vrijdag, maart 29, 2024
HomeJeugdvoetbalDe wildgroei in het land van de talentenjagers

De wildgroei in het land van de talentenjagers

-

Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om een team op te bouwen vanaf de F naar het eerste elftal. In die tussentijd zijn er al zoveel “stropers” langs geweest, dat je als ze 16 jaar zijn nog blijft zitten met de bijvangst.

 

Het zoeken naar talent gebeurt op vele manieren. De KNVB heeft mensen, die de velden afstruinen op zoek naar talent voor de vertegenwoordigende teams. Zij doen het voorwerk en als de talenten zijn ontdekt, dan komen de betaald voetbalorganisaties. Die plukken de krenten uit de pap en gaan op die manier met de “diamantjes voor zolang ze blinken” er vandoor.

 

De tweede groep zijn de hoger met jeugd spelende clubs. Ze hebben vaak een verbintenis afgesloten met een betaalde voetbalorganisatie. Alphense Boys doet het met Sparta,  UVS met FC Twente en DoCoS met ADO Den Haag. BVO’s hebben met nog veel meer clubs samenwerkingsverbanden, waarbij de voorkeur van de BVO’s uit gaat naar clubs met veel leden, waarvan de jeugd op een behoorlijk niveau speelt. Doordat er veel jeugd loopt, is de vijver vaak goed gevuld en zit er misschien wel een goudkarper in, die men aan de haak kan slaan.

 

Clubs, die met de jeugd op hoog niveau willen spelen, kiezen op twee manieren om het niveau op peil te houden. Ze doen aan externe scouting en  houden talentendagen.
Er zijn maar weinig clubs bij, waarvan in de vertegenwoordigende hogere jeugdteams, de A1, B1 en C1 meer dan de helft is begonnen bij die club. De meeste spelers zijn afkomstig van andere clubs.Via Talentendagen melden zich bosjes van spelers aan . En dan is het makkelijk kiezen.

 

Er doen zich dan twee problemen voor. Wat doe je met de spelers die afvallen?  Worden die vooraf gewaarschuwd of komen die spelers er pas achter in september? Spelers die dan afvallen voelen zich bedrogen en last but not least de ouders. Ze kunnen vaak niet meer overschrijven naar een andere club omdat ze zijn uitgekomen in categorie A en het dus niet mogen proberen op hetzelfde niveau bij een andere club.  Meestal taaien deze kinderen met hun ouders af. Jeugdvoorzitters worden er vaak op aangesproken, maar de door hen aangestelde jeugdtrainers beslissen. Jeugdvoorzitters, cq.  jeugdbestuur / hoofdbestuur zijn alleen verantwoordelijk voor het aanstellen van die jeugdtrainers. Het jeugdbestuur vindt het dan sneu voor de teleurgestelde spelers, maar zij hebben een dubbele agenda. Aan de ene kant hebben ze te maken met de teleurgestelde spelers en vaak hun ouders en aan de andere kant het niveau van het selectie team.  Hun belang is het dat A1, B1 en C1 op niveau blijven spelen en daarvoor is er al weer genoeg nieuw talent voor voorhanden.

 

Het tweede probleem zijn de trainers van de oude clubs, die hun spelers zien verdwijnen. Met hen wordt geen contact gezocht. Ze moeten het maar zien, dat dit het lot is van de lager spelende club.

 

Al deze zaken vinden plaats zonder dat de KNVB als bond duidelijke richtlijnen/eisen heeft gesteld hoe talent moet worden gescout en worden begeleid. En welke competentie die opleidingsinstituten moeten hebben? Wordt het niet eens tijd, dat de trainers van al die opleidingsteams minstens UEFA coach 2 zijn?  En dat deze instituten jaarlijks worden gecertificeerd door de KNVB?

 

Terugkomend over de talentenjagers blijft het niet alleen bij de BVO’s en de hoger spelende amateurclubs. Er zijn nieuwe jagers waargenomen. Recent kregen wij bericht dat Ronald de Boer jeugdtalenten zoekt  voor Manchester United. Gaan we nu ook al over de grens?  Er lopen toch genoeg Engelse jochies over de plas, die tegen een bal kunnen trappen?

 

En wat gaat Quatar doen? Zijn die momenteel niet op zoek naar jeugdig in Europa met de bedoeling om ze in Quatar te laten voetballen en naar school te laten gaan? Wanneer deze kinderen dan 18 jaar worden, dan krijgen ze de nationaliteit van dit land. Wanneer er zoveel aan het speuren zijn, is er dan geen sprake van wildgroei?

 

Jan Lovink, Roodenburg

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read