Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Voorbeschouwing zaterdag 21 en zondag 22 september

voorbeschouwing167x60Dit seizoen gaat onze redactie weer voorbeschouwen, vorige week is er een begin mee gemaakt. Nu de focus op de duels in de eerste en tweede klasse, van clubs die zijn aangesloten bij deze website. Ook FC Boshuizen komt aan de orde. De Leidenaren spelen zondag hun tweede uitwedstrijd in de hoofdklasse. De derde en vierde klasse volgen weldra!

 

Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Rabobank artikelbanner
Knijnenburg artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel

ZATERDAG

DSO-GHC

GHC na twee wedstrijden ongeslagen aan de kop. Zoiets heet een droomstart. In ieder geval een stand om in te lijsten en in de kantine te hangen. De woorden van een zeer contente trainer Dennis Olman die zijn team jongstleden zaterdag –volgens sommigen titelkandidaat – Zwaluwen ’30 met 2-0 aan de kant zette. Even in de wolken dus maar de tricolores zullen weer met beide benen op grond naar Zoetermeer af reizen om DSO op de kunstmat van sportpark Bentwoud sportief ‘te lijf te gaan’. Weliswaar hebben de gestreepten uit Zoetermeer slechts een schamel puntje aan de eerste twee duels over gehouden, maar dat houdt geenszins in dat het een zacht eitje zal worden. De twee snelle en gevaarlijke spitsen Lesley van den Berg en Niels Schoonen zullen door de Vlietbewoners in bedwang moeten worden gehouden. Als dat lukt, gloort er aan de horizon mogelijk een derde zege in de nog prille competitie. Dan kan Dennis Olman in de kantine de nieuwe stand over de vorige heen hangen. Overigens speelde DSO al thuis tegen regiogenoot FC Rijnvogels op de openingsdag (1-2).

 

Nootdorp-FC Rijnvogels

De Rijnvogels stelden enigszins teleur door promovendus WV-HEDW er niet onder te krijgen. Het moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel dat overigens een terechte uitslag was. De equipe van Hein van Heek had meer dan één punt op de begroting staan, maar begrotingen kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Een merkwaardige tegentreffer in dezelfde minuut waarin de Vogels door Hendrik van Beelen op voorsprong kwamen, kostte de door velen genoemde titelkandidaat enkele kostbare verliespunten. Hoe kostbaar zal aan het eind van de rit blijken. Een rit die nog lang is te gaan. De volgende etappe gaat naar Nootdorp. Op sportpark Gravenhout verloren de Vogels zelden, speelden er een aantal keren gelijk en sleepten vorig seizoen een moeizame 2-3 uit het vuur. Nootdorp, dat afgelopen zaterdag met een 3-0 overwinning de burenstrijd bij BVCB in haar voordeel beslechtte, zal een moeilijk  te nemen obstakel zijn. Als de Katwijkers van eigen kunnen uit gaan moet een winstpartij echter mogelijk zijn.

 

Voorschoten ´97- Haaglandia

Promovendus Haaglandia is nog ongeslagen omdat het team twee keer een remise bevocht tegen respectievelijk Alexandria´66 en Forum Sport. Lopen zij op Adegeest tegen de eerste nederlaag aan tegen de thuisclub die na de misstap in de seizoenouverture tegen GHC afgelopen zaterdag bij RCL de zaken even op een rijtje zette? De mannen van Marcel de Hoogt domineerden de partij op De Bloemerd  na van doel te zijn gewisseld en tankten volop zelfvertrouwen bij na een 2-4 overwinning waarop niets af te dingen viel. Groen en  geel zal toch dit seizoen weer een rol van betekenis willen gaan spelen. Weliswaar met een verjongd team maar met voldoende potentie in huis en dat heeft de Racing ondervonden. Met Haaglandia hebben de Voorschotenaren op dit niveau geen voetbalverleden dus er zal ‘blanco’ aan het duel worden begonnen.

 

Zwaluwen’30-RCL

De mannen van Ben Kottenhagen wacht een lange reis naar Hoorn, de verste uitwedstrijd van dit seizoen. Een zware reis? In de wetenschap dat het nog geen punten heeft verzameld en op bezoek gaat bij –volgens de geleerden – één der titelfavorieten? Maar ook een favoriet kan struikelen waarvan acte bij GHC. Voor de Racing desondanks een pittige opgave daar in Noord-Holland. Maar ook zware kluiven kunnen soms met succes en smakelijk worden verorberd. De Leiderdorpers zullen zeker hun tanden in dit duel moeten zetten om na zaterdag niet puntloos onderaan te bengelen. Maar wie herinnert zich niet de miserabele start van Racing in het afgelopen seizoen? Uiteindelijk kwam alles nog op z’n pootjes terecht, dus: never dispare. (wanhoop nooit). Ook niet als er zaterdag verloren wordt. Maar met die gedachte gaan de rood-witten zeker niet van acquit. De vaste harde kern van de Leiderdorpers houdt er in elk geval  de lol in getuige een kreet die van de tribune slaakte j.l. zaterdag: ,,de eerste periodetitel wordt wel lastig nu.”

