Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Column: Voetbal en politiek

Rurh gold artikelbanner
ALV artikelbanner

column167x60Voetbal is en blijft de belangrijkste onbelangrijke zaak in dit landje. Daar waar Nederland,  Europa en de wereld, economisch in brand staan, oorlogen en burgeroorlogen uitgevochten worden, de Koningin in blessuretijd wordt gewisseld en de 11-stedentocht weer niet oan giet, houdt  een groot deel  van ons volkje zich primair bezig met het wel en wee in de voetbalwereld.

 

Knijnenburg artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Voorthuijzen artikelbanner
Sport2000 artikelbanner

De gesprekken met van der Gijp en Derksen zijn populairder dan de gesprekken die Pauw en Witteman voeren met “semi” deskundigen en zichzelf fantastisch vindende politici die over alles en niets meestal  geen mening hebben of niet durven te geven. Dit is een column, dus ik mag het eindelijk zeggen: ,,ik vind politici over het algemeen gladde, onbetrouwbare, oneerlijke en feiten verdraaiende types.”

 

Maar genoeg daarover en terug naar de belangrijkste bijzaak, voetbal. Ondanks het feit dat we ervan houden en verslaafd aan zijn, gaat er in dat wereldje de laatste tijd op fatsoensgebied aardig veel fout. Sluimerend gaat dat natuurlijk al jaren zo, maar door het extreem schandalige gebeuren in Almere was alles en iedereen opeens geschrokken en gechoqueerd. Overal doken mijn vrienden uit de politiek weer op met niets zeggende inkoppertjes  en waar ’s-avonds de KNVB woordvoerder nog sprak dat het wel mee viel met geweld tegen scheidsrechters en dat er maar ongeveer 25 scheidsrechters per jaar stoppen door geweld (!!!!),  was de KNVB een dag later wakker geworden en werden alle wedstrijden geschrapt. Was dit nou verstandig of niet? Ikzelf vond het een uitstekend statement, maar baalde al direct dat de KNVB wél de betaalde clubs liet spelen. Dit maakte het statement en dus de KNVB, direct zwak en ongeloofwaardig. De dood van een mens was belangrijk, maar niet belangrijk genoeg. De centjes gaan voor.

 

 Overigens hebben wij als voetballers ook niet veel lering getrokken uit de situatie. Hetzelfde weekend misdroegen spelers in het betaald voetbal zich alweer en de week daarop in het amateurvoetbal idem dito. Vervolgens meende een scheidsrechter in het betaald voetbal ook nog eens een privé PR-campagne te moeten voeren in een one-man-show waar Toon Hermans jaloers op zou zijn, en de cirkel is weer rond.  We gaan gewoon door waar we zijn gebleven. Het woord respect is tienduizenden keren gebezigd, maar over de inhoud van het woord maken we ons dus niet zo druk.

 

Het volgende schandalige hoofdstuk heeft zich recent weer afgespeeld tijdens de bekerwedstrijd Den Bosch tegen AZ.  Een werkelijk hemeltergend schandalig optreden van een deel van de Bossche supporters waarbij het woord  ´respect´ wederom tot niet meer dan een stel letters werd gedegradeerd. Het voetbal en de KNVB kreeg een nieuwe kans zijn ballen te tonen en daadwerkelijk stelling te nemen. Maar nee, er werd gewoon doorgespeeld en de KNVB draaide zich vervolgens, als volleerd politicus, in allerlei bochten om toch vooral niet verantwoordelijk te zijn. De volgende dag hoorde ik in een radio-interview met de manager competitiezaken, dat het min of meer eigenlijk de verantwoordelijkheid was van Altidore. Die had zelf maar aan moeten geven dat hij er niet meer tegen kon en wilde stoppen. Zeist gaat steeds meer op Den Haag lijken. Schande, schande en nog eens schande. De kern van sport is respectvol met elkaar omgaan. Die kernwaarde dienen de bonden te bewaken.

 

Ik hoorde ook nog dat een politica onderweg naar huis de auto had gekeerd om poolshoogte te nemen bij het Den Bosch stadion. Op zich lovenswaardig, maar ik ben bang dat het meer om de publiciteit en radio-tv minuten ging dan om de inhoud, of ben ik nu toch echt te cynisch?

Brasserie meelfabriek
Van Marwijk artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten