Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC RijnvogelsFC Rijnvogels baalt ondanks terecht gelijkspel

FC Rijnvogels baalt ondanks terecht gelijkspel

-

ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Rijnvogels is er niet in geslaagd de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen voordelig af te ronden. De Valkenburgers bleven tegen WVHEDWop 1-1 steken. Een uitslag die gezien het spelbeeld volkomen terecht was. Maar de manier waarop de in de 71e minuut verkregen voorsprong binnen diezelfde minuut weer uit handen werd gegeven, roept vraagtekens op. Ook de wijze waarop in de blessuretijd een dot van een kans op de zege werd gemist, stemde het thuispubliek bepaald niet vrolijk.

Een vergelijking met de openingswedstrijd tegen DSO gaat in deze volkomen mank. Daar waar de rood-witten vorige week met name in de eerste helft demonstreerden een tegenstander de wil op te kunnen leggen, was het vandaag heel andere koek. Een koek waar de brigade van Hein van Heek zich vooral op stuk beet. Sander van der Horst concludeerde terecht een tegenstander te hebben getroffen, die in het eerste half uur de thuisclub vast zette en twijfel in de linies zaaide. ,,Wij moesten noodgedwongen terug en ik heb toch wel respect voor de onbevangen speelwijze van de tegenstander.” Klare taal van Van der Horst, die tot de man van de wedstrijd werd benoemd.

De gastheren mochten eigenlijk de handjes dichtknijpen dat het halverwege nog 0-0 stond, want de meest gevaarlijke situaties speelden zich voor de kooi van doelman Peter Messemaker af. Een vrije trap stichtte het nodige gevaar en scheerde via de paal voorlangs. Een tweede vrije trap van de voet van Robbert Stuur dwong de Katwijkse sluitpost later tot een fraaie redding. De snelle Amsterdamse linkerspits Jesse Stoomberg knalde vervolgens vanuit een riante positie het leer over de reclameborden. De dadendrang van de opponent werd overleefd en Rijnvogels had zomaar – tegen de verhouding in – 1-0 kunnen maken, maar na een vlot lopende aanval schoof Yuri Guyt de bal naast het hok van Joep Albers, die met de schrik vrij kwam.

De rust bood uitkomst om even op adem te komen. De thee leek de Rijnvogels goed te hebben gedaan. Hoogstwaarschijnlijk had Van Heek zijn manschappen ingepeperd dat iets meer positieve agressie op z’n plaats zou zijn. Het werd direct geëtaleerd want in het begin van de tweede helft was een ander rood-wit aan het werk te zien.

Hendrik van Beelen bood Yuri Guyt een kans, maar van dichtbij was Jaspers met een reflex een sta-in-de-weg. Martin Onderwater – ijverig en dreigend – knalde rakelings over en Hendrik van Beelen zag een doelpunt afgekeurd worden, waarschijnlijk vanwege een duwfout tijdens een kopduel. Diezelfde Van Beelen trachtte met een artistieke uithaal alsnog de 1-0 binnen te peren, maar raakte het leer echter niet.

Goal FCR resultaatToch zou de routinier uiteindelijk de score openen. Eerst werd een kopbal van Mitchel Beijersbergen ternauwernood nog door een verdediger van de lijn gehaald, maar de daaropvolgende aanval was het dan eindelijk raak. Beijersbergen legde voor en Van Beelen rondde geroutineerd af. De ban leek gebroken.

Leek, want nimmer zal een stand zo snel zijn rechtgetrokken. Waar was de concentratie toen Jesse Stoomberg vanaf de middenlijn ongehinderd op kon stomen en geen enkele Rijnvogels-verdediger op zijn pad vond? Stoomberg week naar rechts uit en leek van daaruit een keiharde voorzet te lanceren. Doelman Peter Messemaker anticipeerde daarop, maar een Amsterdamse aanvaller knalde via een uit balans zijnde doelman raak. Een flinke domper voor Rijnvogels, dat op basis van de tweede helft op weg leek naar een – zij het – moeizame overwinning.

Met nog een kleine twintig minuten op de klok wilde de thuisclub daar ook voor gaan, maar het kon zich tegelijkertijd ook niet al te veel vrijheid in de defensie permitteren. Want de snelle en behendige ploeg uit de hoofdstad groef zich niet in en ging eveneens voor de volle buit. Het na de rust meer aantrekkelijke duel, waarin de spanning in de slotfase steeg, leek op een terechte remise uit te lopen.

De Vogels gooiden het laatste restje energie in de strijd en hadden zowaar in blessuretijd nog de volle winst voor het grijpen. Een ultieme mogelijkheid voor de ingevallen Niels Hogewoning bleek helaas niet aan hem besteed. Van vijf meter moet je een bal erin rammen en niet met het binnenkantje simpel in de handen van de doelman schuiven. Nogmaals, een overwinning zou niet verdiend zijn geweest, maar nu bleven er twee punten aan de strijkstok hangen.

FC Rijnvogels: Messemaker, Verdoes, Zandbergen, Wijmer, Van Wijk, Van der Horst, Guyt (63. Beijersbergen), Van der Breggen, Van Beelen, Onderwater( 87. Hogewoning), Dijk.