 

ZONDAG

QUICK-FC BOSHUIZEN

Het affiche dat vermeldt dat FC Boshuizen naar de Sportlaan in de residentiestad gaat betekent dat de Haagse ‘Haantjes’ in eigen huis op jacht gaan naar de derde zege. De blauwen hebben immers een goede seizoenstart achter de rug en zijn voorlopig mede ongeslagen koploper, samen met De Dijk dat de Kadebewoners in de eerste ontmoeting met 3-1 met lege handen liet staan. Direct dus een behoorlijk zwaar programma voor Mario Koswal en de zijnen want ook De Zouaven, waar tegen j.l. zondag met 1-1 gelijk werd gespeeld, behoort volgens zeggen tot de sterkere broeders uit de hoofdklasse. Alhoewel de ploeg uit Grootebroek ook naar een nederlaag had kunnen worden gespeeld door het vrij nieuwe geel-blauw. Maar de tweede helft deed hen net als in de eerste wedstrijd min of meer de das om. De 1-0 voorsprong (Fortes Lopes) kon niet worden gekoesterd maar met de 1-1 heerste er toch een vorm van tevredenheid bij de Leidenaren. Het is vooralsnog een groeiproces dat het team stapsgewijze in de hoofdklasse zal  moeten doorlopen. Stap 3: Quick uit. Zoals gezegd een opponent van behoorlijke importantie. ‘Kijken of het weer een stap beter kan’ aldus een positief denkende Koswal. Waarom ook niet?

 

VELO-UVS

Paul van der Zwaan gaat met zijn discipelen op bezoek in Wateringen waar gedeeld koploper VELO (samen met Magreb ’90 en Nieuwerkerk) de volgende tegenstander van Uit Vriendschap Saam is. VELO, een tegenstander waar vorig seizoen tot twee keer toe met 2-1 van werd verloren. Tijd dus voor een revanche en om het bekende appeltje te schillen. Heeft het team na de zege op Alphense Boys (1-0 door Remy Constancia) voldoende vertrouwen getankt om aan de Noordweg in Wateringen de openstaande rekening van vorig seizoen te vereffenen? De overwinning op de gestrafte Boys uit Alphen aan de Rijn –na de bekende ongeregeldheden in de nacompetitie tegen Haaglandia een klasse terug gezet- moet een meer dan goed gevoel hebben gegeven. Met dit gevoel in de voetbalplunje zullen de blauw-witten de strijd aan kunnen gaan om derhalve mee te blijven doen in de voorlopige kopgroep. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen speelde UVS met flair, de mouwen gingen omhoog en de Alphenaren hadden eigenlijk geen antwoord voor handen om de Leidse dadendrang te stoppen.

 

VUC-VOORSCHOTEN ‘97

Het zondagteam van Voorschoten ’97 kwam na twee wedstrijden  nog niet aan een overwinning toe. Twee keer een 2-2 puntendeling waarvan de laatste tegen het Haagse GONA. Tijd voor een zege? Dat zal dan tegen VUC op Het Kleine Loo in Den Haag moeten gebeuren. De plek waar in een donkergrijs verleden Karel Lotsy het Nederlands elftal inpeperde om te presteren. Ver, heel ver vervlogen tijden. De actualiteit. Trainer Mo Bougrine wil graag een team aan het werk zien dat twee helften goed voetbalt en niet na een slechte eerste helft de 0-2 achterstand zoals tegen GONA later moet repareren. Het heet dan weliswaar ‘zonder kleerscheuren er af komen’ maar de volle winst kon wederom niet worden binnen gehaald. Zondag tegen de zwart-witten uit het Haagse? Die zullen voor het eigen publiek de 3-0 nederlaag van afgelopen zondag tegen Delft ongetwijfeld weg willen poetsen. Vorig seizoen kaapte de ploeg van Adegeest een 0-1 zege weg bij de pinguins, thuis verloor Voorschoten’97 met 3-4.