vrijdag, april 26, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 9)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 9)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 9 de periode van 15 tot 26 november. Geen enkele Leidse regioheld speelde voor zijn land tijdens de interlandperiode.

 

Toch zette Ricardo van Rhijn dinsdagavond een fantastische prestatie neer door met 2-1 te winnen van FC Barcelona. Mede dankzij zijn goede tackles hield de verdediger de Nederlandse eer hoog in de Champions League. Ondanks het goede optreden was er ook een mindere rol toebedeeld aan Van Rhijn. Vlak na rust speelde hij een bal te zacht terug op doelman Jasper Cillissen, waardoor zijn collega-verdediger Joël Veltman spreekwoordelijk aan de noodrem moest trekken binnen de zestienmeter. Veltman kreeg rood en de penalty werd benut. Na de tegengoal speelde Van Rhijn het duel solide uit tegen de Braziliaanse sterspeler Neymar.

 

De oud-speler van DoCoS was overigens afgelopen zaterdag ook succesvol tegen Heracles Almelo. In de eigen Arena werd met 3-0 gewonnen, waardoor Ajax dankzij het puntverlies van de concurrenten naar plek twee in de Eredivisie steeg. Een dag later kon Erik Falkenburg niet voorkomen dat Van Rhijn en de Amsterdammers ook de koppositie konden pakken. De middenvelder verloor redelijk kansloos met Go Ahead Eagles van Vitesse (0-3). Joey Godee verving Falkenburg in de 72e minuut.

 

Martijn de Zwart, reservekeeper bij ADO Den Haag, zag zijn team met dezelfde cijfers verliezen. De Ooievaars gingen met 3-0 ten onder bij FC Utrecht, de ploeg van Jens Toornstra en Aleksander Bjelica. Toornstra kwam negentig minuten in actie, maar kwam niet tot scoren. Bjelica bleef de hele wedstrijd op de bank.

 

Dan naar een niveau lager: de Jupiler League. Daar werkten de Leidse regiohelden twee competitieronden af. Aanvaller Stanley Elbers (Helmond Sport) ging twee keer hard onderuit. De Leidenaar, die in de jeugd uitkwam voor UVS, verloor met de Brabanders van Willem II (1-4) en Sparta Rotterdam  (5-1). Randy Wolters deed het een stuk beter met VVV-Venlo. Bij Excelsior werd met 1-0 gewonnen en met Telstar, waar Cor Varkevisser onder de lat stond, werden de punten gedeeld (1-1). Dat betekende alweer de derde wedstrijd op rij zonder zege voor Varkevisser en zijn team, want in speelronde 17 verloor de ploeg uit Velsen met 2-1 van FC Oss.

 

In tegenstelling tot de doelman van Telstar verliet goalie Wesley de Ruiter wel één maal als winnaar het veld. Afgelopen vrijdag ging De Ruiter met FC Den Bosch voorbij aan Jong Ajax (4-1). Het andere duel, zes dagen eerder bij Almere City, werd met 1-0 verloren.

 

Sven Verlaan (voormalig UVS’er) en Santy Hulst (oud-speler van RCL) behoren nog altijd tot het lijstje van spelers dat dit seizoen nog geen minuten maakte. Verlaan zat pas twee keer bij de selectie namens Jong FC Twente, terwijl Hulst momenteel geblesseerd is.

 

In het buitenland verstevigde Dirk Kuijt de koppositie met Fenerbahçe. De Katwijker won met de ploeg uit Istanbul bij Antalyaspor met 2-1 en nummer twee Kasimpaşa verspeelde drie punten tegen Bursaspor (1-1). Kuijt speelde de hele wedstrijd in Antalya en zag de voorsprong op de vice-lijstaanvoeder oplopen tot zes punten.

 

John Heitinga zat voor de negende keer dit seizoen op de bank namens Everton in de Premier League. De verdediger bekeek hoe de Toffees een punt pakten tegen stadgenoot Liverpool. Het lijkt er dus op dat Heitinga nog steeds aan een verloren seizoen bezig is.

 

Een regiogenoot die wel wekelijks in actie komt voor zijn ploeg, is Garry Mendes Rodrigues (Levski Sofia). Op 16 november jl. speelde de ex-aanvaller van FC Boshuizen in eigen huis met 0-0 gelijk in de beker tegen buurtje CSKA. Over ongeveer een maand is de return buitenshuis. In de competitie versloegen Levski en Mendes Rodrigues Litex Lovech met 4-1. De van oorsprong Kaapverdiaan kwam dit keer niet tot scoren.  

 

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read