HomeVierde klasseFC OegstgeestVan der Steen realistisch: ,,Late gelijkmaker ongelukkig, maar Lugdunum had de betere...

Van der Steen realistisch: ,,Late gelijkmaker ongelukkig, maar Lugdunum had de betere kansen”

-

(Zaterdag, 3A)- Lugdunum en Oegstgeest verenigden zaterdag in hun onderlinge treffen twee aspecten waar ze dit seizoen patent op hebben. Voor de vierde wedstrijd op rij werkten de Oegstgeestenaren een duel met meer dan vijf doelpunten af. Lugdunum bewees voor de zoveelste keer dit seizoen dat terugkomen van een achterstand de specialiteit van het huis is. Na negentig minuten inspirerend voetbal gaf het scorebord op de Kikkerpolder een 3-3 eindstand aan.

Voor beide ploegen viel op die uitslag iets aan te merken. Oegstgeest baalde vooral van de late gelijkmaker, die pas in blessuretijd gestalte kreeg. Lugdunum koesterde het punt, maar voelde zich op basis van het veldspel tekort gedaan.

,,Op basis van het spelbeeld en de kansenverhouding had er meer ingezeten”, zei Lugdunum-spits Ozan Demirbas. ,,Wij waren de bovenliggende partij, hadden continu de overhand en drongen hun naar achter. Zij zakten ver in en speelden direct de lange bal op hun sterke spits. Ons veldspel was gewoon goed, maar het zit ons even niet mee.”

De start van Oegstgeest was uitstekend, getuige de vroege openingstreffer van Bob den Hollander. ,,We speelden een slordige eerste tien minuten en liepen meteen achter de feiten aan”, sprak Demirbas kritisch. ,,Daardoor moet je alweer vroeg dingen gaan forceren.” Niettemin had Lugdunum een snel antwoord paraat. Siphan Khalid maakte de gelijkmaker.

,,Ook daarna bleven we aandringen”, vervolgt Demirbas. ,,We creëerden kansen, maar toch stond het 1-1 bij rust. In de kleedkamer hadden we echt het gevoel dat we gingen winnen. Maar door geklungel achterin kom je dan na vijf minuten alweer achter en moet je nog meer naar voren gaan lopen.” Toch kwam Lugdunum weer sterk terug, wederom via Khalid. Uiteindelijk maakten de Leidenaars driemaal een achterstand ongedaan. Want na de 2-3 van Joep Zenden maakte Martijn van Leeuwen uit een vrije trap in blessuretijd de 3-3.

De derde tegentreffer zorgde voor frustratie bij doelman Thomas van der Steen. Vooral omdat de Oegstgeest-goalie niet vrijuit ging. ,,Op die vrije trap verkeek ik me. Die scheidsrechter floot nogal pietluttig en liet een vrije trap overnemen. Ik ging ervan uit dat Martijn weer een voorzet zou geven. Maar hij verraste me en schoot de bal in één keer in de korte hoek. Dat moment neem ik mezelf kwalijk.”

Over het geheel kon Van der Steen wel leven met de remise. ,,Die late gelijkmaker is natuurlijk ongelukkig, maar over de gehele wedstrijd had Lugdunum de betere kansen. Zij waren heel gevaarlijk in de counter. Ons spel is dat we over het hele veld druk zetten. Dat heeft tot gevolg dat er ruime achter de laatste linie ontstaat. Zeker als de tegenstander snelle spitsen heeft, kleeft daar een risico aan.”

Daarnaast constateert Van der Steen dat Oegstgeest nog moet wennen aan de aanvallende speelwijze. ,,Wij hebben drie of vier jaar lang met de kont tegen onze eigen zestien aangehangen. Nu wordt gevraagd dat wij zelf het spel maken. Het kost tijd om dat goed onder de controle te krijgen.” De goalie van de degradant ziet wezenlijke verschillen tussen de tweede en derde klasse. ,,In de tweede klasse heb je meer volwassen tegenstanders waar je zelf ook leuker tegen kunt voetballen. In derde klasse wordt anders en minder goed gevoetbald, meer fysiek en met meer overtredingen.”

Van der Steen vindt dat vier ploegen in 3A in aanmerkingen komen voor de titel. Naast Oegstgeest zijn dat Floreant, Be Fair en Roodenburg. Lugdunum ziet hij als een outsider. Demirbas denkt daar heel anders over. ,,Als het ons een beetje mee gaat zitten, gaan we snel aanhaken. Dan ben ik er heilig van overtuigd dat we bij de eerste drie gaan eindigen. De sfeer en de trainingsopkomst zijn goed en we lachen veel met de trainer. Eigenlijk gaat alles goed, alleen al die gelijke spelen zitten tegen.” In de eerste zeven competitieduels eindigden vier wedstrijden voor Lugdunum onbeslist. Toch houdt Demirbas hoop. ,,Vorig seizoen begonnen we heel slecht en pakten we uiteindelijk nog een periode. Nu zijn we niet eens heel slecht begonnen. Het gat van negen punten is niet onoverkomelijk.”