HomeVoetbalnieuws-leidenGHC raast over Haaglandia/Winston heen: 8-3

GHC raast over Haaglandia/Winston heen: 8-3

-

ts-ghc(Zaterdag,1B)- De laatste wedstrijd van GHC tegen RCL was een belangrijke geweest. Bij winst was de derde plek gepakt en kreeg men zelfs nummer twee, Swift, in het vizier. Het mocht echter niet zo zijn en GHC zakte een plaats. Om bij de subtop te blijven horen moest van Haaglandia gewonnen worden. Dat deden de mannen van trainer Dennis Olman en hoe!

GHC 2013 demusquitaNa de 8-3 zege wist Max Bueno de Mesquita (foto) het ook niet precies. ,,Was Haaglandia zo zwak of wij zo goed vandaag? Wat er vorige keer tegen RCL allemaal misging lukte nu wel. We begonnen sterk en scherp, maar na die 2-0 zakten we weg. Onbegrijpelijk. Bijna een half uur lang hadden we geen grip op de wedstrijd. Haaglandia heeft allemaal heel technische en lichtvoetige jongens, die op dit zware veld lieten zien dat ze echt wel kunnen voetballen. Snel zijn ze ook. Wij hadden zelfs het een en ander omgezet. Zo speelde ik rechtsback op een van hun rappe jongens, terwijl ik normaal in het centrum sta. Ik denk, dat we hen op hun zwakke punt hebben gepakt: hun kwetsbare verdediging.”

GHC startte overdonderend. Na nog geen kwartier spelen stond het 2-0. Eerst omspeelde Martijn van Leeuwen een Haaglandia verdediger makkelijk en gaf Elroy Lammers de kans de bal beheerst langs keeper Sprang te schieten. Niet veel later liet Michael de Roode via een heerlijke lob het scorebord verspringen. Tot wanhoop van Dennis Olman liet GHC het vervolgens lelijk liggen. Duels werden verloren door gebrek aan scherpte en van een gedegen opbouw was geen sprake meer. De 2-1 van Haaglandia middenvelder Kayahan was een logisch gevolg. Volgens de kleurrijke trainer van GHC werd er gevoetbald “als blinde kaketoes”. Haaglandia won de duels, combineerde vlotter en was beter, maar scoorde niet. ,,Dan wij maar”, leek het motto van de Leidenaren. In de 45e minuut kopte Jeffrey Rutten raak op een prachtige, strakke voorzet van De Roode. In de vierde minuut van de extra speeltijd schoot Haaglandia keeper Van Sprang de bal slecht uit, Van Leeuwen controleerde de bal en joeg de bal vervolgens langs de kansloze goalie: 4-1.

Haaglandia was in een hopeloze positie gemanoeuvreerd en geloofde er niet meer in zo bleek in de tweede helft. Kansen volop voor GHC. Waar die in voorgaande wedstrijden nog wel eens gemist werden, daar was nu de dodelijke efficiëntie. Uit een voorzet van de sterke en als vanouds balvaste spits Rutten scoorde Van Leeuwen zijn tweede. Niet veel later maakte hij zijn derde en GHC’s zesde na een mooi uitgespeelde aanval. Een paar minuten later was het de beurt aan Marciano Gangadin, die doelpuntte. De 8-1 werd gemaakt door Lammers: controle van de bal, hoek uitzoeken en scoren. Haaglandia deed nog wat terug via Virgil Tjin-Asjoe en Karan Boukhari uit een penalty.

,,Daar baalde ik echt van,” vertelt Bueno de Mesquito na afloop, ,,Niet nodig ook, maar goed, we speelden een hele mooie pot in de tweede helft  en bij vlagen in de eerste. Wat ik een sterk punt bij ons vond dat je niet echt van uitblinkers kon spreken. We speelden als team soms erg goed en dat beschouw ik als een verdienste voor GHC.”

In de tweede helft vermaakte De Mesquita het publiek door via een paar fraaie technische hoogstandjes zijn mannetje te passeren. ,,Ja, als back mag je wel eens over je tegenstander heen. Op de helft van de tegenstander kan ik dan wel iemand uitspelen. Ik haal het wel uit mijn hoofd dat in of bij mijn eigen strafschopgebied te doen. Dit zijn wedstrijden die je niet zo gek veel meemaakt, maar onze teamprestatie smaakt naar meer.”

Trainer Olman: ,,De laatste weken hadden we moeite met kansen creëren, laat staan doelpunten maken. Nu liep het weer wel van een leiden dakje, hoewel we in fases ook weer veel minder speelden. Maar goed, met een dergelijke score is ontevredenheid niet gepast. Het belangrijkste was dat we weer wat uitstraalden. In de voorbije weken vond ik het af en toe te plichtmatig. Hopelijk kunnen we dit vasthouden tot de winterstop en dan zien wat er te halen valt als we straks weer mogen beginnen.”

Voor GHC was het de hoogste score in de eerste klasse tot nu toe. Eerder werd al wel een keer Nootdorp met 6-0 weggespeeld en moest in het seizoen daarvoor Spijkenisse het hoofd diep buigen met 7-1. Nu liet de Groene Hart Combinatie de tegenstander dus acht keer aftrappen.

,, Een totale off-day, echt helemaal niks,” mokten een paar Haaglandia supporters op de weg naar de uitgang. Kan zijn, maar daar maakte GHC dan prima gebruik van.

GHC – Haaglandia 8-3 (4-1). 10. Elroy Lammers 1-0, 13. Micheal de Roode 2-0, 23. Serkan Kayahan 2-1, 45. Jeffrey Rutten 3-1. 45 + 4. Martijn van Leeuwen 4- 1, 55. Martijn van Leeuwen 5-1. 64. Martijn van Leeuwen 6-1, 68. Marciano Gangadin 7-1, 86. Elroy Lammers 8-1, 88. Virgil Tjin-Asou 8-2,  90+3. Karam Boukhari 8-3.

GHC: Loozen, Van Voorthuizen, Bueno de Mesquita, Gonlag (69.Rietkerk), Maaskant, De Roode (69. De Haas), Gangadin, Weekhout, Rutten, Van Leeuwen 85. Halvemaan), Lammers.

Haaglandia: Van Sprang (61. Kaldana), Jahangir, Van der Straaten (38. Geel, 59. Windzak), Staal, Kayahan (59. Roosberg), Tamin, Boukhari, Van OOstrom Soede, Tumampuk, Bouyaouzan, Tjin-Asjoe.

Scheidsrechter: J. van de Graaf. Toeschouwers 75.