header column

Column van de week: De Helikopterview

Columnist Freek Jansen
Brasserie Park
Rumling bouw artikel

header column‘Dat kan dus niet op dit niveau…’ Met enige verbazing kijk ik om en wacht op een glimlach. Satire, cynisme of een goede grap. Maar nee, niets van dat alles. De aanvoerder van Kagia meent het serieus. We wandelen van het veld na het rustsignaal, nadat hij nog even zijn beklag heeft gedaan bij de scheidsrechter. De beste man, die zijn vrije zaterdagmiddag heeft opgeofferd om 22 talentloze spelers in het gareel te houden, krijgt een sneer omdat hij een overtreding van de verdediger niet goed beoordeeld zou hebben.

 

Scheffer sportprijzen artikel
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Geco artikelbanner
Rabobank artikelbanner

‘Dat kan dus niet op dit niveau…’ De zin dreunt nog na, en ik probeer het maar op een luchtige conversatie te houden. ‘Ah joh, we moeten ons niveau ook niet overschatten’, tracht ik de koelte weg te nemen, maar al snel voegt zich een andere speler van de Lisserbroekers bij de aanvoerder. ‘Pfff, we spelen echt heel slecht vandaag.’ Altijd mooie teksten om van je tegenstander te horen. ‘Maar wij spelen dan ook wel heel goed.’ Opnieuw kan ik het niet laten om me in het gesprek te mengen, wijsneusje die ik ben, maar ditmaal met succes, want eenmaal bij de kleedkamers aangekomen, moeten ook de Kagianen lachen.

 

Dit soort gesprekken voer ik wekelijks met bovengemiddeld veel plezier. Ze kunnen mij niet vaak genoeg voorkomen. Op de een of andere manier komen we ze bij LSVV’70 ook heel vaak tegen. En eerlijk gezegd, misschien zijn we er ook wel stiekem naar op zoek. Naar de krankzinnigheden van het amateurvoetbal, die al snel als normaal worden beschouwd. Onlangs wees columnist Robert Toret mij er nog op dat juist die overdreven en kolderieke professionele-uitingen van spelers en trainers voor veel mensen heel waardevol zijn. Voor de leek is het Jiskefet, voor de jongens van Voorschoten en velen anderen een middel om eigenwaarde te creëren. Wie ben ik of zijn wij van LSVV’70 om het geluk van anderen af te kraken? Daar heeft hij een punt, ware het niet dat er sprake is van een overduidelijke misvatting.

 

Wij vinden het allemaal al snel prima, zolang het maar binnen de grenzen van het normale gebeurd. Zodra we twijfelen, pakken we de helikopterview op. En die kan ik echt iedereen aanraden. Voetbal is emotie en op de amateurvelden slaat iedereen weleens door. Zonder de pseudo-psycholoog uit te hangen, maar mocht je jezelf de volgende keer druk maken om iets, neem in gedachten even afstand en kijk er objectief naar. Ik verzeker je dat je niet veel later moet lachen om je eigen gedrag. En dat geldt zeer zeker ook voor leden van die ongeorganiseerde bende van LSVV. Laatst schopte gelegenheidskeeper Arjen Bakker, overigens een zeer olijke en onderschatte speler, tijdens de training een bal uit woede de bosjes in omdat er volgens hem te weinig spelers meeverdedigden. Ideaal moment voor het helikoptertje… Welke volwassen vent schopt nou een bal de bosjes in uit woede omdat andere volwassen kerels niet willen luisteren? Precies, dat is waanzin.

 

En afgelopen zaterdag was het ook weer raak. Als twee jongens met de hoofden tegen elkaar zijn gebotst, liggen te creperen van de pijn en afgevoerd moeten worden naar het ziekenhuis. En je roept als trainer dat de scheidsrechter op de tijd moet letten… In dit geval, en dat moet zeker benoemd worden, pakte Kagia-trainer Jerry Ubink zelf al enkele minuten later de helikopterview op en bood zijn excuses aan. Met dank aan de helikopterview.

 

En nog even terug naar die aanvoerder van Kagia. Hij beticht de scheidsrechter dat hij een beslissing maakt, die blijkbaar niet kan op ons niveau. Ons niveau is dus Derde Klasse van de amateurs. Er bestaan vier klassen, dus je behoort met al je goede wil en doorzettingsvermogen objectief gezien tot de kelder van het amateurvoetbal. Dat is niet erg, integendeel, juist langs de afgrond groeien de mooiste bloemen, alleen vertaal je eigen tekortkomingen niet naar de kwaliteiten van een scheidsrechter. Want de beste man doet ook zijn best, en als hij zo goed was geweest in zijn hobby, had ook hij wel hoger gefloten.

 

Enfin, wekelijks zijn er tal van voorbeelden en ik weet zeker dat elke lezer er zo een paar kan opnoemen (de mooiste voorbeelden kunnen worden ingezonden naar LAV, de winnaar krijgt een seizoenkaart voor het leven van LSVV). We slaan allemaal een beetje door. En met allemaal bedoel ik ook de KNVB. In de moderne tijd van allerlei social media, camera’s en andere nieuwe ontwikkelingen, heeft de voetbalbond besloten om terug te keren naar de basis. Spelers visueel controleren met het spelerspasje. Ofwel: tien minuten rondhangen voordat je mag beginnen met voetballen, omdat elk gezicht moet worden gekeurd. Nu is het nog redelijk te doen, maar met mogelijk een horrorwinter voor de deur ben ik toch heel benieuwd of de arbiter in de maand november wat sjaals en handschoenen meeneemt voor de spelers tijdens de controle. In Zeist zouden ze toch beter moeten weten. Of moet ik nu zelf de helikopterview toepassen…?

Brasserie meelfabriek
Slingerland artikelbanner