HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 6)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 6)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. Zo waren Alphenaar Jens Toornstra (FC Utrecht) en Leidenaar Randy Wolters (VVV-Venlo) afgelopen speelronde zeer succesvol. Mede dankzij hun inbreng pakten hun ploegen drie punten.

Ricardo van Rhijn (Ajax) had afgelopen zondag een lastig onderonsje met Dusan Tadić, de sterspeler bij FC Twente. Toch hield de Leidse rechtsachter zich aardig staande tegen de Servische vleugelaanvaller. In een matige wedstrijd, waarin Van Rhijn na 71minuten werd gewisseld voor Lasse Schöne, deelden Ajax en Twente de punten (1-1). Dinsdagavond jl. wist Ajax – met Van Rhijn in de basis – ook niet te winnen in de Champions League. In Glasgow was Celtic met 2-1 te sterk.

Erik Falkenburg pakte afgelopen zaterdag verrassend een punt met Go Ahead Eagles tegen Feyenoord (2-2). De oud-speler van VV Oegstgeest en UVS verliet het veld in de 77e minuut voor Jeffrey Rijsdijk bij een 1-2 achterstand, maar zag zijn ploeg voor de tweede keer in de wedstrijd veerkracht tonen. Go Ahead-spits Marnix Kolder bezorgde de Deventenaren vlak voor tijd een punt uit een vrije trap.

Jens Toornstra resultaatWaar Jens Toornstra (FC Utrecht) drie weken geleden ook al belangrijk was met de gelijkmaker tegen Roda JC (3-3), was de Alphenaar afgelopen weekend wederom van waarde voor zijn ploeg. Toornstra was twee keer trefzeker in de met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Zo bracht de middenvelder FC Utrecht in de 63e minuut op 2-1 en gooide hij exact twintig minuten later het duel in het slot door ook de 4-1 te maken. Verdediger Aleksander Bjelica (oud-Quick Boys) zat de gehele wedstrijd op de reservebank namens de Domstedelingen.

Martijn de Zwart moest – evenals drie weken geleden tegen Feyenoord – komen opdraven als reservekeeper. De tweede keeper van ADO Den Haag kwam al na twaalf minuten onder de lat te staan als vervanger van de geblesseerde Gino Coutinho.  Erg succesvol was De Zwart vervolgens niet, want in de resterende periode kreeg hij zes goals om te oren waarvan er overigens een aantal mede werden veroorzaakt door het matige keepersoptreden van de Valkenburger. Wellicht komt De Zwart in de komende weken nogmaals in actie, zodat hij alsnog zijn kwaliteiten kan tonen.

Na een drukke interlandperiode kwam Dirk Kuijt afgelopen zondag weer in actie voor zijn ploeg Fenerbahçe, uit bij Erciyesspor (2-1 winst). Dit maal kwam de Katwijker niet tot scoren, maar desondanks voert hij de topscorerslijst aan in de Süper Lig, gedeeld met drie anderen. Bovendien is Kuijt  na de overwinning in speelronde 8 nog altijd koploper met Fener.

Een andere regiogenoot en voormalig speler van Oranje, John Heitinga, wacht nog altijd op zijn eerste minuten dit seizoen in de Premier League namens Everton. Bij the Toffees, waar Phil Jagielka de voorkeur krijgt rechts in de centrale verdediging, is voorlopig geen plaats voor de oud-speler van ARC. Garry Mendes Rodrigues, officieel geen Leidenaar maar toch oud-speler van FC Boshuizen, was in het voorbije weekend ook weinig succesvol bij Levski Sofia. De aanvaller kwam weliswaar 90 minuten in actie, maar verloor de derby van CSKA Sofia met maar liefst 3-0.

Dan over naar de Jupiler League. Het duurde ruim twee maanden, maar VVV-aanvaller Randy Wolters vond afgelopen maandag eindelijk weer eens het net (9 augustus scoorde Wolters voor het laatst tegen Willem II, 2-0 winst). Evenals regiogenoot Toornstra was Wolters goed voor twee goals (3-1 en 4-1). De Leidenaar had daarmee een grote bijdrage aan de belangrijke 5-1 overwinning op Jong Ajax. De teller van Wolters staat momenteel nog op drie, maar misschien heeft hij nu de smaak te pakken.

Stanley Elbers hield met zijn Helmond Sport Jong PSV op een gelijkspel (1-1). De Helmondenaren kwamen een kwartier na rust op achterstand, maar pakten vlak voor tijd alsnog een punt. Elbers speelde de gehele wedstrijd. Voormalig UVS’er Sven Verlaan zat dit seizoen voor de tweede keer op de reservebank bij Jong FC Twente. Verlaan zag toe hoe zijn teamgenoten met 4-2 verloren van FC Volendam.

De doelmannen uit de regio, Wesley de Ruiter (FC Den Bosch) en Cor Varkevisser  (Telstar), speelden beiden een thuisduel afgelopen weekend. Varkevisser hield zijn doel schoon tegen Fortuna Sittard, maar hield slechts een punt over aan die wedstrijd. De Ruiter pakte daarentegen wel drie punten tegen Excelsior (3-2), maar moest wel twee goals incasseren.  Tenslotte, Santy Hulst. Het is nog altijd wachten totdat hij is hersteld van zijn blessure. Bij De Graafschap kwam Hulst tot dusver nog niet in actie.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!