Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Clichés, laat ze maar weer komen

Rurh gold artikelbanner
Vergulde vos artikelbanner

header columnHet nieuwe seizoen is al weer enkele weken oud en de dooddoeners zijn al weer in grote getale over de tong gegaan. U kent ze wel? De clichés , iedere trainer maakt zich er bewust dan wel onbewust schuldig aan.

Het is vaak heerlijk om na een wedstrijd de visie op de wedstrijd van beide trainers te beluisteren, de winnende coach is tevreden met de 5-0 overwinning. ,,Maar het hadden er gezien het aantal kansen wel wat meer mogen zijn, dat is wat ik mijn ploeg nog kan verwijten.”

Geco artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Scheffer sportprijzen artikel

De verliezende coach is het mooiste om te horen, zeker na een dikke nederlaag. Teksten als, ,,de eerste kans was voor ons en gaat die er in wordt het toch een andere wedstrijd.”

 

Het knappe vind ik altijd als trainers het voor elkaar krijgen om in een interview  van pakweg vijf minuten helemaal niets vertellen over wat er nu daadwerkelijk is gebeurd, heerlijk om als luisteraar/kijker na het interview nog geen idee te hebben wat er nu in de ogen van een trainer heeft afgespeeld in deze wedstrijd. Ook het aantal pechgevallen zijn bij de verliezende partij vaak erg groot. U kent ze wel, ballen op paal en lat. Altijd hoor je dan iets van pech terwijl je ook kan zeggen: we hadden geluk met die bal op de paal want voor hetzelfde geldt gaat hij naast maar nu bleef de bal gelukkig in het spel.

 

Ook ik maak mij als trainer schuldig aan deze clichés, soms bewust, het is niet altijd gemakkelijk om zo snel na een wedstrijd al je analyse over de wedstrijd klaar te moeten hebben. Toch pleit ik er bij deze voor om met zijn allen te gaan voor wat originelere clichés . Misschien wel een idee om er een ranglijst van te maken? Een top vijf van de mooiste clichés van het seizoen.

 

Meer humor en realiteitszin zijn van harte welkom, slappe teksten zullen er altijd blijven maar hoop bij deze dat een ieder wat vaker gaat zeggen wat hij er van vond en niet het politiek correcte antwoord geeft.

 

Een voorbeeld hierop wil ik u niet onthouden, BVCB versus Swift van afgelopen zaterdag, een bloedeloze 0-0. Mijn ploeg (ik ben, voor alle duidelijkheid, trainer van eersteklasser BVCB) had 90 minuten lang niets in te brengen tegen een hele goede tegenstander. Het enige wat ik er na de wedstrijd over kon zeggen was dat we met kunst en vliegwerk een punt hebben gekregen. Zonder mijn spelers af te vallen zijn er soms wedstrijden bij waarbij je nederig moet zijn en je je moet verontschuldigen bij je collega dat wij vandaag niet beter konden.

 

Bij deze dus de boodschap, geef vooral nieuwe clichés en dooddoeners door (redactie@leidenamateurvoetbal.nl). Eens kijken op welk lijstje we uitkomen. Overigens, bovenstaande komt niet alleen voor in het amateurvoetbal. In het betaalde voetbal is het veelal nog veel schrijnender..

Johlex bouw artikelbanner
REM artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten