Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Column van de Week: De Website

Rurh gold artikelbanner
Brasserie Park

header column‘We hadden vanmorgen al overleg met elkaar gehad of we voorzorgsmaatregelen moesten nemen… Ja, je weet het nooit natuurlijk.’ De voorzitter van CVC Reeuwijk keek ons wat teleurgesteld aan. Het had er toch echt gestaan, op de website. LSVV’70 zou met vijf volle supportersbussen komen voor de uitwedstrijd op hun complex en daarbij zou de kidsclub verschillende vuurwerkacties in petto hebben. Dat CVC Reeuwijk geen jaarlijkse tegenstander van de studentenjongens uit Leiden is, bleek op deze zaterdagmiddag. De club had met alles rekening gehouden, maar niet met een groepje jongens die kwamen voetballen, zonder dat er ook maar één supporter langs de lijn zou staan.

 

Scheffer sportprijzen artikel
Geco artikelbanner
Rabobank artikelbanner
Knijnenburg artikelbanner

Het is het lot van spelen bij LSVV’70. De wedstrijden spelen zich bij thuisduels veelal af tegen een leeg decor. Een uitclub wil nog weleens wat mensen meenemen, en heel soms is er een verdwaalde vader te vinden. Die wordt dan ook altijd door elke speler na afloop hartelijk bedankt voor zijn aanwezigheid, hoewel het vaak een verontschuldiging is voor het vertoonde spel. Nee, kijken naar het, ja, daar is die weer, rommelen in de marge van het amateurvoetbal is veelal slecht voor het oog.

 

Maar toch, even terug naar dat voorval in Reeuwijk. Geen supportersbussen dus, geen vuurwerkacties, helemaal niets. Het was niet de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste keer, dat een tegenstander op het verkeerde been wordt gezet door de website, waar bij vlagen over de club georeerd wordt alsof het de impact van Napoli betreft. Elk kind dat ergens een link heeft via een vader die ooit bij LSVV’70 tegen een balletje trapte wordt direct lid van Kidsclub De Jonge Veulens, elke vader of moeder die ooit de moeite heeft genomen om te informeren naar de uitslag van hun zoon is automatisch lid van Supportersvereniging Ons Roodwit en afgelopen zomer berichtte de site zelfs over een nieuw fanatiek supportersvak, de Tifosi Curva Nord, geheel naar Italiaans idee.

 

Het is allemaal met een knipoog, en je moet ooit op de kale vlakte van de Kikkerpolder voor een handjevol toeschouwers hebben gespeeld, om de ware humor er van in te zien. In het huidige tijdperk van sms, whatss app, skypen en twitter is de website hét communicatiemiddel voor elke vereniging. Ook in Leiden heeft de tijd immers niet stilgestaan. Een rondgang langs de internetsites van de clubs in de regio levert deze conclusie op. De ene doet het met een hoop bombarie van advertenties, van DJ Koos tot aan de lokale snackbar aan toe, de ander bericht op een gortdroge wijze de onlangs gespeelde wedstrijd. Een club telt niet meer mee als het niet via het web de leden wat te bieden heeft.

 

Deze site is daar misschien wel het allerbeste voorbeeld van. De ene na de andere club uit de regio meldt zich aan en het is inmiddels een vaste gewoonte geworden in het internetgedrag van de voetbalvolger in de regio. En misschien schuilt daarin wel het geheim van het succes. Op welke manier je ook je sport beoefent, of het nou of niet met een knipoog gebeurt, leidenamateurvoetbal bericht erover en zorgt daarmee voor extra beleving en enthousiasme.

 

Menig speler denkt de eerste paar seconden voor de gek te worden gehouden als hij wordt gebeld voor een terugblik op zijn gespeelde wedstrijd. Een stukje voetbalhumor is de heersende opvatting, totdat het besef volgt dat het daadwerkelijk iemand is die oprecht geïnteresseerd is. En andersom is het ook even wennen geblazen. Natuurlijk, er zijn in elk team wel een aantal bezeten jongens te vinden, die alle tegenstanders van naam en tenue kennen. Maar net zo mooi is de categorie die geen idee heeft uit welke plaats DOSR komt, of BSC, of TAVV. Kortom, de speler die zijn kicksen op zaterdag nog smerig van de laatste training uit zijn tas haalt, en gewoon negentig minuten zijn best doet. Juist de verslagen met die spelers zijn het mooist om terug te lezen. Ze moeten zich opeens gaan uiten over de kwaliteit van de tegenstander, hun teamgenoten en het eigen spel. Het leveren schitterende stukjes op, met vaak een onbewust gevoel voor zelfspot. Let erop en de website zal voor nog meer plezier zorgen. Met dank aan de moderne communicatiemiddelen.

Gerard Bol artikel
Van Marwijk artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten