donderdag, maart 28, 2024
HomeRoodenburgInterviews RoodenburgKeur: ,,De stad Leiden leren kennen door Roodenburg"

Keur: ,,De stad Leiden leren kennen door Roodenburg”

-

interview167x60Afgelopen zaterdag vierde Roodenburg dat er vijfentachtig kaarsjes op de taart staan ondertussen bij de club uit Leiden-Noord. Te lezen viel al dat de avond een daverend succes werd. Oude bekenden troffen elkaar weer eens en de oude doos ging massaal open. Met voorzitter Raymond Keur blikte onze redactie terug op de avond, maar tevens was het een geschikt moment om eens te horen hoe de vlag ervoor hangt bij de blauwzwarten.

Keur nam zijn tijd en liet het nodige over tafel komen. Een samenvatting daarvan is met het interview van de week terug te lezen.

Vanzelfsprekend moeten we even stil staan bij de avond van de herkenning. De reünie. Een avond, naar onze redactie begreep, die als meer dan geslaagd de boeken in zou gaan.

,,Het was inderdaad fantastisch. Uit alle jaargangen waren oud-leden op de avond afgekomen. Hier en daar spraken mensen elkaar of ze de avond daarvoor elkaar ook nog hadden gesproken, maar af en toe was ook de loep nodig. Is dat echt…? Kan dat niet hij van…zijn? Echt leuk. De gesprekken waren niet van de lucht. Vanzelfsprekend waren de buikjes hier en daar wat voller, maar het Roodenburg-gevoel kwam bijeen en daar was iedereen zichtbaar trots op. Ik heb trainers van toen en nu gezien en spelers die in de voorbije decennia hier hebben gespeeld en ach noem ze maar op : Harry Talsma, Wimpie Rijsbergen, Henk Buyn, Hen de Klerk en ach noem ze allemaal maar op. Ook waren er jongens uit het legendarische kampioensteam van ’73. Ook de muziek, later op de avond, was prima en de sfeer was de gehele avond echt geweldig. Er zijn al plannen om dit elke vijf jaar zo te doen en misschoen zelfs elk jaar, maar dan in een wat andere vorm gegoten. Het mag ook duidelijk zijn dat er heel veel werk aan vast zit, dus het is eenvoudiger gezegd dan gedaan.”

Kan je stellen dat je zelf een echte Roodenburger bent?

,,Ik ben in 1984 naar Leiden gekomen, vanuit Noord-Holland. Ik kende in die tijd twee clubs en dat waren Roodenburg en UVS. We nestelden ons in de Merenwijk en de keus voor Roodenburg was snel gemaakt. De jeugdtak van Roodenburg stond goed bekend en vanaf het begin had ik een prima klik met de club en de mensen. Ik denk dat ik de stad Leiden vooral heb leren kennen door Roodenburg. Het is sinds oudsher een vereniging met een functie. Integratie is al die tijd en uitdaging geweest en mede door het echte Leidse volk kreeg ik een prima beeld van de stad. De echte Leidse geest leerde ik er kennen. Voor elk wat wils, die verscheidenheid is ook de kracht van de club. Ik ben trouwens pas in ’95 actief lid geworden. Tussendoor ben ik nog uitgekomen bij GWS. Vanaf ’84 was ik vooral voetbalvader, toen van een zesjarige spruit. Vervolgens heb ik diverse functies bekleed. In 2009 ben ik gekozen als de man met de hamer en afgelopen zaterdag voelde ik me een trotse voorzitter.”

Naast Roodenburg en GWS deed Keur ook ervaring op bij VEW uit Heemstede en USVU uit Uitgeest. Niets kan of kon tippen aan Roodenburg. En toch is leiding geven aan deze club niet de meest eenvoudige klus, steekt Keur niet onder stoelen of banken.

