donderdag, maart 28, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’

-

Item later geplaatst dan gebruikelijk (vandaar enigszins gedateerd), maar de moeite van het plaatsen zekers wel waard. Een nieuwe rubriek, waarover later meer: Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg.

 

Twee bekende voorbeelden, om er wat te noemen,  uit de Leidse regio zijn Garry Mendes Rodrigues en Jens Toornstra. Zij werden plotseling een professional en konden van voetbal hun werk maken, maar hoe zouden ze het momenteel doen in het profvoetbal? In de nieuwe rubriek ‘Van amateur naar prof’ volgt de redactie wekelijks de profs uit de Leidse regio.

 

In onze eigen Eredivisie zijn momenteel drie regiogenoten actief. Te beginnen bij Erik Falkenburg. Het is duidelijk dat Falkenburg de juiste stap in zijn carrière heeft gezet. De Oegstgeestenaar verruilde deze zomer AZ voor Go Ahead Eagles en dat deed hem  goed. Na drie competitieduels is hij inmiddels uitgegroeid tot de sterspeler van Deventer, zeker na afgelopen zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Falkenburg, voormalig speler van VV Oegstgeest en UVS, was goed voor een hattrick en bezorgde zijn ploeg daarmee op verrassende wijze de tweede overwinning van het seizoen (1-4). De aanvallende middenvelder kreeg dan ook een staande ovatie toen hij in 74e minuut werd gewisseld voor Lars Lambooij.

 

Ricardo van Rhijn beleefde een minder goed weekend. De rechtsachter van Ajax moest genoegen nemen met een gelijkspel tegen FC Groningen in de Euroborg. De oud-speler van DoCoS verdedigde bijna een uur lang een 1-0 voorsprong, maar zag de Groningers een kwartier voor tijd langszij komen via spits Género Zeefuik.

 

Ook Jens Toornstra, middenvelder van FC Utrecht, kwam niet verder dan een gelijkspel. Bij PEC Zwolle eindigde het zondagmiddagduel in 1-1. Wel stelde de 24-jarige Alphenaar zijn ploegmaat Willem Janssen in staat om de score te openen. Door de puntendeling blijven de Domstedelingen steken op een vijftiende plaats met slechts vijf punten uit vijf duels.

 

In de Jupiler League, een niveautje lager, kwam Randy Wolters in actie namens VVV-Venlo. De rappe buitenspeler maakte afgelopen zomer de overstap van FC Den Bosch naar Noord-Limburg. Tot dusver kwam de Leidenaar al tot zes optredens namens de degradant uit de Eredivisie, waarin hij één keer het net wist te vinden. In het met 3-0 gewonnen duel tegen zijn oude ploeg FC Den Bosch werd hij na 45 minuten uit het veld gehaald door trainer René Trost. Voormalig ploeggenoot van Wolters bij FC Den Bosch en doelman, Wesley de Ruiter, hield zijn doel dus niet schoon en moest drie keer de bal uit de netten vissen.

 

Collega-doelman Cor Varkevisser stond afgelopen weekend voor het eerst niet tussen de palen bij Telstar. De in Leiden geboren Varkevisser pakte in de vijf wedstrijden daarvoor maar liefst tien punten.

 

Een andere speler, die op het een-na-hoogste niveau van Nederland acteert, is de 21-jarige Stanley Elbers. De jeugdige aanvaller genoot zijn opleiding bij UVS, waarna hij de overstap maakte naar ADO Den Haag. Daar kwam hij in twee seizoenen niet verder dan in totaal 16 competitieduels, waarvan voornamelijk invalbeurten. Inmiddels probeert Elbers het een stapje lager bij Helmond Sport. Daar is hij tot nu toe redelijk succesvol gebleken met zes basisplaatsen en één goal. Zijn laatste duel speelde hij afgelopen maandag tegen FC Emmen. Elbers kwam niet tot scoren en werd in de 78e minuut afgelost door Karim Bridji.

 

Leiderdorper Santy Hulst (De Graafschap) en Sven Verlaan (Jong FC Twente) kwamen in het lopende seizoen nog niet in actie voor hun club. Hulst, opgeleid bij RCL, liep begin augustus een spierblessure op, terwijl Verlaan (vorig seizoen nog in het shirt van UVS) nog niet in actie kwam voor de beloften van FC Twente.

 

Op de buitenlandse velden deden de Leidse regiogenoten van zich van zich spreken, met uitzondering van Everton-verdediger John Heitinga. De 29-jarige Alphenaar verscheen tot dusver nog niet binnen de lijnen in de Premier League. Bij The Toffees krijgt centrumverdediger Phil Jagielka de voorkeur boven Heitinga.

 

Dirk Kuijt en Garry Mendes Rodrigues waren daarentegen wel succesvol in de afgelopen weken. Zo schoot Kuijt al drie keer raak in competitieverband voor Fenerbahçe en staat de teller van Mendes Rodrigues, voormalig speler van FC Boshuizen, inmiddels al op vier voor het Bulgaarse Levski Sofia.

 

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Deze speler voegt onze redactie dan toe en gaan we ook regelmatig volgen!

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read