vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’

-

BVO resultaatHet zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. Twee bekende voorbeelden, om er wat te noemen, uit de Leidse regio zijn Ricardo van Rhijn en Erik Falkenburg. Zij werden plotseling een professional en konden van voetbal hun werk maken, maar hoe zouden ze het momenteel doen in het profvoetbal? In de nieuwe rubriek ‘Van amateur naar prof’ volgt de redactie wekelijks de profs uit de Leidse regio. Vandaag in deel 2 een terugblik op de periode van 3 september tot 18 september.

 

Mede door de interlandverplichtingen kwam een aantal regiogenoten slechts één keer in actie. De spelers actief in de Jupiler League speelden twee competitieronden. Leidenaar Ricardo van Rhijn deed afgelopen woensdag zelfs mee op het hoogste niveau in Europa. Hij mocht 90 minuten lang de Braziliaanse superster Neymar verdedigen en dat deed hij zeker niet onaardig. Desondanks verloor de rechtsachter met zijn team met 4-0 van FC Barcelona. De oud-speler van DoCoS was vier dagen eerder overigens succesvoller, toen FC Zwolle in de eigen Arena met 2-1 werd verslagen.

 

Oegstgeestenaar Erik Falkenburg deed de afgelopen weken van zich spreken bij Go Ahead Eagles. Zo was hij eind augustus grotendeels verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie (3) van de Deventenaren in de met 4-1 gewonnen wedstrijd bij RKC Waalwijk. In speelronde 6 moest de voormalig speler van VV Oegstgeest en UVS echter genoegen nemen met pas de tweede nederlaag van het seizoen. Tegen AZ stonden Falkenburg en zijn ploeg lange tijd ‘maar’ met 1-0 achter. In de blessuretijd sloegen de Alkmaarders toch nog twee keer toe.

 

Jens Toornstra pakte met zijn FC Utrecht wel drie punten. In de Galgenwaard werd RKC Waalwijk met 2-1 naar huis gestuurd. En die zege was nodig voor de 24-jarige Ter Aarder, aangezien de Domstedelingen zich daardoor niet meer in de gevarenzone begeven. Ploeggenoot van Toornstra en verdediger Aleksander Bjelica wacht nog altijd op zijn eerste minuten in het eerste van FC Utrecht. Tegen RKC zat de Katwijker met Servische ‘roots’ 90 minuten op de bank. Ook Martijn de Zwart, reservedoelman van ADO Den Haag, mocht dit seizoen zijn kunsten nog niet vertonen.

 

Op de buitenlandse velden won Dirk Kuijt maandag jl. met Fenerbahçe nipt van Kasimpasa (2-3). Kuijt kwam niet tot scoren. Maar de ploeg uit Istanbul bezet na vier speelronden wel de tweede plaats in de Süper Lig. In de weken daarvoor speelde de Katwijker twee keer met Oranje. Zowel tegen Estland (2-2) als tegen Andorra (0-2 winst) kwam hij als invaller binnen de lijnen. In Estland verving Kuijt na 67 minuten Jeremain Lens, terwijl hij in Andorra na 78 minuten Wesley Sneijder afloste.

 

De kans dat we Alphenaar John Heitinga in de winterstop van club zien verruilen is vrij groot. De verdediger van Everton zat dit seizoen alleen nog maar op de bank bij de ploeg uit Liverpool. Zonder zijn inbreng wonnen de Toffees met 1-0 van Chelsea.

 

Garry Mendes Rodrigues kon het niet waarmaken in de afgelopen weken. De voormalig aanvaller van FC Boshuizen ging met het Bulgaarse Levski Sofia met 2-0 onderuit tegen Ludogorets. Desondanks was er ook een heel klein lichtpuntje te melden voor de jeugdige Mendes Rodrigues. Twee weken geleden maakte hij voor de eerste keer deel uit van de selectie van de Kaapverdische eilanden. Tunesië werd verrassend met 0-2 verslagen, waarmee de Kaapverdianen een play-off ticket voor het WK leken veilig te stellen. Maar er zat ook een keerzijde aan het verhaal. Mendes Rodrigues kwam niet in actie en zag bovendien na de wedstrijd zijn ploeg gestraft worden voor het opstellen van een onreglementaire speler. De overwinning werd uiteindelijk aan Tunesië gegeven (3-0) en de kans dat we Mendes Rodrigues op het WK in Brazilië zien is daarmee plotseling verdwenen.

 

In de Jupiler League speelden onze regiogenoten allen twee competitieronden. Randy Wolters kreeg met VVV-Venlo twee keer flink op de broek van achtereenvolgens FC Dordrecht (5-0) en De Graafschap (0-4), de club van Santy Hulst. Hulst kwam zelf echter niet in actie vanwege een spierblessure. Collega-aanvaller Stanley Elbers, speler bij Helmond Sport, was afgelopen weken ook afwezig door een blessure.

 

Doelmannen Wesley de Ruiter en Cor Varkevisser stonden beiden onder de lat bij hun ploeg. De Ruiter hield met FC Den Bosch de nul  tegen FC Oss (0-1), terwijl Varkevisser ook niet hoefde te incasseren tegen Achilles ’29 (4-0). De Ruiter verdedigde overigens een week daarvoor het doel tegen FC Volendam, maar moest daar vier keer de bal uit het net graaien (2-4).

 

Ten slotte, Sven Verlaan, de verdediger die afgelopen zomer de overstap maakte van UVS naar FC Twente, zat dit seizoen nog niet in de selectie van Jong FC Twente.

 

Betaald voetbal in Leiden? Neem deel aan het onderzoek naar de haalbaarheid:

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. In deel 3 zullen zij dan eveneens aandacht krijgen.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read