,,Laat ik voorop stellen dat het besturen van een sportvereniging überhaupt een lastige job is. Je bent zo verschrikkelijk afhankelijk van vrijwilligers. Zonder hen ben je nergens. Roodenburg is volgens velen een club met een extra dimensie, gelegen in het feit van de diverse bevolkingsgroepen die in Leiden-Noord samenkomen. Ik deel die mening ook zeker. Het is om de drommels niet eenvoudig. Vrijwilligers aan je binden is tegenwoordig een pittige taak, maar zeker bij Roodenburg. Toch willen we als bestuur de nek uitsteken om mensen aan ons te binden. Veel buitenlandse mensen hebben als prioriteit om een plekje te veroveren. Het arsenaal om uit te putten is lastiger dan bij een gemiddelde andere club. Toch hebben we de voorbije jaren een inhaalslag gemaakt. Als je aan kwaliteit wint op het gebied van begeleiding moet je niet achterover gaan zitten. Je zult alert moeten blijven. En waar nodig streng. Excessen willen we uitbannen en die boodschap leggen we ook transparant op tafel. Het is bekend dat we een speler hadden die zich enkele maanden terug had misdragen naar een scheidsrechter. Als club zijn we niet blij met negatieve randzaken. Een royement was voor ons even logisch els vaststand. Het was ook duidelijk, en dat zegt ook wel wat, dat de andere jongens de bewuste speler ook zwaar hebben veroordeeld.”

Is discipline ook een belangrijk speerpunt voor de club?

,,Wij zetten in op gedrag, ouderparticipatie en sociale veiligheid. Wangedrag tolereren we niet. Natuurlijk hebben we daarnaast ook sportieve ambitie en we willen ook groter groeien. De club heeft geïnvesteerd in een kwartet aan trainers. In hen hebben we veel vertrouwen. Patrick Heijmans, Henk Buyn en Nouri Essaoui gaan de zaterdag doen en Robin van Wieringen zal de zondagtak trachten naar een hoger plan te tillen. Op zondag gaan we jeugdleden laten rijpen in het tweede. Op den duur kunnen er spelers doorbreken richting de zaterdagtak. Roodenburg is voorts de enige club in Leiden met drie veldtypes. Een wetraveld, een kunstgrasveld en een grasveld. Daarvoor hebben we wel de staantribune moeten inleveren, maar nu kunnen we het verbrede kunstgrasveld ook benutten voor wedstrijden. Zo krijgen we ook minder afgelastingen en we hopen dat de verfraaiing van het complex ook weer bijdraagt aan aantrekkingskracht. Met meer velden komen er ook meer mogelijkheden om op andere tijdstippen te spelen en te trainen. De degradatie van ons eerste elftal is en blijft jammer, maar we kunnen straks ook weer een stap vooruit gaan zetten. Het is heel positief dat er diverse echte Roodenburgers terugkomen. Met hen erbij en een zeer gemotiveerde trainersstaf gaan we natuurlijk voor terreinwinst, maar dat willen de clubs allemaal. Elke voetballer en trainer wil winnen. Als je alles wint, ben je kampioen. Dat is mathematisch. Als je meer verliest, gaat een ander er met de titel vandoor. Mijmeren mag, dat staat al wel vast. Als we geen kampioen worden in de derde klasse wil het niet direct zeggen dat de missie mislukt is. Het kan zijn dat er elders wordt betaald. Hier werken we niet met een puntenpot. Het clubgevoel, dat telt. Wij zijn hier meer van de trainingskampen en de uitjes. Als er dan een klik ontstaat, als deze er nog niet is, kan er zeker wat worden neergezet.”

Keur zelf was geen hoogvlieger naar eigen zeggen, maar het plezier in het spelletje was er altijd.

,,Ondertussen ben ik al eventjes gestopt. Ik heb een kwaal aan de achillespees en hielspoor. Het is op, over en uit. Ik zoek mijn sportieve heil nu op de racefiets. Al met al ben ik actief geweest van 1970 tot 2005. Vooral kwam ik uit in lagere elftallen. Kampioen ben ik best wel eens geworden. Met het zevende en twaalfde, zo kan ik mij bijvoorbeeld herinneren.”

Een mooie verjaardag dus voor Roodenburg, vertrouwen in de toekomst en aanhoudend werk aan de winkel. Wil je daar nog iets aan toevoegen?

,,Ja, en dat mag in hoofdletters. IK WIL NOGMAALS MIJN LOF UITSPREKEN OVER DE VRIJWILLIGERS. DAT VERDIENEN ZE. MEDE DOOR HEN LEEFT ROODENBURG. DAT HEEFT IEDEREEN GEVOELD EN BELEEFD OP ONS FEEST.”

{moduleid=[399]}

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read