HomeTweede klasseUVSUVS heeft een voorkeur voor uitwedstrijden

UVS heeft een voorkeur voor uitwedstrijden

-

ts-uvs(Zondag,1B)- UVS heeft zich in de laatste vier dagen uitstekend hersteld van de forse nederlaag van een week eerder tegen Kocatepe (1-4). Midweeks werd PFC verslagen en gisteren won de ploeg van Paul van der Zwaan met 1-2 bij Neptunus/Schiebroek en die zege was ook volkomen in lijn met de krachtsverhouding op het veld. De Rotterdamse en Leidse aanhang moesten overigens wel wachten op de laatste tien minuten voor de drie doelpunten.

Neptunus en UVS zijn oude bekenden van elkaar en onderhouden al decennia warme contacten met elkaar. Vanzelfsprekend werd er aan de Hazelaarweg echter strijd geleverd, waarbij de wedstrijd wel sportief verliep. De belangen voor de beide teams waren groot en de inzet was de tweede plaats. De derde periode kon even buiten beschouwing worden gelaten, want dit treffen was nog ‘achterstallig onderhoud’ van de tweede periode.

Neptunus had voorafgaand aan de botsing een voorsprong van drie punten, dus vooral voor de Leidse ploeg was winst feitelijk een must. En dat was merkbaar. Vanaf de aftrap pakte UVS het initiatief en de gastheer had zichtbaar veel problemen met de pressie van de in een rood shirt gehulde tegenstander. Pas na een pakweg vijfendertig minuten moest Niels van den Burg voor het eerst attent zijn bij een diep bal op Sander van Gool, die eerder onder meer uitkwam voor het Alphense ARC. Daarvoor had de sluitpost veelal vanaf een afstand kunnen zien dat zijn teamgenoten het spel dicteerden.

De dominantie leverde zeker ook mogelijkheden op. Zo kon Gökhan Yazici al vroeg de score openen, maar de aanvaller stuitte op de uitgekomen sluitpost Nick Vervoort. Yazici, die dit seizoen vooral zitvlees heeft gekweekt op de bank bij UVS, kreeg tien minuten voor rust de nog een kans. Een ragfijne crossbal van de sterk spelende Sven Verlaan bereikte Rico Westdorp die Yazici in stelling bracht. Ook nu was de doelman net op tijd om de 0-1 te verhinderen. Tussen de twee kansen in waren ook Jochie Sebrechts en Mats van der Poel dichtbij een doelpunt, maar een beloning voor het bevlogen en verzorgde spel van de bezoekers bleef uit. Toen de thee al getrokken was, knikte Jesper Neuteboom op een vrije trap van Sebrechts nog gericht in, maar nu stond Sjors te Duits op de doellijn om zijn ploeg te redden.

Na de onderbreking was het maar de vraag of UVS kon blijven heersen. Pal na rust werd Neptunus eigenlijk pas echt voor het eerst gevaarlijk. Van Gool was op weg om de rechtvaardigheid geweld aan te doen, maar Neuteboom kon nog ternauwernood redding brengen. Het was een waarschuwing voor UVS die misschien wel goed uitkwam, want de Leidse ploeg pakte de concentratie weer op en speelde het merendeel van de tijd andermaal op de helft van de ploeg van Rob Jacobs.

Donovan ValiesVan der Poel en Tahir Akhamrane kregen kansen om UVS de broodnodige voorsprong te bezorgen, maar ook nu bleef de 0-0 een doorn in het oog van de trouwe UVS-volger. Van der Zwaan kon niet anders dan aanvallend wisselen en bracht Elroy Lammers en later Donovan Valies (foto). Laatstgenoemde moest gevaar stichten vanaf de linkerflank en dat deed hij ook, koud vier minuten in het veld. Zijn voorzet was op maat en Van der Poel bewees dat hij nog steeds een goaltjesdief genoemd kan worden. Valies: ,,Ik had niet zo best gespeeld de wedstrijd voor Neptunus en dat kostte mij mijn basisplaats. Dat kon ik wel begrijpen. Ik ben blij dat ik nu als invaller toch heb kunnen bijdragen aan de overwinning. Het kwam ons ook toe, want we waren beter. Het geloof bleef ook toen het snel 1-1 werd. Stiekem denk ik nu al aan de hoofdklasse, want we hebben meerdere kansen op de nacompetitie.”

Toch was de snelle gelijkmaker voor Van der Zwaan een reden om geruime tijd het hoofd te buigen. ,,Ja dat klopt, want ik dacht bij mezelf…toch niet weer. We verdienden de drie punten, omdat we deze wedstrijd hebben gecontroleerd. Gelukkig konden we de 1-2 er nog in prikken en je kon aan de vreugde zien hoe we er mee bezig zijn.”

De 1-2 viel drie minuten voor tijd. Sebrechts mocht een vrije trap nemen, omdat Valies onderuit was geschoffeld. De nummer tien plantte de bal perfect op het hoofd van Neuteboom die zich waarschijnlijk de beste kopper mag noemen van de eerste klasse, in defensief en offensief opzicht. Het was al de negende treffer voor de centrale verdediger, wiens vader Aad overigens de vlag hanteerde aan de zijlijn.

Niet veel later werd er afgefloten, waarbij nog wel vermeld moet worden dat Van den Burg in de slotfase nog twee keer onder vuur werd genomen. Eerst had Daniël van Delft een kanonskogel in huis en later werd de Leidse goalie getest door Anthony Sintniklaas. In beide gevallen onderstreepte de doelman zijn uitstekende vorm dit seizoen.

Van der Zwaan rekent zichzelf nog niet rijk, maar de opluchting was wel van zijn gezicht af te lezen. ,,Dit geeft veel vertrouwen. We zijn mentaal sterker en sterker aan het worden. Jongens zitten er nu na de wedstrijd doorheen en zo hoort het ook. Dat was eerder af en toe niet het geval en dat is kwalijk natuurlijk. Spelers horen elke wedstrijd stuk te zitten. Ik ben blij dat we gegroeid zijn als team. We doen volledig mee, maar we spelen nog wel krakers tegen VELO en Magreb’90. Interessante weken komen er aan, zoveel is zeker.”

Van der Zwaan stipte nog aan dat UVS het opvallend goed doet in uitbeurten, terwijl het op eigen veld minder vaak lukt. De cijfers spreken in dat opzicht ruimschoots voor zich. In de Kikkerpolder werden veertien punten bij elkaar gescharreld, terwijl de blauwwitten elders niet minder dan 26 punten weg graaiden. Een gedeelde tweede plaats is het gevolg.

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, Neuteboom, Onderwater (90.+2 Hermenet), Verlaan, Westdorp, Mink, Sebrechts, Akhamrane (68.Lammers), Van der Poel, Yazici (76.Valies).