zaterdag, april 20, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 7)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 7)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. Zo waren Garry Mendes Rodrigues (voormalig aanvaller van FC Boshuizen) en Leidenaar Stanley Elbers (Helmond Sport) in de afgelopen twee weken zeer succesvol. Mede dankzij hun inbreng pakten hun ploegen drie punten. In deel 7 de periode van 25 oktober tot 6 november.

 

Ricardo van Rhijn hield met Ajax woensdagavond de Nederlandse eer hoog door in de Champions League Celtic te verslaan (1-0). In competitieverband kon de Leidse rechtsachter echter niet voorkomen dat de Amsterdammers tot twee keer toe punten verspeelden tegen RKC Waalwijk (0-0) en Vitesse (0-1 verlies). Wel gingen Van Rhijn en Ajax door naar de achtste finale van de beker nadat hoofdklasser ASWH met 4-1 aan de kant werd gezet.

 

In tegenstelling tot Van Rhijn bracht Erik Falkenburg zijn ploeg Go Ahead Eagles geen ronde verder in de KNVB-beker. Eerstedivisionist Excelsior was met 1-0 te sterk voor de Deventenaren. Vijf dagen voorafgaand aan het bekerduel kon Falkenburg eveneens geen potten breken in het uitduel tegen NAC Breda (5-0 verlies).

 

Jens Toornstra, voormalig speler van TAVV en Alphense Boys, blijft het maar goed doen bij FC Utrecht. Zo nam hij afgelopen zondag in de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen de openingsdoelpunt voor zijn rekening. Daarmee leverde Toornstra een belangrijke bijdrage aan de 2-0 overwinning. In de speelronde daarvoor kon de middenvelder echter niet voorkomen dat de Domstedelingen met 3-1 verloren bij Cambuur Leeuwarden. In de midweekse bekerwedstrijd tegen de amateurs van Kozakken Boys zorgde Toornsta er overigens voor dat de formatie van Jan Wouters door bekerde. Met een treffer in de verlenging bracht hij zijn ploeg een 2-1 overwinning. Verdediger Aleksander Bjelica (oud-Quick Boys) bleef in alle ontmoetingen de gehele wedstrijd op de reservebank bij FC Utrecht.

 

Martijn de Zwart (ADO Den Haag) kwam zowel in de bekerwedstrijd tegen MVV (2-1 verlies) als in het competitieduel tegen AZ (2-0 verlies) niet in actie.

 

Op de buitenlandse velden begon Dirk Kuijt trefzeker aan het seizoen bij Fenerbahçe door in de eerste zes competitiewedstrijd vijf maal te scoren. Sindsdien staat de Katwijker al ruim een maand droog. Desondanks staat hij nog wekelijks in de basis, ook in de afgelopen twee matches, thuis tegen Gaziantepspor (3-1 winst) en uit bij Bursaspor (3-2 winst). Nog altijd bezet Kuijt met Fener de koppositie in de Süper Lig en is het verschil met nummer twee Kasimpaşa inmiddels opgelopen tot vier punten.

 

Mendes Rodrigues resultaatNa de pijnlijke 3-0 nederlaag op bezoek bij stadgenoot CSKA Sofia hebben Garry Mendes Rodrigues (hier nog in het tenue van FC Boshuizen) en zijn ploeg Levski Sofia zich de afgelopen twee weken knap hersteld. In de drie speelronden die werden afgewerkt, ging Levski er drie keer met de winst vandoor (1-0 tegen Botev Plovdiv, 3-2 bij Lokomotiv Plovdiv en 4-1 tegen Pirin Gotse Delchev). In alle duels was Mendes Rodrigues bovendien één maal trefzeker. Daarmee kwam de voormalig aanvaller van FC Boshuizen op een totaal van acht doelpunten in de Bulgaarse competitie.

 

Een andere regiogenoot, John Heitinga, lijkt alleen nog maar in bekerduels actief namens Everton. Heitinga kwam in het League Cup duel tegen Fullham 69 minuten in actie waarna hij werd gewisseld, terwijl de Alphenaar in de Premier League tegen Newcastle United en Manchester City niet eens bij de selectie zat.

 

Dan over naar de Jupiler League. Randy Wolters (VVV-Venlo) heeft zijn goede vorm van de laatste tijd geen vervolg kunnen geven met doelpunten. Tegen Jong FC Twente kwamen Wolters en VVV niet verder dan 1-1, in de beker werd met 1-0 verloren van SC Heerenveen en ook afgelopen zondag tegen Jong PSV werden de punten niet binnengehaald (2-0 verlies).

 

Collega-aanvaller Stanley Elbers liet daarentegen wel van zich horen bij Helmond Sport. Bijna twee weken geleden scoorde Elbers de 3-2 en de winnende treffer op bezoek bij FC Oss. Afgelopen maandag won de vleugelaanvaller eveneens. Dit keer met 3-2 van Jong Ajax, maar de Leidenaar kwam niet tot scoren.

 

Voormalig UVS’er Sven Verlaan (Jong FC Twente) zat zowel tegen VVV-Venlo als tegen Excelsior niet eens op de reservebank. Verlaan wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten bij de Tukkers. Ook de 26-jarige Santy Hulst, oud-speler van RCL, kwam nog niet in actie dit seizoen namens De Graafschap.

 

De doelmannen uit de regio, Wesley de Ruiter (FC Den Bosch) en Cor Varkevisser  (Telstar), waren beiden niet in staat om de nul te houden. De Ruiter kon daar verder niets aan doen, want hij kreeg tegen Sparta Rotterdam na 30 minuten spelen de rode kaart bij een 0-0 stand. De negentienjarige Simon van Beers verving hem vervolgens onder de lat, waarna uiteindelijk met 7-1 werd verloren. Dat betekende tegelijkertijd dat De Ruiter voor de daaropvolgende wedstrijd was geschorst. Dus tegen FC Dordrecht (5-0 verlies) kwam de doelverdediger niet in actie. Varkevisser verdedigde wel in speelronde 14 en 15 het doel, maar hield het niet schoon. Tegen Jong PSV moest de doelwachter genoegen nemen met 3-1 verlies en afgelopen vrijdag werd Willem II met 3-1 verslagen.   

 

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse regiohelden!

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read