb verkocht.”

Dat dit doelpunt bevrijdend werkte voor Brand liet hij vijf minuten voor rust nogmaals zien. Na een schitterende een-twee-combinatie op eigen helft koerste hij richting Oosterhof. Hij zag Brands inzet tegen het houtwerk komen, en uit de rebound kon de meegekomen Boudewijn Kamphues net niet scoren. Kamphues: ,,Ongelooflijk, wat een kans. Ik schrok er zo van dat ik verzuimde de bal in het lege doel te schuiven, maar gelukkig heeft het de einduitslag niet beïnvloed. En wat gun ik deze overwinning onze trainer, die is er echt dag en nacht mee bezig en het is natuurlijk pas onze derde overwinning. Het komt precies op het juiste moment. Dit kan misschien wel de ommekeer betekenen.”

Waar het de eerste helft grotendeels eenrichtingsvoetbal was geweest richting het doel van ASC, beïnvloedde een grove charge van linkervleugelverdediger Henk de Water op ASC-spits Fenno van de Hoek in de derde minuut na rust de wedstrijd totaal. Rijnland kwam met tien man te staan en kwam niet meer aan voetballen toe. ASC wist zich geen raad met deze man-meer-situatie. Het ging volop aanvallen, maar miste bij elke aanval de overtuiging die je daarvoor nodig hebt. Hierbij moet wel vermeld worden dat ASC nog altijd zijn spits (Ralph van Zandwijk) miste. Ook werd aanvoerder Ruben Dutrieux in de eerste helft vervangen wegens een blessure en moest de half geblesseerde spits Oscar Meijer na dertig minuten spelen gewisseld worden.

De Leidse trainer Ronald Mink: ,,Zoals elke trainer miste ik ook drie of vier bepalende spelers, maar dit doet niets af aan wat mijn jongens vanmiddag hebben laten zien. Wat een inzet. De eerste helft domineerden wij en de tweede helft hebben we de 1-0 voorsprong met zijn tienen kundig verdedigd. En motiveren hoefde ik mijn jongens voor deze wedstrijd niet, want de trainer van de tegenpartij heeft zich in de media diverse keren negatief over ons uitgelaten. Ja, en als je iets níet moet doen bij een stier..”

Rijnland: Smeele, van Leeuwen, (15. v. Putten) van Houten, de Water, Pardon, Brand (80. Blok), Kluivers, Luiten, Mink, Kamphues, van Koppen.

A.S.C: Oosterhof, Bouter, Wijnen, Kroft, Akerboom, Strijker, Dutrieux (25. Meijer, 60. Reijngoud), Goebel, Buikema, v.d. Hoek (50. Dul), Buyze.