HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 10)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 10)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 10 de periode van 29 november tot 11 december. Onder andere Ajacied Ricardo van Rhijn en Go Ahead Eagles-middenvelder Erik Falkenburg waren trefzeker in de afgelopen weken. Katwijker Aleksander Bjelica maakte zijn competitiedebuut voor FC Utrecht.

Alphenaar Jens Toornstra pakte afgelopen vrijdag de derde overwinning op rij met FC Utrecht. In eigen huis werd NEC met 2-0 aan de kant gezet. Toornstra kwam niet tot scoren. Trefzeker was hij zes dagen daarvoor overigens wel. De oud-speler van Alphense Boys en TAVV had een groot aandeel in de 2-1 zege bij Heracles Almelo. De Domstedelingen kwamen nog wel op achterstand in 27e minuut door Heraclied Iliass bel Hassani, maar middenvelder Toornstra boog de stand hoogstpersoonlijk om door in de 55e en 81e minuut de trekker over te halen.

Voor Katwijker Aleksander Bjelica, ploeggenoot van Toornstra, was er eveneens goed nieuws. De voormalig speler van Quick Boys maakte tegen Heracles Almelo zijn eerste minuten in de Eredivisie toen hij een minuut voor tijd Tommy Oar verving. Een wedstrijd later, thuis tegen NEC, bleef Bjelica de hele wedstrijd op de bank.

Waar Erik Falkenburg in de maanden september en oktober droog stond in competitieverband, beleefde hij in november en in de eerste helft van december een wederopstanding bij Go Ahead Eagles. In vijf wedstrijden vond de aanvallende middenvelder al vier keer het net. In de afgelopen twee weken maakte Falkenburg goals tegen Heerenveen (3-1 verlies), Heracles Almelo (1-1 midweeks uitgespeeld wegens gestaakte wedstrijd op 3 november) en PEC Zwolle (4-1 winst, waarbij de oud-speler van VV Oegstgeest en UVS de 2-0 produceerde). Inmiddels staat de teller voor Falkenburg op zeven doelpunten uit veertien duels. Kan hij komende zaterdag op bezoek bij FC Twente weer tot scoren komen?

Ook Ricardo van Rhijn kwam tot scoren. De verdediger van Ajax maakte in de confrontatie met ADO Den Haag op 1 december jl. de 0-3 in de 68e minuut. Uiteindelijk won de Leidenaar met zijn ploeg eenvoudig met 0-4. Zes dagen later werd exact dezelfde uitslag op de mat gelegd tegen NAC Breda, dit keer in de Arena. En afgelopen woensdag speelde Van Rhijn met 0-0 gelijk bij AC Milan in de Champions League, waardoor hij een vervolg op het hoogste Europese toernooi definitief kan vergeten. Wel blijven we hem volgen in de Europa League na de winterstop. In de Eredivisie hield Van Rhijn overigens al vier competitieduels op rij de nul.

Martijn de Zwart, reservekeeper bij ADO Den Haag, heeft momenteel last van een bovenbeenblessure die hij eind november opliep in de wedstrijd tussen Jong ADO  Den Haag en Jong FC Dordrecht.

Dan naar een niveau lager: de Jupiler League. Aanvaller Stanley Elbers (Helmond Sport) kwam in december slechts een keer in actie, omdat hij niet volledig fit was. Elbers, die in de jeugd uitkwam voor UVS, was invaller afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen FC Emmen (2-2). Hij verving in de 66e minuut Serhat Koç.

FC Den Bosch-VVV resultaatRandy Wolters kwam in de afgelopen weken wel twee duels in actie namens VVV-Venlo. Eind november had de aanvaller een belangrijk aandeel in de 2-0 overwinning op Achilles ’29. Wolters scoorde de 1-0 in de 24e minuut. In de daaropvolgende wedstrijd bij FC Den Bosch (ploeg van regiogenoot Wesley de Ruiter) kon hij echter geen potten breken. Het werd 1-0 voor de thuisploeg.

Op de veel vragen oproepende foto van Jack Wolters Sportfotografie een onduidelijk beeld van een scrimmage uit het treffen tussen FC Den Bosch en VVV Venlo.

De Ruiter stapte dus als winnaar van het veld. En dat komt de laatste weken steeds regelmatiger voor. Na een slechte reeks van drie punten uit zeven duels herpakten FC Den Bosch en de Noordwijkse doelman zich door van de afgelopen vijf wedstrijden er vier winnend af te sluiten. Ook bij Telstar werd eind november met 3-1 gewonnen. Bij Telstar stond Katwijker Cor Varkevisser tussen de palen. In tegenstelling tot De Ruiter maakt Varkevisser juist een mindere periode door. Van de laatste vijf duels werd geen duel winnend afgesloten.

Sven Verlaan (voormalig UVS’er) en Santy Hulst (oud-speler van RCL) behoren nog altijd tot het lijstje van spelers dat dit seizoen nog geen minuten maakte. Verlaan zat pas twee keer bij de selectie namens Jong FC Twente, terwijl Hulst momenteel geblesseerd is.

Buiten Nederland verstevigde Dirk Kuijt wederom de koppositie met Fenerbahçe. De voorsprong op nummer twee Kasimpaşa is inmiddels opgelopen tot acht punten. En dat terwijl de ploeg uit Istanbul 29 november jl. punten verspeelde tegen stadgenoot Besiktas. Kuijt redde zeven minuten voor tijd nog een punt door de 3-3 binnen te schieten. Vervolgens won Fenerbahçe met de Katwijkse aanvaller in de basis moeizaam bij Rizespor met 2-1, maar leed het wel een beschamende nederlaag midweeks in de beker. Tweedeklasser Fethiyespor was met 2-1 te sterk.

Bij Levski Sofia deed Garry Mendes Rodrigues uiteraard weer mee. De voormalig aanvaller van FC Boshuizen speelde drie competitiewedstrijden in de laatste veertien dagen. Daarvan won hij er twee. Bij Tsjerno More Varna werd weliswaar met 2-1 verloren, maar daarna klopten Levski en Mendes Rodrigues Lyubimets (3-0) en de Bulgaars kampioen Ludogorets (0-1, Ludogorets is tevens de tegenstander van PSV in de poulefase van de Europa League). Tegen Lyubimets scoorde de van oorsprong Kaapverdiaan overigens de 2-0 met zijn negende van het seizoen.

Voor John Heitinga lijkt er gelukkig een einde te komen aan het tijdperk Everton. In het afgelopen half jaar kwam de Alphense verdediger niet één keer binnen de lijnen in de Premier League. Everton-coach Roberto Martinez gaf onlangs aan mee te willen werken aan een tussentijds vertrek. Het is dus nog even afwachten welke clubs zich in de winterstop gaan melden voor Heitinga. Maakt hij de overstap naar grote competitie of keert hij terug naar de vaderlandse competitie?

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!